3 min leestijd 03 - 11 - 2016

Waarom het rendement van de zon beter is dan banksparen

Een dief van je eigen portemonnee. Ken je dat gevoel? Dat je eigenlijk je spaargeld anders moet inzetten? De rente op banksparen is tegenwoordig zó laag dat je beter kunt investeren in de zon. Het rendement is veel hoger!

Hoe zit dat precies, investeren in de zon?

Eigenlijk is het heel eenvoudig. Als je geld hebt op de bank, waar je tegenwoordig nog niet eens 0,5% spaarrente over krijgt, is het slimmer om te investeren in de zon. Door het opwekken van eigen zonne-energie bespaar je direct op je energiekosten. Dat levert maandelijks geld op. Smeer je die bedragen uit over 30 jaar, dan is het rendement over dat bedrag vergelijkbaar met minimaal 14% rente op de bank. De moeite waard dus.

Maar het rendement van zonnepanelen is toch per situatie verschillend?

Klopt! Wat jouw zonnepanelen opbrengen is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is de kwaliteit en het merk van de zonnepanelen van belang. Maar ook de oriëntatie ten opzichte van de zon is belangrijk: op het zuiden en in een hellingshoek van 35 graden is optimaal. De leeftijd van de zonnepanelen (hoe ouder, hoe lager de opbrengst) en de ligging in Nederland (de zonkracht is groter aan de kust) hebben ook invloed op de hoogte van de opbrengst.

Hoe kom je op een rendement van zo’n 14% met hulp van de zon?

Ik ga uit van een gemiddeld huishouden van 3 personen, waar ongeveer 3400 kWh per jaar aan stroom wordt gebruikt. Dat moet je nu in z’n geheel afnemen van je energieleverancier, voor ca. € 0,20 per kWh. Per jaar betaal je dus ongeveer € 680 aan stroom. Als je besluit om zelf groene stroom op te wekken met zonnepanelen, dan wek je met een systeem van 10 panelen ongeveer 2500 kWh per jaar op. Het uitgangspunt is wel dat je dak redelijk gunstig ligt ten opzichte van de zon, dus geen schaduw en voldoende zonlicht.

Je jaarlijkse opbrengst is 2500 kWh x € 0,20 = € 500. De complete installatie van een degelijk systeem kost grofweg € 3.955 inclusief 21% btw (tip: deze kun je in veel gevallen terugvragen). Netto betaal je dus € 3.269 voor je zonnestroomsysteem. In zo’n 6,5 jaar; € 500 x 6,5 = € 3300, verdien je dus al je zonnesysteem terug. Als je een vergelijkbaar bedrag, wat je kunt besparen met je eigen zonnestroomsysteem, wilt vergelijken met de rente op je spaarrekening, dan moet je het bedrag van € 3.269 zo’n 30 jaar lang op je spaarrekening zetten, tegen een rente van 14% per jaar.

Maar je rendement kan nog hoger zijn! Als je kiest voor Zelfstroom Alles-in-één met extra korting op je energierekening, dan bespaar je al snel nog eens € 150 per jaar extra. Totaal bespaar je dan dus € 650 per jaar. Het totale rendement is dan bijna 20%. Tel uit je winst!

Kortom: waarom is het juist goed om nú te investeren in zonnepanelen?

  • De rente op je spaarrekening is superlaag: nog geen 0,5% per jaar
  • De rente op de opbrengst van je zonnepanelen is gemiddeld zo’n 14% per jaar
  • De energieprijzen liggen nu historisch laag maar gaan waarschijnlijk omhoog: gunstig dus als je een deel van de energie zelf opwekt
  • Je huis wordt meer waard, doordat je de energiekosten omlaag brengt
  • Je hoeft het opgespaarde bedrag van zonnestroom niet bij de belasting in box 3 aan te geven, in tegenstelling tot spaargeld boven de € 25.000
  • Omdat wij denken dat zonne-energie de toekomst heeft en salderen blijft!

Waarom zou je wachten? Vraag in 30 seconden een vrijblijvende offerte op voor jouw dak.

PS: Wist je dat de terugverdientijd met dit rekenvoorbeeld al uit komt op minder dan 5 jaar?

Benieuwd naar jouw besparing?

Offerte aanvragen
Zelfstroom wordt gewaardeerd met een 9.2 10.0 1.0
uit 206 klantbeoordelingen