3 min leestijd 08 - 04 - 2020

Hoe weet ik of dit het juiste moment is voor zonnepanelen?

Je speelt al langer met de gedachte om je woning duurzamer te maken met zonnepanelen. Maar is dit wel het juiste moment, of moet je juist nog even wachten?

 

Het verduurzamen van de eigen woning staat hoog op de agenda van Nederlandse woningbezitters. Voor het milieu, maar natuurlijk ook voor de eigen portemonnee. Toch is er ook een grote groep ‘afwachters’, die om allerlei redenen duurzame maatregelen voor zich uitschuiven. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat maar liefst 43 procent van de Nederlandse huiseigenaren niet van plan is om binnen nu en vijf jaar de woning te verduurzamen. Vooral omdat ze willen afwachten tot de overheid met financiële regelingen komt. Hebben al die uitstellers een punt? Volgens Jurgen Joosten, team lead duurzame energie bij Zelfstroom, zijn klanten op zoek naar antwoorden en naar zekerheid: “Begrijpelijk, want je wilt zeker weten dat je je geld goed besteedt.” We bespreken met Jurgen de meest gehoorde uitstelargumenten en of ze terecht zijn.

Subsidie komt niet terug

Veel woningbezitters blijven volgens Jurgen wachten op een financiële handreiking van de overheid “Subsidies op zonnepanelen zijn al jaren geleden afgeschaft en ze komen ook niet meer terug. De noodzaak is er ook niet meer, omdat zonnepanelen fors goedkoper zijn geworden. In plaats van zonne-energie te stimuleren gaat de overheid de belasting op niet-duurzame energiebronnen zoals gas juist verhogen. Overigens kun je nu nog wel van fiscaal voordeel profiteren, want je mag de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvorderen.”

Terugverdientijd niet langer

De afschaffing van de salderingsregeling leidt bij sommige mensen ook tot uitstelgedrag weet Jurgen. Hoe zat het ook al weer? “Tot 2023 kun je de stroom die je niet direct zelf verbruikt, maar terug levert aan het net, één op één verrekenen met de stroom die je afneemt van je energieleverancier. Die regeling wordt in zeven jaar stapsgewijs afgebouwd tot 2030. Als je dus precies opwekt wat je verbruikt, verandert er dus niks. Er ligt een ontwerp voor een nieuwe regeling die nog moet worden goedgekeurd. Maar belangrijk om te weten is dat de terugverdientijd niet langer wordt. Dat geeft rust en zekerheid.”

Opbrengst verbetert maar licht

Ook de voortschrijdende techniek wordt nog wel eens genoemd als uitstelargument. Jurgen: “Ik snap waarom je zo kunt denken, alleen geldt dat natuurlijk ook voor je laptop of televisie. Er is altijd volgend jaar een model met iets betere specificaties te koop. Alleen is de echt grote sprong in de opbrengst van zonnepanelen al geweest. Die kwam namelijk met de introductie van monokristallijne panelen. Daarna is de jaarlijkse vermogenswinst eigenlijk gering geweest en ook voor de nabije toekomt worden geen revolutionaire ontwikkelingen verwacht.”

Direct je lasten verlichten

Dan zijn er begrijpelijkerwijs ook klanten die in economisch minder zekere tijden de hand op de knip houden. “Wat je alleen wel moet beseffen is dat je met zonnepanelen de kans hebt om je maandlasten flink te verlagen, waardoor je dus iedere maand meer overhoudt.” Uit onderzoek van ING blijkt inderdaad dat zonnepanelen samen met woningisolatie de meest winstgevende maatregelen zijn. De investering wordt snel terugverdiend door de lagere energiekosten. Bij Zelfstroom kun je zelfs zonder spaargeld te investeren de energierekening verlagen door zonnepanelen te huren. De energiebesparing is dan groter dan het huurbedrag.

Dé tip van Jurgen

Jurgen wil twijfelaars en uitstellers tot slot nog een inzicht meegeven. “De besparing die je nu iedere maand met zonepanelen gaat behalen op je energiekosten, kun je in de toekomst nooit inhalen. Ook niet als je verwacht dat zonnepanelen dan meer rendement opleveren. Stel dat je nu zonnepanelen neemt en daarmee de komende 30 jaar € 500 per jaar bespaart, dan heb je over 30 jaar € 15.000 bespaard. Of: je wacht nog 10 jaar en je zou dan 20% meer rendement hebben – wat niet realistisch is. Dan ga je € 600 per jaar besparen. Maar over 30 jaar van nu heb je slechts € 12.000 bespaard, dus € 3.000 minder dan wanneer je nu zonnepanelen had genomen. Nu is dus altijd beter dan later.”

 

Lees meer op zelfstroom.nl/zonnepanelen/opbrengst of doe de dakcheck om te zien of jouw dak geschikt is.

Benieuwd naar jouw besparing?

Doe de dakcheck
89% van de klanten beveelt ons aan 8.4 10.0 1.0
uit 1035 klantbeoordelingen