Mijn dak ligt niet op het zuiden, hebben zonnepanelen wel nut?

Ook als je dak niet vol op het zuiden ligt, is het interessant om zonnepanelen op je dak te leggen.

Ideale richting zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen is het grootst als ze onder een ideale hoek (35 à 40 graden) op het zuiden gericht liggen. Een zonnepaneel met ideale dakrichting, ontvangt ongeveer duizend zonuren per jaar en produceert daarmee jaarlijks 0,875 kWh per Wattpiek.

Zonnepanelen met een afwijking van 30 graden naar het oosten of westen leveren over het algemeen ook een interessant voordeel op. Ligt je dak op het noorden? Dan is een zonnestroomsysteem meestal onvoordelig, omdat er dan geen sprake is van directe zoninstraling.

Bekijk onderstaande tabel maar eens wat ideale richting doet met de opbrengst van een zonnepaneel. 100 procent is uiteraard de meest optimale situatie.

Opbrengst oriëntatie zonnepanelen

Positie zonnepanelen bepalen

Om te bepalen wat de oriëntatie van je dak is, kun je de bouwtekeningen van het huis controleren; daarop staat altijd een noordpijl. Ook Google Maps biedt uitkomst, of de kompasfunctie op je smartphone. Wanneer je een offerte aanvraagt bij Zelfstroom, zullen wij in ons aanbod uiteraard altijd het meest optimale dakvlak selecteren.

Zonnepanelen plat dak

Op een plat dak kan je zonnepanelen in principe in iedere richting en hellingshoek plaatsen. Het is bij een plat dak ook mogelijk om een zogenaamde oost-west opstelling te plaatsen, waarbij een aantal zonnepanelen naar het oosten gericht wordt en een deel naar het westen.