Btw op zonnepanelen; hoe werkt dat?

Btw op zonnepanelen; hoe werkt dat?

Btw op zonnepanelen

Hoe zit dat?

Als je zonnepanelen koopt betaal je btw over de aanschaf. Tot en met 31 december 2022 betaalde je een btw-tarief van 21%. De btw kon je terug vragen via de Kleine Ondernemersregeling (KOR).

Sinds 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen verlaagd van 21% naar 0%! Door het verlagen van het btw-tarief hoef jij de btw niet meer terug te vragen. Zo is het nog makkelijker om jouw woning te verduurzamen.

btw op zonnepanelen naar 0%

Voor welke onderdelen geldt het 0% btw-tarief?

De 0% btw op zonnepanelen is alleen geldig wanneer de zonnepanelen op of bij een woning worden geïnstalleerd. Is dat het geval? Dan betaal je geen btw over de zonnepanelen. Maar hoe zit het met het btw-tarief voor de onderdelen en de installatie?

Het btw-tarief geldt ook voor de levering en de installatie van de zonnepanelen, en zelfs voor de aanleg van de kabels, het montagemateriaal en de omvormers en optimizers.

Ook geldt het 0% btw-tarief voor aanpassingen in de meterkast, als dit nodig is voor de installatie van jouw zonnepanelen.

Er blijft een 21% btw-tarief gelden voor zaken zoals het verstevigen van het dak of de installatie van een warmtepomp.

Waarom is de btw op zonnepanelen verlaagd naar 0%?

Met de verlaging van de btw op zonnepanelen van 21% naar 0%, hoef jij bij de aankoop van zonnepanelen, de btw niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst. Dit scheelt jou een hoop werk.

Als onderdeel van de service van Zelfstroom, namen wij deze taak samen met onze partner De Centrale BTW Teruggave voor onze klanten uit handen. Omdat btw terugvragen niet meer nodig is, is dit onderdeel van de service per 1 januari 2023 gestopt.

Met het verlagen van het btw-tarief stimuleert het kabinet iedereen om zonnepanelen te nemen en hiermee hun woning te verduurzamen. De verlaging van het btw-tarief maakt het aanschaffen van zonnepanelen namelijk voordeliger. Jij hoeft de btw niet meer eerst te betalen om het vervolgens weer terug te vragen bij de Belastingdienst.

Een mooie win-win voor iedereen die zonnepanelen wil kopen.

btw nultarief op zonnepanelen - icoon

Per wanneer is het btw nultarief op zonnepanelen ingegaan?

Sinds 1 januari 2023 geldt het btw nultarief op zonnepanelen. Hiermee is het btw-tarief van 21% naar 0% verlaagd. Het btw-tarief wordt bepaald op basis van de factuurdatum. Wanneer je zonnepanelen koopt bij Zelfstroom, betaal je jouw zonnepanelen na installatie. Dit betekent dat het btw-tarief wordt vastgesteld nadat jouw zonnepanelen worden geïnstalleerd!

Op de factuur staat het aankoopbedrag inclusief 0% btw. Je hoeft dit bedrag logischerwijs niet terug te vragen! Want de btw op jouw factuur is 0%. Een direct voordeel voor jou!

Disclaimer

Doordat je start met het opwekken van stroom, start je automatisch met het terugleveren aan je energieleverancier. Hierdoor word je officieel gezien als btw-ondernemer. Je hoeft jezelf alleen niet meer aan te melden als btw-ondernemer.

Maar je moet jezelf wel aanmelden als btw-ondernemer wanneer jouw zonnepanelen een hoger vermogen hebben dan 10.000 Wp met daarbij een jaaromzet boven de € 1.800,-.

Alles wat je moet doen en weten, als je zonnepanelen meer dan 10.000 Wp vermogen hebben, vind je hier.

Adviseur Daan - over zonnepanelen voor je bedrijf