Energie besparen

Energie besparen

Kleine tips en grote bespaartips; voor iedereen wel iets om uit te proberen!

Kleine en grote tips

Doe een isolatie-check op je huis. Zo kom je er achter waar in jouw huis de meeste warmte ontsnapt en waar de meeste koude lucht binnenkomt. Die plekken kun je dan beter isoleren. Of je kan je hele huis laten isoleren. Ben je niet de eigenaar van je huis, of vind je het iets te veel van het goede? Dikke gordijnen helpen ook een heleboel! Het zijn hele goede isolatoren, denk maar aan restaurants en cafés die een zwaar velours gordijn voor de deur hebben hangen.

Voedsel zoals rijst, spaghetti en eieren wordt ook gaar in heet water, en het duurt slechts een paar minuten langer. Zodra het water kookt met het etenswaar in het water, kun je een deksel op de pan doen en het vuur uit draaien. Spaghetti al dente koken duurt dan ongeveer 12 minuten, in plaats van 9 minuten.

Water koken zonder deksel duurt veel langer. Wil je op energie besparen, kook dan altijd met het deksel op de pan! De oven dichtdoen nadat je er iets in bereid hebt, is weer zonde. Laat de oven openstaan, en laat de warmte bijdragen aan de verwarming van je keuken. (Pas op: niet doen als de oven laag zit en je kleine kinderen hebt!)

Sluit je apparatuur aan via een stekkerdoos. Wel eentje met een aan/uit-schakelaar! Aan het einde van de dag hoef je dan maar een paar knoppen om te zetten om het ‘lekken’ van energie in opladers en adapters te voorkomen. Een standby-killer, waarmee je in één klik alle aangesloten apparaten helemaal uitzit, is ook een goed idee! Hiermee kun je wel 25% van je stroomverbruik besparen.

Laad alleen op als het echt nodig is. Laad je telefoon bijvoorbeeld op vlak voordat je naar bed gaat, net zoals je tablet en laptop. Dan zijn ze opgeladen en verbruiken ze bijna niks, omdat je ze toch niet gebruikt als je slaapt. De batterijen zijn nog bijna net zo vol, en ze hebben niet de hele nacht stroom getapt. De batterij heeft ook een langer leven als deze af en toe helemaal wordt opgeladen vanaf (bijna) helemaal leeg, dan wanneer je je toestellen om de haverklap aan de oplader legt.

Lap regelmatig je ramen! Niet vanwege het uiterlijk van je huis, maar vanwege het gratis zonlicht dat je anders misloopt. Lampen hoeven pas net wat later aan, en de verwarming kan net een graadje lager als je de zon in je huis toelaat. Natuurlijk licht is ook nog eens veel beter voor je lichamelijke én geestelijke gesteldheid.

Het lijkt een inkoppertje, maar toch: met LED- en spaarlampen kan je heel goed op energie besparen. Op sommige plaatsen voldoet een spaarlamp niet, omdat dit type lamp in een traag tempo oplicht. Je wil immers niet eerst een minuut moeten wachten om iets te zien als je snel wat uit de voorraadkast wil pakken. Gebruik daar juist een LED-lamp. Het licht van de lampen blijft verbeteren: ze zijn er al in allerlei warme kleuren, en bijna alle standaard huishoudwinkels verkopen ze. De lamp wordt amper heet: dat betekent veel minder energieverspilling dan een ouderwetse gloeilamp.

Waterverspilling betekent energieverspilling. Water in huis moet voortgestuwd en verwarmd worden, en komt van heel ver weg. Als je langer dan 5 minuten doucht, gebruik je meer water dan nodig is voor het gemiddelde bad. Iets om te proberen (als je je haar niet hoeft te wassen): stap onder de douche, zeep je meteen in en ga je tanden poetsen. Als je klaar bent met tanden poetsen, stop je ook met douchen. Waarschijnlijk poets je je tanden net wat zorgvuldiger en langer, en douche je nog steeds minder dan vijf minuten. Niet te lang douchen is ook beter voor je huid. Win-win-win dus!

Op het balkon, op het dak, aan het raam of zelfs aan de muur binnen: overal zijn makkelijke manieren te vinden om zelf groenten, fruit en kruiden te verbouwen. Dat bespaart een hoop energie op transport, verpakking en koeling in de winkel. Daarbij: het is leuk, ontspannend en lekker!

Wil je overstappen op 100% duurzame energie? Kies dan voor energie besparen met de zonnepanelen van Zelfstroom!

Je voordeel berekenen?

Vraag een offerte aan
Zelfstroom wordt gewaardeerd met een 9.2 10.0 1.0
uit 206 klantbeoordelingen