5 min leestijd 22 - 09 - 2017

Is de Tesla Model X geschikt als caravantrekker?

Onze oprichter Bram Leijten en zijn vrouw Brigitte hebben al jaren zonnepanelen en rijden met veel plezier 100% elektrisch. Afgelopen jaar is daar een passie bij gekomen: kamperen! Met 3 jonge kinderen is dit voor hen een geweldige manier van vrij zijn. Kunnen ze deze passies combineren? Kortom: is de Tesla geschikt als caravantrekker? En brengt hij Bram en zijn gezin veilig en snel naar hun droombestemming Zuid-Frankrijk? Bram zocht het uit!

Kamperen: dichter bij de natuur

Begin 2017 zijn we voorzichtig begonnen met kamperen. We hebben een 13 jaar oude Knaus-caravan gekocht en een voorseizoensplek in Zeeland gereserveerd. Door te kamperen zijn we veel meer buiten in de natuur en de kinderen ontdekken dat er een geweldige wereld is buiten de iPad.

We wisten toen nog niet hoe leuk het kamperen zou zijn. Nog voordat het kampeerseizoen begon, hadden we daarom al een huisje in Zuid-Frankrijk geboekt voor de zomervakantie. Welnu, we zijn razend enthousiast over kamperen. Dit blijven we de komende jaren doen. Maar we zijn ook razend enthousiast over Zuid-Frankrijk. Wat een heerlijke plek! En onze Tesla Model S bracht ons daar deze zomer moeiteloos. Mede door het geweldige gratis* supercharge netwerk van Tesla.

1 + 1 + 1 is 3! De wens is nu om elektrisch, mét de caravan naar Zuid-Frankrijk te rijden!

Probleem: de Tesla Model S heeft geen trekhaak

Sterker nog, Tesla heeft het niet aangedurfd om de Model S standaard uit te rusten met een trekhaak. Domper! De nieuwere Tesla Model X kan echter wél met trekhaak geleverd worden. Er zit zelfs een speciale ‘towing modus’ op. De elektronica stemt de auto hiermee af op het feit dat de auto een caravan trekt. Je kan niet meer extreem snel optrekken, de luchtvering werkt anders en autonoom rijden is uitgeschakeld.

Maar is de Tesla Model X wel geschikt als trekauto? Cruciaal hierbij is natuurlijk de actieradius, zeker als er een sleurhut achter hangt. Houd daarbij in het achterhoofd dat de superchargers in Europa ongeveer 200 kilometer uit elkaar liggen.

Snelladers Tesla Frankrijk - Zelfstroom

Tijd voor een praktijkproef!

Ik leen een Tesla Model X bij de Tesla-fabriek in Tilburg en rij hiermee zonder caravan naar Zeeland. De totale rit bedraagt 135,1 km met een gemiddelde snelheid van 90 km/u. De Model X gebruikt voor deze rit 30,8 kWh. Dit is dus een verbruik van 22,8 kWh/100km. Als je dit vertaalt naar een brandstofmotor, dan is dat een verbruik van 2,6 Liter/100km. Superzuinig dus!

In Zeeland koppelen we de oude Knaus aan de Model X. De terugreis is nagenoeg dezelfde route, echter stoppen we pas in Rosmalen.

De terugrit is 162 km met een gemiddelde snelheid van 80 km/u. Aanvankelijk zijn we gestart op 90Km/u, maar al snel bleek dat het verbruik dan te hoog was en we Rosmalen niet zouden halen op de resterende acculading. Snel terug naar 80km/u dus.

De Tesla Model X met caravan gebruikt voor deze rit 60,7 kW of wel een verbruik van 37,5 kW/100km. Kortom het trekken van de caravan op de snelweg kost al snel 80% (!) meer energie.

Wat is de actieradius?

