3 min leestijd 22 - 06 - 2018

Inspirerend Green College André Kuipers groot succes

Wat Kuipers in de ruimte het meest miste? De natuur. Zo erg, dat hij een namaakbos maakte van plastic slierten. Zijn inspirerende ruimteverhalen boeien de bezoekers van het Zelfstroom Green College tot de laatste minuut. In de foyer van het Theater aan de Parade praatte Kuipers nog tot laat op de avond na met bezoekers. Over de ruimte, maar ook over waarom we juist nu in actie moeten komen om onze mooie aarde te redden.

Er is maar 1 aarde

Voordat de bekendste astronaut van ons land het podium opstapt, vertelt Bram Leijten, oprichter van Zelfstroom, aan zijn kinderen waarom hij het verhaal van Kuipers zo belangrijk vindt. “Juist voor jullie ben ik zonnepanelen gaan verhuren. Als we nu niet in actie komen, dan is het te laat. Er is maar één aarde en die wil ik graag schoner doorgeven aan jullie.”

En dat is ook wat André Kuipers ons vertelt: “Vanuit de ruimte zie je een kleine, kwetsbare planeet. Je beseft je heel goed dat de aarde eindig is. De miljard inwoners van India denken misschien dat hun land oneindig groot is. Maar als je in een baan om de aarde schiet, dan ben je daar in een paar seconden overheen. We zitten op een prachtige plek, omsloten door een donker, zwart heelal. Dat moet je koesteren. Door zuinig om te gaan met energie, zelf stroom te maken en bijvoorbeeld door minder vlees te eten.”

Uniek beeldmateriaal

Het plezier straalt er bij de voormalig astronaut vanaf. Het is mooi om te zien met hoeveel energie hij mensen van 8 tot 88, van alfa’s tot ingenieurs, inspireert voor ruimtevaart en de aarde. Zijn bijzondere verhaal ondersteunt hij met uniek beeldmateriaal vanuit de ruimte, waarbij de zaal aan zijn lippen hangt. Het ene moment vanwege de schoonheid, het andere moment van schrik over bijvoorbeeld de ontbossing van het Amazonegebied.

Over het dagelijks leven aan boord vertelt hij met veel humor en smeuïge details. Vooral de beelden van het douchen in de ruimte en het eten van voedsel zonder zwaartekracht zijn fascinerend.

Niets gaat vanzelf

De enthousiaste kinderen op de eerste rij maakt hij duidelijk dat iedereen astronaut kan worden. Zelfs als je, net zoals André, een bril hebt. Maar niets gaat vanzelf. Zo moest Kuipers, tussen 1998 en zijn eerste ruimtereis in 2004, zware medische, fysieke en psychologische trainingen ondergaan. In totaal bracht hij 204 dagen in de ruimte door. Elf dagen in 2004 en 193 dagen in 2011/2012. Zijn tweede missie is de langste Europese ruimtevlucht in de geschiedenis. Een derde keer zijn astronautenpak aantrekken zit er vermoedelijk niet meer in. Liever deelt hij zijn ervaring en kennis.

“Ik heb er hard voor moeten werken om mijn droom te bereiken. Zo is het ook met de wereld verduurzamen en daarom is deze avond zo belangrijk.”, zegt Kuipers. “Het is hartstikke mooi dat alle mensen met zonnepanelen in deze zaal, werken aan een duurzamer Nederland. Dat kun je niet alleen, dat doe je samen.”

En dat is precies waarom we dit Green College organiseren: om onze klanten te belonen en te inspireren. Zelf stroom maken is de eerste stap. Een ander inspireren is stap twee. Want samen geven we de aarde schoner door aan volgende generaties.

Geef Zelfstroom door! 

Bekijk hier alle foto’s van de inspirerende avond!

Benieuwd naar het volgende Green College? Volg ons blog en schrijf je in voor onze nieuwsupdates.

Benieuwd naar jouw besparing?

Doe de dakcheck
92% van de klanten beveelt ons aan 8.7 10.0 1.0
uit 840 klantbeoordelingen