3 min leestijd 21 - 04 - 2020

Hoe kan ik zien of een zonnepanelen installateur betrouwbaar is?

Je denkt er over na om zonnepanelen te laten installeren op je woning. Maar hoe kies je nou uit al die aanbieders en mooie beloftes de juiste partij? Dus hoe kan ik zien of ik met een betrouwbaar installatiebedrijf te maken heb?

 

Als je een rondje Googelt op zoektermen als ‘zonnepanelen’ en ‘installeren’ dan raak je al snel het spoor bijster. Zie in die stortvloed aan advertenties en andere zoekresultaten nog maar eens een gedegen installatiebedrijf voor zonnepanelen te vinden. En toch is juist zo’n betrouwbare partij belangrijk, weet Joe van Dijk. Als Directeur Montage bij Zelfstroom heeft hij de dagelijkse leiding over een team van ruim 70 monteurs. “Je kunt nog zulke mooie spullen kopen, maar als die materialen vervolgens beschadigd zijn tijdens het transport, of slecht worden gemonteerd, dan is het eindresultaat alsnog slecht. Dan wordt het lastig om je terugverdientijd te halen. En dan zijn er nog de veiligheidsrisico’s als een installatie niet volgens de voorschriften wordt uitgevoerd. Helaas zijn er nog steeds partijen actief die er alleen voor het snelle gewin in zitten.”

Controleer het zegelrecht

Ga niet over een nacht ijs, lijkt Joe dus te zeggen. Maar hoe kun je nou op voorhand een geschikte partij herkennen? “In eerste instantie kun je letten op keurmerken en certificeringen. Die zeggen ook weer niet alles, maar bijvoorbeeld een InstallQ-certificering met een erkenning voor elektra en zonnepanelen, ook wel PV genoemd, is wel belangrijk. Dit betekent dat er veilig en met kennis van zaken wordt gewerkt. En dat het bedrijf zegelrecht heeft. Zegelrecht houdt in dat de monteurs toestemming van de netbeheerder hebben om het zegel op de aansluitkast te verbreken. Hierdoor kunnen ze de hoofdzekeringen verwijderen en zonder spanning werken. Echt een voorwaarde om veilig te kunnen werken.”

Garantie goed geregeld

Vaak zie je ook Zonnekeur en Holland Solar genoemd staan op de websites. Wat houdt dat in? “Zonnekeur is het Nederlandse keurmerk voor zonne-energie. Dat geeft klanten vooral zekerheid als het op garantieclaims aankomt. Jaarlijks inspecteert Zonnekeur bij ons alle registraties en serienummers, om zeker te weten dat alles qua garanties goed is geregeld. Holland Solar is onze branchevereniging. Daarmee werken we samen aan het verder professionaliseren van de Nederlandse zonne-energiesector.”

Eigen monteurs

Kun je tijdens het eerste contact met het bedrijf al meer te weten komen over de betrouwbaarheid? Joe: “Zeker. Al in het in offertetraject raad ik klanten aan om goed door te vragen over het installatieproces. Hoe gaan ze te werk? Vraag ook altijd of de installatie door eigen monteurs van het bedrijf wordt verricht of door een externe partij. Veel opdrachten worden in deze branche weggezet naar goedkope installateurs om geld te besparen. Mijn drijfveer is altijd geweest om kwaliteit te leveren met vaste medewerkers. Alleen zo kun je monteurs optimaal trainen en begeleiden. Bovendien heb je voor kwaliteit ook trots nodig. Dat lukt alleen met eigen mensen die betrokken zijn bij je bedrijf.”

Checks tijdens de montage

Ook tijdens de installatie van je zonnepanelen kun je checken of er veilig en goed gewerkt wordt. “Allereerst mag er dus niet onder spanning worden gewerkt, dat is simpel te checken. Maar ook op het dak zijn er risico’s, dus moet er altijd met valbeveiliging gewerkt wordt.” Daarnaast zijn er nog andere belangrijke aandachtspunten, die helaas minder makkelijk te controleren zijn als leek. “Achter de panlatten moeten voldoende montagehaken zitten. De klemmen van de zonnepanelen moeten het juiste aandraaimoment hebben. En de afzekering in de meterkast is belangrijk, net als de juiste aardlekbeveiliging. Bij een professionele partij weet je zeker dat deze zaken op orde zijn.”

Dé tips van Joe

Het belangrijkste wat Joe de afgelopen jaren bij Zelfstroom heeft geleerd, vat hij samen in twee tips. “Kies altijd voor een grote, gerenommeerde installatiepartij die er ook over een paar jaar waarschijnlijk nog is. We hebben in de afgelopen jaren veel klanten geholpen waarvan de installateur failliet is gegaan. En: ga niet altijd voor de voordeligste offerte. Goedkoop is ook in de wereld van zonnepanelen helaas vaak duurkoop.”

 

Kijk voor meer informatie op https://www.zelfstroom.nl/waarom-zelfstroom/installatie-door-zelfstroom/ of doe de dakcheck om te kijken of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.

Benieuwd naar jouw besparing?

Doe de dakcheck
89% van de klanten beveelt ons aan 8.4 10.0 1.0
uit 1035 klantbeoordelingen