De accu van de deze Tesla Model X 100D bedraagt op papier 100kW. In de praktijk heb je echter te maken met enkele reserves die Tesla heeft ingebouwd en is de bruikbare accucapaciteit 94kW. Als we uitgaan van een snelheid van 80 km per uur en dus een verbruik van 38 kWh/100km dan kan de Tesla Model X met caravan zo’n 247 kilometer rijden. Dat is dus meer dan 200km en dus kun je gerust met de Model X met caravan op pad naar het buitenland.

Conclusie: Ja, de Tesla model X is geschikt als caravantrekker. Ook voor langere afstanden.

Thuis laden we onze elektrische auto op met de zonne-energie van onze zonnepanelen. Tesla heeft voor de lange reizen een groot Europees netwerk aan snellaadstations opgezet. Bij deze superchargers kun je in 30-45 minuten je accu weer opladen. Tesla gebruikt hiervoor zonnepanelen of andere groene stroom. Voor de meeste Tesla’s is het opladen gratis, ja dat lees je goed!

De meeste superchargers liggen ongeveer 200km van elkaar af. De superchargers staan meestal zo opgesteld dat je de caravan even los moet koppelen. Dat vraagt dus wat extra handeling, je moet er dus wat voor over hebben.

Tijdens het wachten kun je natuurlijk even wat eten of naar het toilet, maar neem ook een jeu de boules set mee, een springtouw of wat krijt om een hinkelpad te maken. De tijd vliegt voorbij, je bent in de natuur en je komt helemaal fit aan. We hebben tijdens de rit in stapjes van 10km/u het verbruik gemeten om de actieradius te bepalen, het resultaat staat in onderstaande tabel.

Verbruiksgegevens Tesla - Zelfstroom

De Tesla Model X is ideaal als trekauto! Door het enorme koppel en het ontbreken van een versnellingsbak kom je fluisterend en zonder moeite van je plek. Op de weg gedraagt de Model X zich als een voorbeeldige trekauto. Je hebt amper in de gaten dat er nog 1.500 kg aanhangt. Dat is dan ook meteen de meest verraderlijke eigenschap.

Reserveer extra tijd

Elektrisch lange afstand rijden met een caravan is dus technisch nu al haalbaar. Het vraag wel extra tijd. Je moet iedere 200km verplicht 45 minuten pauze nemen en in de meeste gevallen ook nog de caravan ontkoppelen. Ik heb het er graag voor over. Nu alleen nog ‘even’ sparen voor de Model X met welstandsknobbel. Met een vanafprijs van € 112.985 zal het voorlopig nog niet stormlopen. Ook niet met onderstaande kortingscode.

*Gratis Superchargen.
Bij een nieuwe Tesla krijg je 400kWh per jaar aan gratis Supercharge tegoed . Dat zijn dus ongeveer 6 volledige laadbeurten. Leuk, maar onvoldoende voor een reis door Frankrijk. Wil je meer, dat kan! Als Tesla-rijder mag ik iedere nieuwe Tesla-klant levenslang onbeperkt superchargen aanbieden! Met onderstaande code krijg je onbeperkt superchargen én ook nog eens €1.000 korting op een nieuwe auto. Voor het geval je in een bevoorrechte positie bent ;-)

Gebruik deze code voor unlimited Superchargen en €1.000 discount op een auto: http://ts.la/bram1890

Technische gegevens:

 

Specificaties Tesla Model X 100D - Zelfstroom

Specificaties Knaus - Zelfstroom

Opladen volle accu Tesla tijdsduur - Zelfstroom

Verrassend in een auto waarbij alles (zelfs de vleugeldeuren en de voorportieren) elektrisch is, de trekhaak van de Tesla Model X is nog gewoon een met de hand afneembare kogel. Elon, you can do better!

Tesla Model X trekhaak - Zelfstroom

Voordeel: De Tesla Model X is in de praktijk zo breed dat je bijna geen extra caravanspiegels nodig hebt. Wettelijk gezien moeten er wel extra spiegels op.

TEsla Model X Spiegel - Zelfstroom

Benieuwd naar jouw besparing?

Doe de dakcheck
98% van de klanten beveelt ons aan 9.1 10.0 1.0
uit 649 klantbeoordelingen