3 min leestijd 12 - 03 - 2018

Dit bespaarden we door 7 dagen geen vlees te eten

Afgelopen week deed Zelfstroom mee aan de Nationale Week zonder Vlees.  Wij vonden het een leerzame week, waarin we samen veel nieuwe recepten hebben geprobeerd. Met als de Shakshuka als absolute winnaar!  Hieronder lees je wat we samen hebben bespaard in 1 week. Ook hopen we je te inspireren met handige tips om vanaf nu elke week een of meerder dagen geen vlees te eten. Je kan het!

Impact vleesindustrie enorm

We gaan je niet vertellen dat je nooit meer vlees mag eten. We willen je wel graag bewust te maken van de impact van de vleesindustrie op het klimaat. Die is namelijk enorm. Eerder in de week legden we al uit waarom we als bedrijf meedoen met de Nationale Week zonder Vlees. De Correspondent schreef eerder al een inspirerende blog over de vleesindustrie.

Dit bespaarden wij!

De afgelopen week aten 40 collega’s volledig vegetarisch. Samen hebben we in één week best wat bereikt.We bespaarden in totaal 23 jaar douchewater, 4.560 kilometer autorijden, 40 blije kippen, 487 kg CO2-uitstoot en 23 jaar werk voor een boom. En die besparing ligt nog hoger, als we ook de collega’s meetellen die later in de week zijn aangesloten of één of meerdere dagen geen vlees aten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de partners en kinderen.

Zo zie je maar dat alle kleine beetjes helpen. Wanneer je één dag geen vlees eet bespaar je de 1.740 gram CO2-uitstoot die gemiddeld nodig was geweest voor de productie van een dagelijkse portie vlees. Dat staat gelijk aan 114 kilometer autorijden. Ons doel is om de aarde schoner door te geven. Daarom vinden we het ook belangrijk dat bewuster na te denken over onze CO2-uitstoot. En maken we zonnepanelen leuk, makkelijk en betaalbaar voor iedereen.

Inspiratie en bewustzijn

Maar nog mooier: vrijwel iedereen gaf aan dat vegetarisch eten reuze meeviel, dat het vlees helemaal niet werd gemist en dat zij door die ene week veel bewuster met eten bezig zijn geweest. Kortom: deze week smaakt naar meer. Of eigenlijk, naar minder vlees en meer groenten en granen. In onze team-app deelden onze collega’s vol enthousiasme alle recepten en lekkere gerechten.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

De Nationale Week zonder Vlees - Zelfstroom - Verzamelblog-blog

Alle kleine beetjes helpen

We hopen onze collega’s en anderen te hebben geïnspireerd om één dag of meer dagen in de week geen vlees te eten. Maar hoe hou je het vol? We delen je onze belangrijkste learnings en geven je tips!

  • Alle kleine beetjes helpen. Ook als je 1 dag in de week geen vlees eet, dan maak je al verschil. Start bijvoorbeeld met een Meatless Monday. We deden dat op ons kantoor en alle collega’s doen daar nu aan mee.
  • Doe het samen en maak er een uitdaging van. Ga samen met je partner, vrienden of collega’s de uitdaging aan. Zo kun je elkaar motiveren en herinneren aan je duurzame keuze. Deel je recepten met elkaar en kies een vast moment waarop je samen vegetarisch eet.
  • Zoek een vegetarisch kookboek waar jij blij van wordt. Bieslook en Polenta van Susann Probst en Yanni Schon, Leafs van Carola de Kanter, Vegalicious van Alice Hart, Zes Seizoenen van Joshua McFadden, Ottolenghi met Plenty More of de recepten van De Hippe Vegetariër. De keuze is reuze!
  • Je eetpatroon veranderen is lastig, dat begrijpen we. Verwacht niet dat je na 1 week ineens vegetariër bent. Onze collega Tamara halveerde eerst haar porties vlees en daarna verving ze in haar favoriete gerecht het vlees voor groente of een vleesvervanger. Begin met kleine stapjes!

Benieuwd naar jouw besparing?

Doe de dakcheck
98% van de klanten beveelt ons aan 9.1 10.0 1.0
uit 649 klantbeoordelingen