Dunne film panelen

Dunne film panelen zijn een bepaald type zonnepanelen, die ook wel thin-film panelen, CIS-zonnepanelen of amorfe zonnepanelen worden genoemd. Dunne film panelen bestaan, in tegenstelling tot de reguliere monokristallijne zonnepanelen en polykristallijne zonnepanelen, niet uit siliciumkristallen, maar uit meerdere lagen en coatings. Een dunne film zonnepaneel is eigenlijk te zien als één grote zonnecel.

Voor- en nadelen van dunne film panelen

Zonnecellen gebaseerd op dunne film technologie zijn erg licht, buigzaam en relatief goedkoop. Ook het uiterlijk van dunne film panelen zal veel mensen aanspreken: het zijn volledig zwarte zonnepanelen.

Dunne film panelen

Een nadeel ten opzichte van kristallijne zonnepanelen is dat het rendement van dunne film panelen per vierkante meter dakoppervlakte ongeveer 20 procent lager is. Omdat dunne film panelen een hoge spanning hebben, kunnen er maar drie of vier panelen op één string worden gezet. Dit heeft ook invloed op de keuze voor een omvormer.

Niet meer in productie

De laatste fabrikant, Solar Frontier, is vorig jaar gestopt met productie. Dunne film panelen worden niet meer geproduceerd vanwege het te lage rendement.