Hoe lees ik mijn jaarrekening of eindafrekening?

De jaar- en eindafrekening voor je aanvullende energie via Zelfstroom bestaan uit verschillende onderdelen. We maken je graag wegwijs hierin, zodat je je rekeningen zelf makkelijk kunt controleren en kan vergelijken met een vorige rekening. Neem je je energie niet via Zelfstroom af? Dan kan je rekening er anders uit zien.

Voorblad

Dit kan je zien als de samenvatting van je rekening. Hierop zie je onder andere de leveringsperiode die de rekening beslaat, het verbruik in deze periode, de vaste kosten en de verstuurde voorschotfacturen. Ook vind je op het voorblad je nieuwe voorschotbedrag en het verbruik waarop dit voorschotbedrag is gebaseerd.

Meterstanden

Hier vind je de begin- en eindstanden van je elektriciteits- en gasmeter. Deze meters worden op afstand uitgelezen of je hebt de meterstanden zelf aan ons doorgegeven. De door je zonnepanelen opgewekte stroom vind je onder het kopje “Elektriciteit”, en wordt “productie” genoemd. Dit is de productie die je kan salderen. Deze zelf opgewekte stroom wordt één-op-één weggestreept tegenover je afgenomen verbruik. Heb je meer aan het net teruggeleverd dan dat je hebt afgenomen? Deze overproductie komt in het volgende onderdeel van de energierekening terug.

Elektriciteit

Hier staan opnieuw de standen van je elektriciteitsmeter en vervolgens de variabele tarieven, vaste kosten en eventuele heffingen waarmee je stroomverbruik is verrekend. Ook wordt hier je vermindering energiebelasting toegepast.

Let op dat je meterstanden soms in verschillende periodes zijn uitgesplitst. Dit wordt gedaan wanneer er verschillende tarieven of heffingen van toepassing zijn in één rekening. Bijvoorbeeld wanneer je jaarrekening van november tot november loopt, en per 1 januari de overheidsheffingen zijn gewijzigd. Hier vind je ook de eventuele overproductie van je zonnepanelen en de terugleververgoeding die je hiervoor krijgt. Dit staat onder de omschrijving “Productie elektriciteit”. Staat hier het getal 0, terwijl je zonnepanelen wel stroom opwekken en aan het net hebben teruggeleverd? Dan betekent dit dat je niet méér stroom hebt opgewekt dan dat je hebt afgenomen van het net. Al je eigen productie is dan gesaldeerd, en vind je terug bij het eerdere onderdeel “Meterstanden”.

Gas

Op deze pagina vind je de standen van je gasmeter, de variabele leveringstarieven die hierop van toepassing zijn en eventuele vaste kosten en heffingen op gas. Let ook hier op dat je gasverbruik in verschillende periodes worden opgesplitst, wanneer verschillende tarieven of heffingen worden toegepast.

Eerder in rekening gebrachte termijnbedragen

Hier lees je precies welke termijnbedragen er in de afgelopen maanden in rekening zijn gebracht.

Verschillen tussen jaarafrekeningen

Valt de jaarafrekening hoger uit dan verwacht? Controleer en vergelijk dan het verbruik op je rekening. Houd hierbij in gedachten dat de overheid regelmatig stijgingen in overheidsheffingen doorvoert. Deze stijgingen in overheidsheffingen zie je ook terug op je energierekening, terwijl je kale leveringstarief wel hetzelfde blijft. In 2019 bijvoorbeeld betalen huishoudens in Nederland gemiddeld € 150,- meer voor hun energie dan in 2018, doordat de overheid de heffingen op energie heeft verhoogd.

Hebben we je vraag beantwoord?

Dank je wel, fijn om te horen dat we je vraag hebben beantwoord!

Wat gaat er niet goed?