4 min leestijd 30 - 03 - 2020

Hoe bespaar ik op mijn energiekosten met zonnepanelen?

Veel Nederlandse woningbezitters nemen nu maatregelen om hun energierekening blijvend te verlagen. Vooral zonnepanelen bieden een hoog rendement en zorgen direct voor een forse besparing. Maar hoe pak je dat aan?

 

Zonnepanelen zijn een slimme manier om je woning te verduurzamen en direct je maandlasten te verlagen. Dat werd pas nog eens duidelijk in de aflevering van het consumentenprogramma Kassa van BNNVARA op 7 maart. Ook Geert Bazuin, adviseur duurzame energie bij Zelfstroom merkt die toegenomen populariteit van zonne-energie. “Er is meer interesse en mensen zijn ook duidelijk beter geïnformeerd dan een aantal jaar geleden. Ze worden ook vaker door hun omgeving aangespoord om met zonne-energie aan de slag te gaan. Klanten willen zich eerst uitgebreid verdiepen in de materie voordat ze een beslissing nemen, dat is logisch.”

Ga je huren of kopen?

Wat adviseert Geert mensen die hun energierekening willen verlagen met zonnepanelen? “Om eerst te bepalen of ze zonnepanelen willen huren of kopen. Bij koop investeer je spaargeld dat je met de opbrengst uit je panelen terugverdient. Heb je dat geld niet liggen, of heb je er al een andere bestemming voor, dan kun je voor huur kiezen. Zo kun je zonder eigen geld te investeren, tegen een vast bedrag per maand, van zonne-energie profiteren. Wij kopen de zonnepanelen en installeren die op jouw dak. Jij huurt het systeem en betaalt ons een maandelijks huurbedrag. Dat bedrag staat voor de gehele huurperiode van 10 of 15 jaar vast. Jij wekt al die tijd stroom op, waardoor je bespaart op je energierekening. Die besparing is vaak hoger dan de huurkosten, waardoor je maandlasten dus teruglopen.”

Wat wordt je verbruik?

Geert adviseert nieuwe klanten die zonnepanelen overwegen om eerst goed hun verbruik in te schatten. “Niet alleen nu, maar ook voor de langere termijn. Ga je op termijn bijvoorbeeld ook elektrisch rijden en koken? We leven in een tijd van elektrificeren. Dus alles wat je met zonnepanelen opwekt, neem je niet meer af bij je energieleverancier en is dus een besparing. Bovendien gaan we een keer afscheid nemen van ons aardgas. Uiteraard kun je niet alles nu al weten, maar het helpt om eventuele plannen die je al hebt, mee te nemen in je verbruiksinschatting.”

Welke factoren zijn verder nog van invloed op je besparing? Geert: “De ligging van je dak en de hellingshoek bepalen hoeveel zonlicht je panelen zullen pakken en dus wat de opwek wordt. Met behulp van speciale software maken we een nauwkeurige berekening om zoveel mogelijk van je verbruik met zonnepanelen te kunnen opwekken. Daarbij wil je ook niet te veel opwekken, met het oog op de salderingsregeling die zal worden afgebouwd.”

Terugverdientijd blijft gunstig

Over die salderingsregeling krijgt Geert regelmatig vragen van klanten. Wat was dat ook alweer? “Met salderen wordt bedoeld dat je de stroom die je zelf opwekt één op één mag verrekenen met de stroom die je afneemt van je energieleverancier. Een gunstige regeling die tot 1 januari 2023 geldt en daarna in stapjes wordt afgebouwd tot 2031. Dus de vergoeding die je krijgt voor de stroom die je opwekt maar niet verbruikt en aan het net terug levert, die daalt.”  Wat er in de plaats komt van de salderingsregeling is nog niet precies duidelijk. Er ligt een voorstel vanuit de minister. “Klanten vragen zich af dit voor gevolgen heeft voor hun besparing en terugverdientijd. Tot 2023 dus helemaal niets. Daarna krijg je zeven jaar steeds iets minder terug voor wat je terug levert aan het net. Dus zorg dat je precies genoeg opwekt voor je verbruik. Goed om te weten bovendien: de regering belooft dat ook na 2023 de terugverdientijd gunstig blijft, gemiddeld zo’n zeven jaar. Dat geeft zekerheid voor de toekomst.”

Dé tip van Geert

De belangrijkste tip die Geert twijfelaars wil meegeven is om nu te handelen. “We zitten nog steeds in een hele gunstige fase, met een heel aantrekkelijke salderingsregeling. Wacht er dus niet te lang mee. Daarnaast merk ik ook in mijn eigen omgeving dat je met zonnepanelen echt bewuster wordt van je eigen energieverbruik. Dat het een startpunt is om ook met andere maatregelen je energierekening verder te verlagen. Het werkt als een vliegwiel.”

 

Lees hier meer over hoe zonnepanelen leiden tot lagere maandlasten of doe de dakcheck om te zien of jouw dak geschikt is.

Benieuwd naar jouw besparing?

Doe de dakcheck
93% van de klanten beveelt ons aan 8.8 10.0 1.0
uit 787 klantbeoordelingen