4 min leestijd 06 - 10 - 2016

Feiten & fabels over groene energie – en waarom zon en wind perfect samen gaan

Energie opwekken met de zon is de beste én goedkoopste variant van groene energie. Maar 100% zelfvoorzienend zijn met hulp van de zon is lastig. Een mooie aanvulling op je eigen zonne-energie is groene stroom van Hollandse wind. Toch zijn er veel praatjes over groene energie. Wist je bijvoorbeeld dat groene stroom helemaal niet duurder is dan traditionele, grijze stroom? 

4 feiten

Zelfstroom Alles-in-een

Hollandse wind en zon: een perfect duo


#1 – Groene stroom komt enkel van duurzame energiebronnen
Klopt! Groene stroom ontstaat door de verbranding van organische materialen (=biomassa), via windmolens, zonnepanelen en opwekking door waterkracht. Traditionele grijze stroom wordt opgewekt met kolen, gas en aardolie.

#2 – Er is altijd genoeg groene energie
Yes! En dat is het grote voordeel van groene energie: zon, wind en water zijn onuitputtelijke energiebronnen. Maar helaas is er nog niet genoeg capaciteit in Nederland om voldoende in duurzame energie te voorzien. En die capaciteit opbouwen is kostbaar. Gelukkig investeren steeds meer bedrijven in duurzame energie.

#3 – Groen gas bestaat

Zeker, maar nog in beperkte mate. Slechts 1% van de totale gasvoorziening komt van groen gas. Groen gas is de milieuvriendelijke variant van aardgas. Groen gas wordt gemaakt uit biogas door vergisting van onder meer koeienmest, tuinafval of van groente en fruitresten. Op het gasnetwerk vermengt het groene gas zich met aardgas dus je weet niet exact of jouw gas groen is en hoeveel precies. Wel weten we de herkomst van het gas door het gebruik van groencertificaten.

#4 – Groene energie in Nederland kan een duwtje gebruiken
Nederland loopt niet voorop wat betreft groene energie. Veel groene stroom komt nog van het buitenland, helaas. In het klimaatakkoord van Parijs zijn energieafspraken gemaakt over het terugdringen van fossiele brandstoffen. Nederland moet dus nog een flinke inhaalslag maken.

4 fabels


#1 – Groene stroom is duurder dan traditionele (=grijze) stroom
Niet waar. Door steeds meer productie en een efficiënte manier van opwekken is het in veel gevallen even duur of zelfs goedkoper dan grijze stroom.

#2 – Groene stroom komt alleen van Hollandse bodem
Nope! Dat is helaas niet altijd zo. In Nederland valt 60% van de stroomvoorziening onder een groen energiecontract, helaas wordt maar 5% daarvan op eigen bodem geproduceerd. De rest komt via groen certificaten en kan daardoor ook uit het buitenland komen. Mijn collega Wijnand schreef al over groene energie en hoe het zit met zo’n groen certificaat.

#3 – Zonnestroom is duurder dan grijze stroom
Fabel! Inmiddels is het rendement van zonnepanelen zo positief dat de prijs van zonnestroom lager is dan grijze stroom. De technologie van de zogenaamde kristallijne zonnepanelen bestaat al sinds de jaren ‘50 en is de afgelopen 15 jaar heel sterk doorontwikkeld. Zonnepanelen van vandaag de dag zijn erg goed en leveren, zowel op korte als lange termijn, voordeel op.

#4 – Groen is helemaal fossielvrij
Nee. Over het milieuvriendelijk opwekken van stroom is veel discussie. Zo ook over de verbranding van biomassa, daar komt wel degelijk CO2 bij vrij. Daarom is Zelfstroom voorstander van windenergie, wind is een onuitputtelijke energiebron. En bij het opwekken van wind is de CO2-uitstoot 50 keer lager dan bij grijze stroom!

Waarom is groene energie zo belangrijk?

Groene energie is onuitputtelijk en kun je zonder schade aan mens, dier of milieu opwekken. De zon is eigenlijk de beste bron die je met zonnepanelen kunt oogsten. Helaas schijnt de zon niet 24 uur per dag dus heb je aanvullende energie nodig. Als je dat combineert met energie, die ook echt bijdraagt aan een duurzamer Nederland, dan ben je écht groen bezig. Als extra service kan Zelfstroom groene energie tegen kostprijs leveren. Een perfecte combinatie van zelfopgewekte zon en stroom van Hollandse wind: 100% groen en uniek in Nederland.

Voordelen van groene energie via Zelfstroom

  1. Je krijgt de voordeligste groene energie van Nederland – je betaalt de kostprijs. Zelfstroom verdient er niets aan.
  2. Je bespaart dírect op je energiekosten – de combi met je eigen zonnestroom maakt dat je direct en flink op je energiekosten bespaart.
  3. Je weet zeker dat het 100% groen is – de Nederlandse windmolens zijn gegarandeerd, je kunt dat ook altijd zien op het stroometiket.
  4. Alles staat overzichtelijk bij elkaar – de opbrengst van je zonnepanelen, de eventuele huur van je zonnepanelen, de groene stroom en gas van Energyhouse, alles staat overzichtelijk bij elkaar. Je ziet precies wat je zelf opbrengt, teruglevert én bespaart.
  5. Je draagt bij aan een gezonder milieu – en dat is waar wij het ook voor doen: een fossielvrij Nederland.

Dus we gooien die fabels overboord, en nu?

Het is leuk om een duurzamere levensstijl te creëren. Na 4 weken Zelfstroom zie ik het al als een sport, ik probeer op allerlei vlakken groener te leven. Daarom ga ik ook voor groene stroom: goed voor de natuur én mijn portemonnee. En dan zie ik die boete voor het overstappen maar als een cadeau voor het milieu ;-)

Benieuwd naar jouw besparing?

Offerte aanvragen
Zelfstroom wordt gewaardeerd met een 9.2 10.0 1.0
uit 206 klantbeoordelingen