Zo monteert Zelfstroom zonnepanelen op platte en schuine daken

Zo monteert Zelfstroom zonnepanelen

Het eerste wat we doen als jij interesse hebt in zonnepanelen, is jouw dak beoordelen op geschiktheid en het inmeten van het dakoppervlak. We kijken naar de mogelijkheden die jouw dak biedt voor het meest rendabele zonnestroomsysteem. Op basis van deze informatie geven onze specialisten jou een voorstel op maat. Ga jij akkoord, dan gaan we aan de slag. Met de gegevens van de inmeting plannen we eventueel een laatste check in. Op basis van die gegevens zorgt de specialist ervoor dat hij over alle benodigde materialen beschikt en plant een dag in om de zonnepanelen te komen installeren.

Voor de installatie van zonnepanelen maken we onderscheid tussen een plat en een schuin dak.

Hoe monteert Zelfstroom zonnepanelen op een plat dak?

Zonnepanelen op een plat dak dienen in een hellingshoek geplaatst te worden voor een optimale opbrengst. Vanwege deze hellingshoek vormen de zonnepanelen schaduw. Daarom dient er een afstand van minimaal 70 centimeter tussen meerdere rijen zonnepanelen te zitten, om zo schaduwvorming op elkaar te voorkomen. 

Voor de installatie van zonnepanelen op een plat dak maakt Zelfstroom gebruik van het montagesysteem van het A-merk SOLARSTELL Connect of A-merk FlatFix Fusion. Beide systemen zijn gesloten, aerodynamisch montagesystemen wat ervoor zorgt dat er vrijwel geen wind onder de zonnepanelen kan slaan. Mede hierdoor is er relatief weinig ballast nodig om het systeem op het dak te bevestigen. Dit, in combinatie met het feit dat de systemen gemaakt zijn van lichtgewicht en toch stevige materialen, zorgt ervoor dat het dak minder belast wordt, maar de zonnepanelen wel stevig geïnstalleerd worden. Daarnaast zitten er geïntegreerde kabelmanagementsystemen in, waardoor de kabels niet ‘open en bloot’ op dak komen te liggen. Dit verkleint de kans op gevaarlijke situaties door bijvoorbeeld schade aan de bekabeling. Zowel SOLARSTELL Connect als FlatFix Fusion bieden bovendien 20 jaar garantie op hun montagesystemen. Nadat het montagesysteem geïnstalleerd is, worden de zonnepanelen erop bevestigd.

Kijk hier als je wilt weten hoe het complete zonnestroomsysteem wordt geïnstalleerd.

Hoe monteert Zelfstroom op een schuin dak?

Bij de installatie van zonnepanelen op een schuin dak, maken we onderscheid tussen daken met dakpannen, daken met golfplaten en daken met overige dakbedekkingen.

Montage op een schuin dak met dakpannen

Voor de installatie van zonnepanelen op schuine daken met dakpannen maken we bij Zelfstroom gebruik van het montagesysteem van A-merk ClickFit Evo. Dit betreft een systeem waarbij gebruikgemaakt wordt van ingenieuze dakhaken, die ervoor zorgen dat het montagesysteem aan de dakpanlatten bevestigd worden. Met behulp van deze dakhaken en de montagerails wordt de basis van het systeem opgezet, waarna met behulp van een paneelklem, eindklemmen en montageschroeven de zonnepanelen op het systeem worden vastgeklemd. Met behulp van het montagesysteem van Clickfit komen de zonnepanelen aerodynamisch op het dak te liggen, waardoor kans op windschade geminimaliseerd wordt.

Montage op een schuin dak met golfplaten

Bij golfplatendaken wordt het montagesysteem bevestigd op de gordingen – dit zijn balken die in de lengte van het dak onder de golfplaten liggen. De zonnepanelen worden op golfplaten daken altijd in landscape gelegd, aangezien er bij portrait plaatsing een dubbele onderconstructie nodig is. Ook hier wordt er gebruikgemaakt van het montagesysteem van ClickFit. Uit veiligheidsoverwegingen worden bij golfplaten waar asbest in verwerkt zit nooit zonnepanelen geplaatst.

Montage op een schuin dak met overige dakbedekkingen

Het grootste deel van de daken in Nederland is bedekt met dakpannen. Bij overige, minder vaak voorkomende dakbedekkingen (bijvoorbeeld: riet, zink, koper, aluminium of leistenen) kiezen we er bij Zelfstroom voor hierop geen zonnepanelen te installeren. Dit omdat we bij Zelfstroom graag A-kwaliteit bieden in alles wat we doen, en bij deze dakbedekkingen kunnen we dat simpelweg niet garanderen.

Kijk hier als je wilt weten hoe het complete zonnestroomsysteem wordt geïnstalleerd.

Zonnepanelen huren

Bij elk soort dak wordt er door Zelfstroom gekeken of het mogelijk en rendabel is om zonnepanelen te plaatsen. Onze specialisten beoordelen of het dak het systeem kan dragen en of de condities goed genoeg zijn om het systeem rendabel te maken. Wil je weten of jouw dak geschikt is? Doe de dakcheck!

Start met een dakcheck

Je hebt nog niet aangevinkt dat je in bezit bent van een koopwoning met eigen dak.

Heb je geen eigen dak? Dan kunnen we helaas nog geen zonnepanelen leveren.