3 min leestijd 26 - 03 - 2020

Hoe kan ik mijn huis duurzamer maken met zonnepanelen?

Je huis duurzamer maken is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Zeker als je dat met zonnepanelen doet. Maar hoe doe je dat? En wat win je er uiteindelijk mee?

 

Als duurzaamheidsadviseur bij Zelfstroom helpt Eline Litjens dagelijks veel klanten die met zonnepanelen hun huis willen verduurzamen. Ook zij merkt dat er steeds meer interesse is voor zonne-energie. “Voorheen werd duurzaamheid gezien als kostenpost, nu zien steeds meer huiseigenaren het als kans om op hun energierekening te besparen. En als een manier om minder afhankelijk te zijn van de grote energiemaatschappijen en toch iets goeds te doen voor het milieu. Ik denk dat ook de Corona-crisis voor extra bewustwording heeft gezorgd. In grote Chinese steden was ineens weer de blauwe lucht te zien. In Venetië werd het water kraakhelder en zag je de vissen weer zwemmen. Dat laat zien hoe groot onze impact is op het milieu en dat we nu moeten investeren in een duurzame toekomst. Ook in Nederland. Juist in Nederland, want onze CO2-uitstoot is nog steeds hoog vergeleken met andere Europese landen.”

Waarom juist zonne-energie?

In haar werk deelt Eline graag haar enthousiasme over zonne-energie. “Je wekt met zonnepanelen je eigen energie op uit iets wat er elk dag is. De zon is een eindeloze energiebron die ons de kans geeft om de aarde minder uit te putten. Bovendien is het techniek die zichzelf al heeft bewezen.” Ze ziet ook bij klanten dat duurzaam denken aanstekelijk werkt. “Als mensen eenmaal zonnepanelen hebben, worden ze ook nog meer bewust van hun eigen energieverbruik. Ze gaan minder verbruiken, laten niet zo snel meer onnodig de verlichting branden.” Klanten gaan daar steeds een stapje verder in merkt Eline: “Ik spreek geregeld klanten die meer zonnepanelen op hun dak willen dan ze nu aan stroom verbruiken. De reden is dat ze nog meer zelfvoorzienend willen worden en het liefst ook nog van het gas af gaan. Ze gaan elektrisch koken, met elektrische boilers water verwarmen, noem maar op. Ze willen nog meer uit de zon halen en in zichzelf investeren. En dat alles zonder er financieel slechter van te worden.”

Hoeveel bespaar je?

De vraag die Eline vanzelfsprekend vaak krijgt is: hoeveel bespaar je nou eigenlijk met zonnepanelen? “Om daar antwoord op te kunnen geven, vraag ik altijd verder. Waar is iemand naar op zoek en wat zijn de verwachtingen? Maar stel dat je stroomverbruik zo’n 4.000 kWh per jaar is, dan kun je dat verbruik met twaalf panelen opwekken. Bij zo’n 60 euro per maand aan huurkosten kun je toch aardig besparen op je energierekening. Uiteraard is ieder verbruik en iedere woning anders, daarom maken we altijd een offerte op maat.”

Natuurlijk doen klanten het ook voor het milieu. Wat levert dat gemiddeld op? “Ook dat verschilt natuurlijk per situatie. Maar laatst had ik een klant met elf zonnepanelen, met een dak op het oosten. Die haalde toch een opbrengst van 2.800 kWh per jaar, wat een jaarlijkse CO2-besparing oplevert van 1.367 kilo. Als die stroom met een kolencentrale was opgewekt, zou je 63 bomen nodig hebben om die uitstoot te compenseren.”

Investeren in woningwaarde

Komt elke woning eigenlijk in aanmerking voor zonnepanelen? Eline: “Als je dak geschikt is, maakt het soort huis niet uit. Dat kan een nieuwbouwwoning zijn, maar we hebben ook veel klanten die op allerlei manieren hun jaren 30 woning energiezuiniger maken. In Nederland willen we over het algemeen ons huis goed voor elkaar hebben. Duurzaamheid vinden we steeds belangrijker, maar we doen het natuurlijk ook om te besparen en als investering in onze woningwaarde.”

Dé tip van Eline

Tot slot heeft Eline een tip voor iedereen die nog twijfelt over zonne-energie. “Ik hoor dagelijks veel misvattingen over zonnepanelen. Mensen denken dat hun verbruik te laag is, of juist te hoog. Of ze vermoeden dat de terugverdientijd te lang is. Dat vind ik altijd erg zonde. Want als je een geschikt dak hebt, dan zijn er altijd mogelijkheden om met zonnepanelen duurzaam bezig te zijn en geld te besparen. Samen kunnen we de energietransitie versnellen en deze aarde schoner doorgeven aan de volgende generaties.”

Benieuwd naar jouw besparing?

Doe de dakcheck
98% van de klanten beveelt ons aan 9.1 10.0 1.0
uit 649 klantbeoordelingen