Terugleververgoeding

De energie die je zonnepanelen opwekken is in eerste instantie bestemd voor eigen verbruik. Wekken je zonnepanelen meer op dan je op dat moment verbruikt, dan lever je de overtollige energie terug aan het elektriciteitsnet. ’s Avonds neem je juist weer stroom af van je energieleverancier, omdat de zon dan niet meer schijnt.

Aan het einde van het jaar wordt de door jou opgewekte zonne-energie verrekend met de elektriciteit die je van je energieleverancier hebt afgenomen. Dit heet ‘salderen‘. Hebben je zonnepanelen na de saldering meer opgewekt dan wat je hebt afgenomen van je leverancier? Dan ontvang je een terugleververgoeding over het aantal kWh dat je meer hebt opgewekt dan verbruikt. Je hoeft alleen energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie te betalen over de netto afgenomen stroom.

De hoogte van de terugleververgoeding

Energieleveranciers zijn vrij om zelf de hoogte van de terugleververgoeding te bepalen. In de Energiewet is echter wel vastgelegd dat het een ‘redelijke vergoeding’ moet zijn. In de meeste gevallen ontvang je voor de teruggeleverde stroom dezelfde vergoeding als de reguliere variabele leveringskosten per kWh. De gemiddelde hoogte van de terugleververgoeding ligt tussen de €0,05 en €0,11 per kilowattuur.

Uitgebreide informatie over energie terugleveren, inclusief rekenvoorbeelden, vind je op onze pagina Salderen en energie terugleveren.