Zo worden zonnepanelen geïnstalleerd

Zo worden zonnepanelen geïnstalleerd

Afhankelijk van het aantal zonnepanelen, duurt de installatie van de zonnepanelen een halve tot een hele dag. Gecertificeerde monteurs komen op een afgesproken dag bij je langs en zorgen ervoor dat ze het systeem werkend opleveren voordat ze weer weggaan. Het plaatsen van de zonnepanelen en het bijbehorende systeem gaat in grofweg drie stappen. Beginnend bij de installatie van de zonnepanelen op het dak en eindigend bij de aansluiting van het zonnestroomsysteem in de meterkast.

Stap 1: Zonnepanelen monteren op het dak

Allereerst wordt het montagesysteem geïnstalleerd. Bij een plat dak maken de monteurs gebruik van het montagesysteem van SOLARSTELL Connect of van FlatFix Fusion. Bij een schuin dak wordt gebruikgemaakt van het montagesysteem ClickFit Evo. Nadat het montagesysteem geïnstalleerd en met elkaar verbonden is, worden de zonnepanelen op het systeem gemonteerd. Vanuit het dak wordt er bekabeling aangelegd naar de omvormer binnenshuis.

Stap 2: Plaatsing van de omvormer en AC-schakelaar

De omvormer wordt binnenshuis in een geventileerde ruimte geïnstalleerd. Vaak gebeurt dit op een vliering, zolder, een washok of een andere technische ruimte. De omvormer komt aan een muur te hangen, waarbij altijd ruimte om de omvormer heen wordt vrijgehouden voor de ventilatie. Deze ventilatie draagt bij aan de veiligheid én het rendement van het zonnestroomsysteem. Bij de omvormer komt ook de AC-schakelaar te hangen. Hiermee kan de stroom vanuit de zonnepanelen naar de omvormer worden ‘stopgezet’, waardoor men veilig aan de omvormer kan werken, mocht dat nodig zijn.

Stap 3: Aansluiting in de meterkast

Om ervoor te zorgen dat het zonnestroomsysteem de overtollig opgewekte stroom terug kan leveren aan het net, dient het systeem te worden aangesloten op de hoofdmeter en hoofdzekering in de meterkast. Hiervoor wordt een kabel vanuit de omvormer naar de meterkast getrokken, waar een aparte groep aangelegd wordt voor de zonnepanelen. Er is geen nieuwe (slimme) meter in de meterkast nodig voor de aansluiting van zonnepanelen. De meeste ouderwetse meters lopen, in het geval van teruggeleverde energie aan het openbare net, gewoon terug. Maar het kan zijn dat er een zogeheten terugdraaibeveiliging op zit, wat dit teruglopen tegenhoudt. Met een digitale meter weet je zeker dat het goed zit.

Installatie door Zelfstroom

Bij elke bovenstaande stap van de installatie van het zonnestroomsysteem komt specialistische kennis kijken. Het is daarom ook niet aan te raden om zelf de zonnepanelen te installeren. We maken bij Zelfstroom dan ook gebruik van gecertificeerde installateurs die aan alle veiligheids- en kwaliteitseisen voldoen. Zo zorgen we er samen voor dat alles op een veilige en goede manier wordt geïnstalleerd.

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Je hebt een woning met eigen dak nodig