Zonnepanelen op een dakkapel installeren, slim of niet?

Zonnepanelen op een dakkapel installeren, is dat slim of niet?

Ben je geïnteresseerd in zonnepanelen en heb je een dakkapel? Dan heb je je vast al eens afgevraagd of het mogelijk is om hier zonnepanelen op te installeren. Is dat slim en wat komt erbij kijken? Dat lees je hier.

Kan ik zonnepanelen op mijn dakkapel plaatsen?

Zonnepanelen op een dakkapel plaatsen lijkt een geweldig plan. De dakkapel heeft een plat of schuin dak, staat pal in de zon en biedt voldoende ruimte voor een aantal panelen. Toch adviseren we om het in de meeste gevallen niet te doen! Waarom? Omdat de meeste constructies hier simpelweg niet voor gemaakt zijn. Om lekkages en schade aan jouw dakkapel te voorkomen, kiezen we er bij Zelfstroom doorgaans voor om geen zonnepanelen op een dakkapel te installeren.

Zonnepanelen op een dakkapel zorgen voor extra gewicht

Het grootste gevaar zit hem in het extra gewicht dat zonnepanelen met zich meebrengen. Een zonnepaneel weegt al snel 20 kilogram. De onderconstructie van een dakkapel is hier vaak niet op berekend en alleen in staat om zijn eigen gewicht te dragen. Stel je laat twee zonnepanelen op je dakkapel plaatsen, dan komt er direct 40 kilogram aan extra gewicht op de dakkapel te liggen. Daarnaast worden de zonnepanelen vaak extra verzwaard, zodat ze bij een storm niet van het dak waaien. Twee zonnepanelen met onderconstructie zorgen hierdoor al snel voor 100 kilogram aan extra gewicht op de dakkapel.

Ook plaatsen we de zonnepanelen altijd minimaal 30 cm van de dakrand. Direct bij de dakrand kan namelijk een flinke windkracht ontstaan. Om de veiligheid te garanderen worden de zonnepanelen daarom nooit direct aan de rand van het dak geplaatst. De meeste dakkapellen zijn niet groot genoeg om deze veiligheidsmarge te hanteren.

Wanneer kunnen zonnepanelen wel op een dakkapel geplaatst worden?

In de meeste gevallen adviseren we dus om geen zonnepanelen op een dakkapel te plaatsen. Maar er zijn ook uitzonderingen. Kun je met een bouwtekening aantonen dat jouw dakkapel groot en stevig genoeg is? En kunnen de zonnepanelen ver genoeg van de dakrand geplaatst worden? Dan zou het mogelijk moeten zijn om zonnepanelen op de dakkapel te installeren en bespreken we de mogelijkheden. In de praktijk komt het echter niet vaak voor dat de dakkapel aan alle gestelde voorwaarden voldoet.

Zonnepanelen op een dakkapel installeren, slim of niet?

Zonnepanelen onder, boven of naast de dakkapel plaatsen?

Wat als mijn dakkapel niet geschikt is? Geen zorgen! Ook bij een dak met een ongeschikte dakkapel zijn er voldoende mogelijkheden voor zonnepanelen. Zo kunnen de zonnepanelen vaak zonder problemen onder, boven of naast de dakkapel geplaatst worden. Hierbij is het belangrijk dat de zonnepanelen strategisch geplaatst worden. Ook moet er in dat geval rekening gehouden worden met de stand van de zon en eventuele schaduwvorming op de panelen. Benieuwd hoe dat er in jouw situatie uitziet? Doe de dakcheck en ontdek de mogelijkheden van je dak.

Ontdek de mogelijkheden

Je hebt een woning met eigen dak nodig