3 min leestijd 24 - 03 - 2020

Hoe weet ik hoeveel stroom ik met zonnepanelen kan opwekken?

Je hoort en leest steeds meer over zonnepanelen. Is dat ook iets voor jou, zonne-energie? Hoe weet je bijvoorbeeld of je genoeg stroom kan opwekken met zonnepanelen?

 

‘Zijn zonnepanelen ook voor mij interessant?’ Het is de vraag die adviseurs van Zelfstroom het meeste krijgen, weet Jeroen van Doorn. Hij kan het weten want hij adviseerde zelf drie jaar lang klanten over zonnepanelen. Die ervaring deelt hij nu als technische vraagbaak met zijn collega’s. Jeroen snapt dat klanten met veel vragen zitten over zonnepanelen. “Ook omdat er veel misverstanden bestaan. Wat je bijvoorbeeld heel veel hoort, is dat je minimaal twaalf panelen moet nemen, omdat het anders niet rendabel zou zijn. Maar de meeste daken hebben dakkapellen, of liggen minder gunstig ten opzichte van de zon, dus daar passen helemaal geen twaalf zonnepanelen op. Vaak houdt het bij zes stuks wel op. Toch is ieder paneel interessant. De terugverdientijd van één paneel is namelijk zo’n 15 jaar. Maar dat paneel gaat wel 30 jaar mee, dus dan is het altijd rendabel.” Toch installeert Zelfstroom pas vanaf zes panelen. “Dan kun je een terugverdientijd van vijf tot zes jaar halen”, legt Jeroen uit. “Een systeem van zes panelen kost, afhankelijk van de materialen, gemiddeld 2.800 euro. Hiervan zijn ongeveer 1.200 euro materiaalkosten en 1.600 euro installatiekosten. Maar vanaf zes panelen dalen de installatiekosten per paneel flink. Dus ook de terugverdientijd loopt met meer panelen verder terug.”

Ons stroomverbruik stijgt

Gemiddeld hebben de 15.000 klanten van Zelfstroom 11,4 panelen laten installeren. Met die elf panelen haal je volgens Jeroen een stroomopbrengst van 3.000-3.500 kWh per jaar. Ongeveer evenveel als het jaarlijkse stroomverbruik van een gemiddeld Nederlands huishouden. “De meeste klanten kunnen hun volledig stroomverbruik uit zonnepanelen halen. Wel zie ik dat we met z’n allen steeds meer verbruiken. Weliswaar worden elektrische apparaten zuiniger, maar we hebben ook steeds meer apparatuur in huis. Denk aan extra tablets,  laptops, telefoons, smartwatches. En we gaan elektrisch rijden, koken en verwarmen. Daarom installeren we per woning ook steeds meer zonnepanelen. Een nieuwbouwwoning die volledig gasloos is, zit bijvoorbeeld al op meer dan 20 panelen.”

Wachten op vermogenswinst?

Hoe zit het met het rendement van zonnepanelen, dat neemt toch ook nog steeds toe? Jeroen: “Toen ik in 2016 bij Zelfstroom begon verkochten we zonnepanelen met een vermogen van 270 Wattpiek (Wp). Nu zitten ze op ongeveer 320 Wp: een winst van zo’n 12 wp per jaar. Er zijn al zonnepanelen die over de 400 wp gaan. Maar daar gaat twee keer zoveel materiaal in, dus die zijn qua prijs-kwaliteit niet interessant. De technologische ontwikkeling zit niet meer in de cellen zelf, maar nog wel in het aantal cellen per vierkante meter, ze worden dus compacter.” Toch is het volgens Jeroen niet interessant om verdere vermogenstoename af te wachten. “Die verbetering weegt bij lange na niet op tegen de besparing die je nu misloopt. Die kun je in de toekomst nooit compenseren uit een hogere opbrengst.”

En dakpanpanelen dan?

Ook zijn er klanten die willen wachten tot er dakpannen met zonnepanelen zijn. Hoe realistisch is dat? “Daar wordt inderdaad mee geëxperimenteerd. Alleen, je moet weten dat in één zonnepaneel 60 zonnecellen zitten; in één dakpan zitten twee zonnecellen. Oftewel: je hebt 30 dakpannen nodig om hetzelfde vermogen op te wekken als één zonnepaneel. De huizen in Nederland zijn simpelweg te klein daarvoor. In Amerika zou het kunnen. Maar vergeet niet dat al die dakpannen met een stekkertje aan elkaar moeten worden gekoppeld. Dat zijn 300 dakpannen, dus 300 stekkertjes. De installatiekosten zijn vele malen hoger dan bij panelen, dus ik zie die ontwikkeling niet gauw doorzetten in ons land.”

Dé tip

Tot slot, wat is Jeroens tip voor iedereen die zonnepanelen overweegt? “Wacht niet te lang. Betere beleggingen dan zonnepanelen bestaan op dit moment niet. Als je zonnepanelen huurt, haal je een rendement van tussen de 12 en 13%. Zie dat maar eens op de bank of de beurs te krijgen. En je belegt ook nog eens in een duurzame toekomst.”

 

Benieuwd naar jouw besparing?

Doe de dakcheck
98% van de klanten beveelt ons aan 9.1 10.0 1.0
uit 649 klantbeoordelingen