3 min leestijd 24 - 03 - 2020

‘Dit is het moment om in actie te komen. Niet wachten of uitstellen’

Zonne-energie zet steeds verder door in Nederland. Toch is er ook nog steeds aarzeling bij huizenbezitters. Volgens Rolf Heynen van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research staan alle seinen op groen.

 

Onlangs verscheen het Nationaal Solar Trendrapport 2020. Hierin staat hoe de markt van zonne-energie zich ontwikkelt in Nederland. Marktonderzoeker Rolf Heynen: “We zien dat er vorig jaar een enorme inhaalslag is gemaakt met zonne-energie. Werden er in 2018 in Nederland nog 4,5 miljoen panelen bijgeplaatst, in 2019 waren dat er 8,1 miljoen. Het merendeel op daken, en een klein deel op land. Alles bij elkaar is zonne-energie nu goed voor zo’n 5 procent van onze elektriciteit. Maar dat was een jaar eerder nog 3 procent. Ter vergelijking: kerncentrale Borssele levert 3 procent. Er is dus bijna een kerncentrale bijgekomen in een jaar. Dat is ongekend veel, en ongekend snel.” Op het gebeid van zonne-energie is Nederland het snelst groeiende land van Europa. Per hoofd van de bevolking installeren we zelfs de meeste zonne-energie ter wereld. “We zijn goed op weg, maar we komen ook van ver”, vindt Heynen. “Feit blijft dat Nederland nog veruit het minst duurzame land van Europa is. Als je kijkt naar de kwaliteit van lucht, water en bodem, dan scoren we buitengewoon beroerd.”

Gunstige omstandigheden

De snelle groei komt door de gunstige omstandigheden voor zonne-energie in ons land. “We hebben een buitengewoon stabiel netwerk”, constateert Heynen. “En we hebben een salderingsregeling die heel voordelig is. Nederland heeft lang gewacht met subsidieregelingen, zodat andere landen het leergeld hebben betaald. Nu zijn de kosten gedaald en is er een stabiel investeringsklimaat voor zonne-energie. Dan komt alles op het juiste moment samen.”

De opkomst van zonne-energie komt ook om een andere reden precies op tijd. Want de komende jaren staan volledig in het teken van elektrificeren. We gaan elektrisch rijden, koken, verwarmen. Dus ons stroomverbruik neemt alleen maar toe. Rolf Heynen verwacht dat maar liefst één derde van al die elektriciteit over tien jaar uit zonne-energie komt. “Zonne-energie vormt straks samen met windenergie de ruggengraat van onze energievoorziening.”

Zonne-energie heeft impact

Volgens Heynen is zonne-energie om meerde redenen uniek. “Los van het onbeperkte aanbod van deze energiebron, is de techniek buitengewoon eenvoudig en goedkoop. Met een millimeter dik plaatje van 1,6 vierkante meter kun je een wasmachine ruim een jaar laten draaien. Met elf panelen kun je een heel huishouden van stroom voorzien. Qua efficiency en schaalbaarheid komt er niks in de buurt – alleen windenergie. Want: hoe kun je snel veel energie verduurzamen? Met de bouw van een kerncentrale ben je tien jaar  verder. Een windpark ontwikkelen kost ook tijd, maar is al sneller. Maar zonne-energie is heel rap op te schalen, waardoor je gelijk een enorme impact kunt maken.”

Tijd voor actie is nu

Zonne-energie heeft dus de toekomst. Toch is er ondanks al die positieve geluiden ook nog verdeeldheid en twijfel onder huizenbezitters. Uit onderzoek van Nibud blijkt bijvoorbeeld dat 43 procent van de huiseigenaren op de overheid wacht om hun woning te verduurzamen. Volgens Heynen is die  terughoudendheid onterecht “Het belangrijkste is dat mensen kiezen voor producten die nu hun comfort verhogen, waarmee ze hun kosten direct kunnen verlagen en duurzaam bezig zijn.” Ook veelgehoorde uitstelargumenten als een mogelijke prijsdaling of toekomstige subsidies wuift hij weg. “De prijs van zonnepanelen heeft de bodem inmiddels wel bereikt. En wachten op subsidies of nieuwe producten is ook onzinnig. Dit is het moment om in actie te komen. Niet wachten of uitstellen.”

 


CV

Rolf Heynen is CEO van Dutch New Energy Research, dat al acht jaar marktonderzoek doet naar de markt voor duurzame energie in Nederland. Hij publiceerde onlangs het Nationaal Solar Trendrapport 2020, een uitgebreide studie naar de stand van zonne-energie in ons land. Daarnaast is hij columnist voor het Noordhollands Dagblad en spreker.

Benieuwd naar jouw besparing?

Doe de dakcheck
98% van de klanten beveelt ons aan 9.1 10.0 1.0
uit 649 klantbeoordelingen