3 min leestijd 26 - 03 - 2020

Hoe weet ik of zonnepanelen huren iets voor mij is?

Als je zonnepanelen overweegt, kun je die natuurlijk kopen. Met eigen geld, of geleend geld. Maar er is nog een derde optie: huur. Maar hoe weet je nou of zonnepanelen huren interessant voor jou is?

 

Nick van Lier is adviseur duurzame energie bij Zelfstroom. Dagelijks spreekt hij klanten die vragen hebben over zonnepanelen. “Ik help ze bij het kiezen van het meest geschikte systeem. Maar ook of huren of kopen het beste bij hen past.”

Wat houdt dat eigenlijk precies in, zonnepanelen huren? “Kort door de bocht  betekent huren dat je zonder eigen geld te investeren, tegen een vast bedrag per maand, van zonne-energie profiteert. Wij kopen de zonnepanelen en installeren die op jouw dak. Jij huurt het systeem en betaalt ons een maandelijks huurbedrag. Dat bedrag staat voor de gehele huurperiode van 10 of 15 jaar vast. Jij wekt al die tijd stroom op, waardoor je bespaart op je energierekening. Die besparing is vaak hoger dan de huurkosten, wat het huren van zonnepanelen erg aantrekkelijk maakt.”

Wanneer is huur interessant?

Volgens Nick zijn er twee belangrijke redenen om voor huur te kiezen. “In de eerste plaats neem je met huur de belangrijke drempel van investeren weg. Je praat toch over enkele duizenden euro’s. Als je dat geld niet hebt liggen, of niet aan zonnepanelen wilt uitgeven, maar wel een geschikt dak hebt, dan is huur een goede optie.” Toch hoort Nick van huurders ook vaak nog een andere motivatie. “Ze willen vooral graag ontzorgd worden. Ze worden niet opgezadeld met onverwachte kosten aan reparaties of onderhoud. De kans op schade is erg klein. Soms kan een extreme hagelbui de panelen beschadigen. “Als je zonnepanelen huurt, loop je zelfs dan geen risico, want bij schade worden de panelen kosteloos vervangen.”

Lenen voor zonnepanelen

Nou kun je toch ook geld lenen om zonnepanelen te kopen? “Zeker”, beaamt Nick, “toch kleven daar ook nadelen aan. Als er iets mis is met je panelen, wek je geen stroom meer op, maar betaal je nog wel steeds rente en aflossing voor je lening. Plus ook nog vaak hoge reparatiekosten. Dat is een risico.” Ook goed om je te realiseren, vindt Nick: “Elke lening, ook een duurzaam krediet, betekent een BKR-registratie. En de nodige bureaucratische rompslomp, want een kredietverstrekker wil bankgegevens zien, eventuele jaarrekeningen, etc. Dan is huur veel eenvoudiger geregeld.”

Geen huur, gratis stroom

Wat zijn de opties na afloop van het huurcontract? Nick: “Dan zijn er doorgaans drie mogelijkheden. De eerste is om te blijven huren, meestal tegen een gereduceerd tarief. Je verlengt dus het huurcontract. Dat zou ook met een nieuw zonnestroomsysteem kunnen, dat nog beter bij je actuele situatie past. De tweede optie is dat je stopt met zonne-energie, we verwijderen dan de zonnepanelen gratis voor je. Maar veruit de meeste klanten kiezen er voor om tegen een marktconform bedrag de zonnepanelen over te nemen. Dat is ook de slimste optie, want de panelen gaan nog jaren mee. Jaren waarin je geen huur meer betaalt, maar wel gratis stroom opwekt.”

Dé tip van Nick

Nick wil nog wel iets meegeven aan de twijfelaars: “Houd de lange termijn voor ogen. Veel mensen zijn geneigd om alleen naar de korte termijn te kijken. Als je zonnepanelen huurt, betaal je tijdelijk een vast bedrag per maand, maar na de looptijd betaal je niks meer. Je bent je eigen energieleverancier geworden. Dat is vooruitzien.”

 

Kijk voor meer informatie op www.zelfstroom.nl/huren of doe de dakcheck om te kijken of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.

Benieuwd naar jouw besparing?

Doe de dakcheck
98% van de klanten beveelt ons aan 9.1 10.0 1.0
uit 649 klantbeoordelingen