Jaarafrekening

De jaarafrekening is de energierekening die je jaarlijks ontvangt van je energieleverancier. De jaarafrekening moet binnen 8 weken verstuurd worden; deze termijn begint te lopen vanaf de ingangsdatum van het contract en staat in het aansluitingenregister van de netbeheerder staat. De jaarafrekening is een combinatie van o.a. de kosten voor je energieverbruik (de variabele leveringskosten), kosten voor de energieleverancier (de vaste leveringskosten) en kosten voor de netbeheerder (netbeheerkosten). Ook overheidsheffingen zoals de energiebelasting en Opslag Duurzame Energie.

Meterstanden

De jaarafrekening wordt gebaseerd op je energieverbruik. Heb je een slimme meter, dan worden je meterstanden automatisch doorgegeven. Heb je een conventionele energiemeter, dan moet je de meterstanden handmatig doorgeven. Dit kan meestal telefonisch, via de website van je energieleverancier of via een toegestuurde meterkaart. Als je de meterstanden niet op tijd doorgeeft, dan zal je energieleverancier een schatting maken van je energieverbruik op basis van gegevens uit het verleden, de grootte van je huis en de aansluitcapaciteit.

Bijbetalen of geld terugkrijgen

Op de jaarafrekening staat niet alleen hoeveel kWh en kubieke meter gas je hebt verbruikt en wat de EAN-codes van je aansluitingen zijn, maar ook hoeveel je moet bijbetalen of hoeveel je terugkrijgt van je energieleverancier. Het kan namelijk zijn dat je termijnbedrag wellicht te laag of te hoog was. Op basis van je jaarafrekening stelt je energieleverancier eventueel een nieuw termijnbedrag voor.

Verschil jaarafrekening en eindafrekening

Het woord zegt het eigenlijk al: de jaarafrekening ontvang je ieder jaar. De eindafrekening ontvang je nadat je je energiecontract hebt be├źndigd, bijvoorbeeld na het overstappen naar een andere energiemaatschappij.