Btw op zonnepanelen; hoe werkt dat?

Btw op zonnepanelen; hoe werkt dat?

Btw op zonnepanelen

Hoe zit dat?

Als je zonnepanelen koopt betaal je btw over de aanschaf. Tot en met 31 december 2022 betaalde je een btw-tarief van 21%. De btw kon je terug vragen via de Kleine Ondernemersregeling (KOR).

Per 1 januari 2023 verlaagt het btw-tarief van 21% naar 0%! Door het verlagen van het btw-tarief hoef jij de btw niet meer terug te vragen. Zo is het nog makkelijker om jouw woning te verduurzamen.

Wanneer geldt het 0% btw-tarief?

Het btw-tarief van 0% is alleen geldig wanneer de zonnepanelen op of bij een woning worden geïnstalleerd. Het 0% btw-tarief geldt voor verschillende onderdelen van het zonnestroomsysteem. Het btw-tarief geldt voor de levering en de installatie van de zonnepanelen, maar ook voor de aanleg van de kabels, het montage materiaal en de omvormers en optimizers.

Ook geldt het 0% btw-tarief voor aanpassingen aan de meterkast, als dit nodig is voor de installatie van jouw zonnepanelen.

Er blijft een 21% btw-tarief gelden voor zaken zoals het verstevigen van het dak of de installatie van een warmtepomp.

Waarom wordt het btw-tarief verlaagd?

Door de btw te verlagen van 21% naar 0%, hoef jij bij de aankoop van zonnepanelen, de btw niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst. Dit scheelt jou een hoop werk.

Als onderdeel van de service van Zelfstroom, namen wij deze taak over voor onze klanten, samen met onze partner De Centrale BTW Teruggave. Dit onderdeel van de service stopt vanaf 1 januari 2023, want je hoeft de btw niet meer terug te vragen op jouw zonnepanelen!

Daarnaast hoopt het kabinet dat de verlaging van het btw-tarief iedereen aanmoedigt om zonnepanelen te nemen en hiermee hun woning te verduurzamen!

Een mooie win-win voor iedereen die zonnepanelen wil kopen om hun woning te verduurzamen!

Vanaf wanneer geldt het nieuwe btw-tarief?

Vanaf 1 januari 2023 verlaagt het btw-tarief van 21% naar 0%. Het btw-tarief wordt bepaald op basis van de factuurdatum. Wanneer je zonnepanelen koopt bij Zelfstroom, betaal je jouw zonnepanelen na installatie. Dit betekent dat het btw-tarief wordt vastgesteld nadat jouw zonnepanelen worden geïnstalleerd!

Je betaalt de factuur inclusief btw, maar je hoeft deze niet terug te vragen! Want de btw op jouw factuur is 0%. Een direct voordeel voor jou!

Monteur met klant - zonnepanelen installatie

Disclaimer

Doordat je start met het opwekken van stroom, start je automatisch met het terugleveren aan je energieleverancier. Hierdoor word je officieel gezien als btw-ondernemer. Je hoeft jezelf alleen niet meer aan te melden als btw-ondernemer.

Maar je moet jezelf wel aanmelden als btw-ondernemer wanneer jouw zonnepanelen een hoger vermogen hebben dan 10.000 Wp met daarbij een jaaromzet boven de € 1.800,-.

Alles wat je moet doen en weten, als je zonnepanelen meer dan 10.000 Wp vermogen hebben, vind je hier.