3 min leestijd 10 - 01 - 2019

Energieprijzen fors omhoog in 2019

We gaan in 2019 meer betalen voor gas en elektriciteit. Volgens een berekening van Vereniging Eigen Huis (VEH) stijgt de energierekening van huiseigenaren volgend jaar gemiddeld met €150, een kwart meer dan dit jaar. Hoe komt dat en wat kun je er aan doen?

Waarom stijgt je energierekening?

Er zijn twee redenen waarom jij dit jaar meer gaat betalen voor de energierekening.

 1. Vervuilende energie zwaarder belast
  De overheid gaat vervuilende energie zwaarder belasten. Consumenten gaan komend jaar 3 eurocent meer belasting betalen per verbruikte kubieke meter aardgas. Bij een gemiddeld gasverbruik van 1.410 m3 aardgas valt hierdoor de energierekening €42,30 hoger uit.Met een slecht geïsoleerde woning kan de energierekening nog een stuk hoger uitvallen. Voor een vrijstaande woning die 2.500 m3 aardgas verbruikt zal dit gaan om een verschil van €75,00 op jaarbasis.(bron: Rijksoverheid, Belastingplan 2019)Naast de stijgende energiebelasting, pakt ook de Heffing Opslag Duurzame Energie een stuk hoger uit. Dat is een heffing die is ingevoerd om de investering in duurzame energie te stimuleren.
 2. Lagere stroombelasting, maar hogere stroomprijs
  De belasting op stroom is volgend jaar juist lager. Hiermee zijn koken op stroom en (hybride) warmtepompen straks een interessantere investering voor consumenten. Vanaf 1 januari 2019 heeft de overheid de energiebelasting voor elektriciteit met 0,72 eurocent per kWh verlaagt. Door deze daling zullen huishoudens jaarlijks gemiddeld tussen de €15,00 en €20,00 minder belasting betalen.Toch kan het zomaar zijn dat je in 2019 méér gaat betalen voor stroom dan nu. De oorzaak? De prijsstijging van stroom op de groothandelsmarkt voor elektriciteit. Grote kans dat leveranciers deze kostenstijging doorberekenen in de energieprijzen.

Hoe voorkom je een hoge energierekening?

Er zijn een paar manieren waarop je een hoge energierekening kan voorkomen. We noemen de belangrijkste:

 • Zelf stroom maken
  Als je zelf stroom maakt, dan heb je minder stroom nodig van jouw energieleverancier. En dus daalt je energierekening. Als je bij ons zonnepanelen huurt, hoef je bovendien geen grote investering te doen. Na 10 jaar mag je de zonnepanelen overnemen. Daarna wek je nog 20 jaar ‘gratis’ stroom op.

Vraag nu een vrijblijvende offerte aan. We rekenen je graag voor je uit wat jij kunt besparen.

 • Goed vergelijken
  Door elk jaar energieleveranciers te vergelijken kun je steeds overstappen naar een andere partij. Dat kost tijd en moeite, maar levert je vaak wel voordeel op.
 • Energieprijs vastzetten
  De kans is groot dat de energieprijzen de komende jaren flink blijven stijgen. Het kan daarom verstandig zijn om te kiezen voor een contract met vaste tarieven. Zo koop je bij Zelfstroom groene stroom en gas in tegen kostprijs. Je hebt dus altijd een lage energieprijs.
 • Isoleren van je huis
  Het isoleren van je gevel, vloer en dak kan enorm schelen in je energieverbruik. Dat levert een lagere energierekening op, meer wooncomfort en vaak voeg je ook waarde toe aan je woning.
 • LED-verlichting
  Het is een investering, maar je kan op de lange termijn met LED-lampen flink op de energierekening besparen.
 • Verwarming 1 graad lager
  Ook zo’n tip die heel eenvoudig is: zet de verwarming lager. Met elke graad die de verwarming lager staat, bespaar je 6% energie.

Waarom zonnepanelen huren?
Niet investeren, wel besparen is het grote voordeel van zonnepanelen huren. Het werkt zo: in plaats van zonnepanelen te kopen betaal je huur voor de zonnepanelen. Dit bedrag verdien je terug met de stroom die je zelf opwekt. In de meeste gevallen betekent dit dat je geld bespaart; je hoeft immers veel minder stroom van je energieleverancier af te nemen. Hierdoor kun je meteen besparen op je energiekosten zonder een investering te doen. Zo maak je zelf stroom met zonnepanelen op jouw dak.

 • De huurprijs staat voor 10 jaar vast
 • Vakkundige installatie inbegrepen
 • Inclusief uitgebreide garantie
 • Verzekerd tegen schade (incl. hagel & storm)
 • Verhuisservice: je kunt de zonnepanelen meeverhuizen of overdragen aan de nieuwe bewoners
 • Na de huurperiode kun je de zonnepanelen voordelig overnemen

Duizenden klanten gingen je voor! Dus als jouw dak geschikt is, waarom zou je het dan niet doen? Vraag direct een offerte aan!

Benieuwd naar jouw besparing?

Doe de dakcheck
98% van de klanten beveelt ons aan 9.1 10.0 1.0
uit 649 klantbeoordelingen