3 min leestijd 08 - 04 - 2020

Hoe herken je een professionele monteur van zonnepanelen?

Als je zonnepanelen overweegt, wil je er ook zeker van zijn dat ze goed worden gemonteerd. Alleen zo profiteer je tot wel 30 jaar veilig van voordelige zonne-energie. Maar hoe herken je nou een goede installateur?

 

Een nieuwe wasmachine bestel je tegenwoordig gemakkelijk online. Het apparaat wordt keurig thuisbezorgd en zelfs voor je aangesloten. Maar bij zonnepanelen ligt dat toch net even anders. Een zonnestroomsysteem moet niet alleen precies op jouw woning en energieverbruik worden afgestemd, maar ook de installatie is een vak apart. Fouten in de montage kunnen de opbrengst en levensduur van je panelen benadelen. En zelfs jouw gezondheid in gevaar brengen. Dus: aan welke eisen moet een vakkundige installateur allemaal voldoen?

Weinig eigen monteurs

Opvallend veel aanbieders van zonnepanelen besteden de installatie uit aan externe partijen. Vaak flexwerkers die zo goedkoop en snel mogelijk dak na dak afwerken. Alleen zo kunnen ze een zo scherp mogelijke offerte neerleggen. Helaas geldt ook voor zonnepanelen dat goedkoop duurkoop is. Dat weet ook Pien Luik. Als recruiter voor Zelfstroom Montage verzorgt ze onder andere de werving van alle monteurs. “Wij werken uitsluitend met eigen monteurs die bij ons in vaste dienst komen. Daarmee maken we het onszelf niet perse makkelijker, want er is veel concurrentie op de arbeidsmarkt. Maar wij geloven in kwaliteit en veiligheid en dat bereik je alleen met eigen mensen die je zelf hebt aangenomen en getraind.”

Uitgebreid intern opgeleid

Niet alleen klanten waarderen de hoge kwaliteitsstandaard, het is ook de reden waarom veel monteurs voor Zelfstroom willen werken. “Ze zijn vooral erg te spreken over onze interne opleidingen. In Zaandam beschikken we over uitgebreide opleidingsfaciliteiten, inclusief opstellingen met een meterkast en verschillende soorten daken. Direct als ze in dienst komen worden ze volledig opgeleid voor zowel het dakwerk, als het werk binnen; bij veel andere bedrijven ben je het een of het ander. Naast alle productkennis is veiligheid een belangrijk aspect, aangezien er op hoogte en met hoogspanning wordt gewerkt.” Daarom behalen alle monteurs het predicaat Voldoende Onderricht Persoon (VOP), om veilig aan elektrische installaties te kunnen werken, plus alle belangrijke VCA-certificaten. ”Daarnaast hebben we zogeheten High Impact dagen, waarmee we monteurs in de praktijk verbeterpunten aanreiken.”

Belangrijkste visitekaartje

Naast alle technische eisen en veiligheidskwalificaties hecht Pien veel waarde aan sociale en communicatieve vaardigheden. “Heel belangrijk is hoe de monteurs overkomen op onze klanten. Ze zijn het belangrijkste contact met onze  klanten. Klantvriendelijkheid staat voorop. Kan iemand goed uitleggen wat ze gaan doen, waar klanten aan toe zijn? Luisteren ze goed naar vragen van de klant? Daarnaast vind ik het belangrijk dat ze positief zijn en trots dat ze dit werk doen om Nederland een stukje duurzamer maken Dat mogen ze ook uitstralen. Daar letten we dus op tijdens het sollicitatiegesprek. En met resultaat, want we zien die aandacht ook terug in de reacties en reviews van onze klanten. Op social media zien we veel positieve ervaringen, over onze mensen en het goede werk dat ze leveren.”

Dé tip van Pien

Heeft Pien tot slot nog een tip voor ons? “Je hoort nog wel eens dat mensen besluiten uit kostenoverwegingen om zelf hun zonnepanelen te monteren. Ook al ben je handig, doe het niet. Voor je eigen veiligheid, want je loopt flinke risico’s zonder valbescherming of als je niet spanningsvrij in de meterkast kunt werken. Maar ook voor de betrouwbaarheid van je systeem op de lange termijn. Zonnepanelen gaan tot wel 30 jaar mee, mits vakkundig geïnstalleerd. Over zo’n lange periode bezien, vallen die installatiekosten ook wel mee.”

 

Meet weten? Kijk dan op werkenbijzelfstroom.nl of doe de dakcheck om te zien of jouw dak geschikt is.

Benieuwd naar jouw besparing?

Doe de dakcheck
89% van de klanten beveelt ons aan 8.4 10.0 1.0
uit 1035 klantbeoordelingen