Waarom verschilt de opbrengst tussen omvormer en slimme meter?

Zowel je slimme meter als je omvormer hebben een display waarop je gegevens over de opbrengst van de zonnepanelen kunt inzien. De gegevens op deze displays verschillen vaak van elkaar. Dat komt doordat je op de slimme meter alleen kunt inzien hoeveel je hebt overgeproduceerd (en dus hebt teruggeleverd aan het net), terwijl je op de omvormer de totale stroomproductie ziet.

Wat zie je op de omvormer?

Op het display van de omvormer wordt alle stroom weergegeven die je zonnestroomsysteem opwekt (in kWh). Dit is dus de totale opbrengst van je zonnepanelen.

Wat zie je op de slimme meter?

Op de slimme meter is doorgaans 1 display aanwezig, waarop je informatie kan zien van 4 telwerken:

  • Telwerk 1: energieverbruik daltarief
  • Telwerk 2: energieverbruik normaaltarief
  • Telwerk 3: teruglevering daltarief
  • Telwerk 4: teruglevering normaaltarief

Welk telwerk precies op het display te zien is, verschilt per slimme meter. Het is daarom belangrijk om te weten hoe de slimme meter omgaat met teruglevering. Een aantal voorbeeldsituaties van overdag, waarbij je dus wordt afgerekend tegen normaaltarief:

  • Wanneer je alleen energie verbruikt en niet teruglevert, dan telt de meter dit op bij telwerk 2 (energieverbruik normaaltarief).
  • Wanneer je 0,75 kWh verbruikt en 0,25 kWh teruglevert, dan telt de meter 0,50 kWh op bij telwerk 2.
  • Wanneer je 0,75 kWh verbruikt en 0,75 kWh teruglevert, dan staat de meter ‘stil’.
  • Wanneer je 0,75 kWh verbruikt en 1,00 kWh teruglevert dan telt de meter niks op bij telwerk 2, maar wel 0,25 kWh bij telwerk 4 (teruglevering normaaltarief).

Samenvattend: de slimme meter registreert alleen de stroom die je overproduceert en die je dus teruglevert aan het net. Op de slimme meter kan je dus niet aflezen wat je zonnepanelen in totaal hebben geproduceerd.

Verschil tussen omvormer en slimme meter

Het verschil tussen wat je op de omvormer en ziet wat op de slimme meter, wordt veroorzaakt door de stroom die je direct verbruikt met elektrische apparaten die op het moment van stroomproductie aan staan. Op de slimme meter zie je alleen wat je hebt teruggeleverd aan het net. Op de omvormer zie je hoeveel stroom je in totaal hebt opgewekt. Het verschil tussen beide getallen is het aantal kWh dat je direct hebt verbruikt.