
5 redenen om niet voor zonnepanelen te kiezen
Energie opwekken met zonnepanelen is de beste én goedkoopste variant van groene energie. Maar zijn er eigenlijk ook redenen om niet voor zonnepanelen te kiezen? Wij kunnen het haast niet voorstellen..
1. Zonder de salderingsregeling zijn zonnepanelen niet rendabel
Geen zorgen! We snappen dat je twijfels hebt over salderen na 2023, maar zo spannend is het niet. Zonder de salderingsregeling zijn zonnepanelen nog steeds interessant. Het grootste verschil? De stroom die je voorheen tegen elkaar weg kon strepen, wordt nu verrekend op je energierekening. Hierdoor krijg je minder geld terug voor de stroom die je teruglevert aan het stroomnet. Daarom wordt het nóg belangrijker om je stroomverbruik goed af te stemmen met de opwek van jouw zonnepanelen. Richt je jouw stroomverbruik slim in en verbruik je het merendeel van je opgewekte stroom zelf? Dan verdien je jouw zonnepanelen nog steeds binnen een aantal jaren terug en blijven zonnepanelen ook rendabel zonder salderen.
2. Zonnepanelen zijn niet zo milieuvriendelijk als het lijkt
Onzin! Zonne-energie, windenergie en aardwarmte zijn de duurzaamste energiebronnen die er zijn! Zonne-energie raakt namelijk nooit op, veroorzaakt geen luchtvervuiling en zonnepanelen stoten geen CO2 uit. Het klopt dat er tijdens de productie van zonnepanelen CO2 vrijkomt. Toch staat deze uitstoot niet in verhouding met de hoeveelheid CO2 die je bespaart met zonnepanelen. Zo bespaar je met een set van 10 zonnepanelen zo’n 2.100 kilo CO2 per jaar. Hiermee heb je de CO2 uitstoot die is vrijgekomen bij de productie van zonnepanelen, na 2 jaar alweer gecompenseerd. Zonnepanelen zijn dus zeker milieuvriendelijk en jij zorgt ieder jaar weer voor minder CO2 uitstoot.
3. Voor zonnepanelen is een flinke investering nodig
Dat is gelukkig niet het geval! Tegenwoordig kun je zonnepanelen huren. Hiervoor is geen grote investering nodig, jij betaalt alleen een vast bedrag per maand. De besparing is hoger dan je maandelijkse huurkosten en hierdoor leveren jouw zonnepanelen juist geld op. Je bespaart al vanaf dag één op je energiekosten. Een echte win-win situatie! Kies je ervoor om zonnepanelen te kopen? Dan is er wel een investering van gemiddeld € 6.000 nodig.
4. Zonnepanelen zijn alleen interessant met een dak op het zuiden
Nee hoor, met het oog op de toekomst is het juist slim om voor zonnepanelen op een oost-west dak te kiezen. Waarom? Omdat je met deze opstelling de opwek van stroom beter over de dag verdeelt. Met een oost-west opstelling produceren jouw zonnepanelen vooral in de ochtend en namiddag veel stroom. Hé dat is handig! Want dat is nou net het moment waarop je stroom nodig hebt. Hierdoor gebruik je dus meer van je eigen stroom en lever je minder stroom terug aan het stroomnet.
Een ander voordeel: je hebt geen last van de drukte op het stroomnet. Veel huishoudens met een dak op het zuiden leveren hun stroom massaal terug aan het begin van de middag, wanneer de zon het hoogst staat. Over een paar jaar kan deze piek rond het middaguur wel eens voor drukte op het stroomnet gaan zorgen. Gelukkig heb je hier met zonnepanelen op een oost-west dak geen last van!
5. In Nederland is niet genoeg zon voor zonnepanelen
Zon is een onuitputtelijke energiebron én gratis! Er is dus altijd genoeg zon voor zonnepanelen en het is slim om hiervan te profiteren. Ondanks dat de zon niet dagelijks schijnt in Nederland, heeft Nederland een perfect klimaat voor zonnepanelen. Zonnepanelen werken namelijk op licht en niet op warmte. Zolang er licht is, leveren de zonnepanelen dus stroom. In het voorjaar en tijdens de zomer zijn de prestaties van zonnepanelen het beste. Dit komt omdat het aantal lichturen dan het hoogst is (vroeg licht en laat donker). Dus ook wanneer de zon niet schijnt, leveren jouw zonnepanelen een mooi rendement!
Dus.. durf jij de stap te nemen?
Twijfelde je aan het begin van dit artikel nog over zonnepanelen? Dan hopen we je nu toch een beetje overtuigd te hebben. Zonnepanelen nemen is niet zo spannend als het lijkt en zon is er genoeg! Wij denken natuurlijk graag met je mee, zodat je de hoogste opbrengst uit jouw zonnepanelen haalt. Benieuwd of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen?