Energie besparen

Energie besparen

Energie besparen hoeft niet ingewikkeld te zijn. We delen 10 grote en kleine bespaartips met je. Van het isoleren van je huis en zonnepanelen op je dak, tot korter douchen. Als we allemaal een klein stapje zetten, maken we samen een groot verschil.

Kleine en grote tips om energie te besparen

Doe een isolatie-check op je huis. Zo kom je er achter waar in jouw huis de meeste warmte ontsnapt en waar de meeste koude lucht binnenkomt. Die plekken kun je dan beter isoleren. Je huis duurzaam verbouwen? Bekijk de handige klustips van onze klant Michael James.

Vind je isoleren nog even een stap te ver? Dikke gordijnen helpen ook een heleboel! Het zijn goede isolatoren, denk maar aan restaurants en cafés die een zwaar velours gordijn voor de deur hebben hangen.

Het lijkt een inkoppertje, maar toch: met LED-lampen kan je heel goed op energie besparen. Het licht van de lampen blijft verbeteren: ze zijn er al in allerlei warme kleuren, en bijna alle standaard huishoudwinkels verkopen ze. De LED-lamp wordt amper heet: dat betekent veel minder energieverspilling dan een ouderwetse gloeilamp.

Koppel je buitenverlichting aan een bewegingssensor. Zo staat het licht niet de hele avond of nacht aan, maar is het alleen licht als je in de buurt bent.

Water koken zonder deksel duurt veel langer. Wil je op energie besparen, kook dan altijd met het deksel op de pan! De oven dichtdoen nadat je er iets in bereid hebt, is weer zonde. Laat de oven openstaan, en laat de warmte bijdragen aan de verwarming van je keuken. (Pas op: niet doen als de oven laag zit en je kleine kinderen hebt!)

Even snel wat afwassen? Pak een afwasteil! Zo hoef je de kraan niet te laten lopen, terwijl je de afwas doet. En afwassen is ook nog eens zuiniger dan een afwasmachine.

Waterverspilling is energieverspilling. Water in huis moet voortgestuwd en verwarmd worden, en komt van heel ver weg. Als je langer dan 5 minuten doucht, gebruik je meer water dan nodig is voor een gemiddelde bad. Iets om te proberen (als je je haar niet hoeft te wassen): stap onder de douche, zeep je meteen in en ga je tanden poetsen. Als je klaar bent met tanden poetsen, stop je ook met douchen.

Waarschijnlijk poets je je tanden net wat zorgvuldiger en langer, en douche je nog steeds minder dan vijf minuten. Niet te lang douchen is ook beter voor je huid. Win-win-win dus!

Sluit je apparatuur aan via een stekkerdoos. Wel eentje met een aan/uit-schakelaar! Aan het einde van de dag hoef je dan maar een paar knoppen om te zetten om het ‘lekken’ van energie in opladers en adapters te voorkomen.

Een standby-killer, waarmee je in één klik alle aangesloten apparaten helemaal uitzet, is ook een goed idee! Hiermee kun je wel 25 procent van je stroomverbruik besparen.

Ook zo’n tip die heel eenvoudig is: zet de verwarming lager. Met elke graad die de verwarming lager staat, bespaar je 6% energie.

Is je telefoon opgeladen? Haal dan ook de oplader uit het stopcontact. Als je deze laat zitten, dan lekt deze namelijk stroom en dat is natuurlijk zonde!

Duurzame energie opgewekt door de zon is leuk, makkelijk en betaalbaar. Zonder investering, toch zonnepanelen op je dak? Kies voor zonnepanelen huren bij Zelfstroom. Wij betalen de panelen, jij huurt ze voor 10 jaar. Omdat je zelf stroom maakt, heb je een lagere energierekening. Met deze besparing betaal je de huur van de zonnepanelen en hou je vaak nog geld over ook.

Je voordeel berekenen?

Vraag een offerte aan
96% van de klanten beveelt ons aan 8.9 10.0 1.0
uit 386 klantbeoordelingen