Dynamische energieprijzen

Dynamische energieprijzen zijn gemiddeld 56% goedkoper dan variabele tarieven. Verplaats je jouw verbruik naar de goedkoopste momenten van de dag, dan bespaar je nóg meer. Benieuwd naar de meest actuele energieprijzen? Op deze pagina vind je de dynamische energietarieven van vandaag, maar ook uitleg over hoe dynamische stroomprijzen worden opgebouwd.

Wat is dynamische energie?

Energie voor beursprijzen!

Bij dynamische energie wisselen de stroomprijzen per uur en de gasprijzen per dag. Is het zonnig of waait het veel? Dan zijn de energieprijzen laag en hier kun je met een dynamisch energiecontract direct van profiteren! Is er weinig stroom beschikbaar? Dan moeten de energiebedrijven bijspringen om aan de vraag te voldoen en betaal je vaak een hogere prijs voor energie. Het voordeel van dynamische energie? Je bepaalt zelf op welke momenten van de dag je gebruik maakt van stroom van het net.

Zonnepanelen app - online monitoren

Bekijk de actuele dynamische energieprijzen

Om zo veel mogelijk te besparen op je energiekosten is het belangrijk om op de goedkoopste momenten van de dag energie te verbruiken. Hoe je dat doet? Door jouw verbruik af te stemmen op momenten dat stroom en gas op de energiemarkt het goedkoopst is. In onderstaande grafiek vind je de actuele dynamische energieprijzen bij onze partner EnergyZero.

Waarom wisselen de stroomprijzen per uur?

Met een dynamisch energiecontract krijg je toegang tot de actuele energieprijzen voor stroom en gas. Op de energiemarkt wisselen de stroomtarieven elk uur en de prijzen voor gas iedere dag. Deze tarieven worden beïnvloed door vraag en aanbod naar energie.

Is er een overvloed aan zon en wind? Dan zijn de stroomprijzen laag. Is er veel vraag, maar een tekort aan zon en wind? Dan moeten energiecentrales bijspringen om stroom op te wekken en aan de grote vraag te voldoen. De prijzen voor stroom liggen dan vaak hoger. Met een dynamisch energiecontract is jouw energieprijs dus ieder uur verschillend. Jij bepaalt zelf of je hier gebruik van maakt of niet. Verplaats je jouw verbruik naar goedkope uren? Dan ga je besparen op je energiekosten!

Grafiek dynamische energieprijzen

Hoe is de stroomprijs opgebouwd bij een dynamisch contract?

Jouw stroomprijs bestaat uit twee delen: vaste en variabele kosten. Onder vaste kosten vallen de vaste leveringskosten van de energieleverancier en netbeheerkosten. Ook de belastingen, zoals energiebelasting en btw zijn vaste kosten en zijn bij elke energieleverancier hetzelfde. Onder variabele kosten vallen de inkoopvergoeding (de kosten per kWh die de energieleverancier maakt om stroom voor jou in te kopen) en de beursprijs (de ‘kale’ stroomprijs waarvoor de stroom wordt ingekocht). Alle kosten samen vormen de stroomprijs per kWh. Bij onze partner EnergyZero bestaat jouw stroomprijs uit de volgende onderdelen:

  1. Vaste leveringskosten
  2. Variabele leveringskosten (‘kale’ stroomprijs en inkoopvergoeding)
  3. Belastingen (zoals energiebelasting en btw)
  4. Netbeheerkosten
Opbouw stoomprijs - grafiek

Ook besparen met energie voor beursprijzen?

Stroom verbruiken op momenten dat het goedkoop is. Zo bespaar je op je energiekosten en ben je tegelijkertijd groen bezig! Ben je benieuwd wat jij kunt besparen met dynamische energie? Neem dan direct telefonisch contact. Liever eerst meer informatie ontvangen over een dynamisch contract? Ook dat kan!

Zelfstroom-EnergyZero