Feitjes
9 min leestijd
Dit bericht delen

Zonnepanelen huren of leasen?

De laatste maanden is er steeds meer aandacht voor zonnepanelen huren als alternatief voor zonnepanelen kopen. Hoe komt dit? Wat houdt zonnepanelen huren nou eigenlijk in? En waarom kan het interessant voor je zijn? Hieronder de antwoorden op de belangrijkste vragen en punten waar je op moet letten.

Hoe werkt het huren of leasen van zonnepanelen?

Zonnepanelen leasen of huren houdt in dat je zonnepanelen op het dak van je eigen woning krijgt, zonder dat je het hele zonnestroomsysteem vooraf hoeft te betalen. Je kan dus zelf energie opwekken met zonnepanelen zonder dat je daarvoor een grote investering moet doen. De opbrengst van zonnepanelen op jouw dak opleveren is voor jou en dit deel van je totale stroombehoefte hoef je dus niet meer in te kopen bij je energieleverancier. Daar staat wel tegenover dat je per maand huur- of leasekosten betaalt aan de eigenaar van de zonnepanelen. In de meeste gevallen is het zo dat de huur die je per maand betaalt, lager is dan de reguliere energiekosten van een energieleverancier voor dezelfde hoeveelheid stroom. Je gaat per saldo per maand minder betalen voor dezelfde hoeveelheid stroom (die je zelf opwekt en dus 100% groen is).

Een eenvoudig maandelijks rekenvoorbeeld

(fictieve gemiddelde getallen ter illustratie)

  • Een gemiddeld Nederlands huishouden
  • Energieverbruik per jaar 4.000 kWh stroom en 2.000 m3 gas.
  • Bedragen die betaald worden tijdens de looptijd van het huur of leasecontract

Voorschot Maandoverzicht voorbeeld

In dit voorbeeld levert het huren van zonnepanelen dus een extra besparing van €10 per maand op.

Zo bereken je de werkelijke kosten en besparing

Besparing zonnepanelen hurenErvan uitgaande dat een huurcontract voor zonnepanelen tien jaar loopt, dan bespaar je door zonnepanelen te huren €10 per maand en in totaal een bedrag van €1.200 in de eerste 10 jaar.

Na de looptijd van het huurcontract kun je bij de meeste zonnepanelenverhuurders eigenaar worden van de zonnepanelen op jouw dak door de panelen voor een klein bedrag over te nemen. Wanneer dit precies kan en wat het kost verschilt per aanbieder. De zonnepanelen kun je gedurende en na de looptijd van je huurcontract in veel gevallen meeverhuizen of overnemen.

Na afloop van het huurcontract, levert het zonnestroomsysteem nog steeds stroom op zonder dat je daar nog maandelijks huur voor hoeft te betalen. In het bovenstaande voorbeeld zullen de maandelijkse kosten dan nog maar €140 zijn, want de €50 huur vervalt.

Het is dus belangrijk om over een langere periode dan 10 jaar het vergelijk te maken voor de opbrengst. Zonnepanelen gaan namelijk wel 30 jaar mee. De totale besparing in 30 jaar is een bedrag van al snel €18.000,- euro of zelfs nog meer*.

*Voor dit indicatieve voorbeeld is uitgegaan van een energietarief van 22 cent per kWh (incl. belastingen), een stijging van 1,5% per jaar en de huidige salderingswetgeving.

Wat is het verschil tussen huren en leasen van zonnepanelen?

Er zijn 3 mogelijkheden voor mensen die wél gebruik willen maken van zonnepanelen, maar daar niet zelf in willen of kunnen investeren. Namelijk: huren, operationele lease en financial lease (lening).

Zonnepanelen huren (of operationele lease)

De eerste twee vormen, huren en operationele lease, zijn praktisch gelijk en vallen daarom samen onder de noemer ‘zonnepanelen huren’. Bij het huren van zonnepanelen blijft de verhuurder eigenaar van de zonnepanelen en betaalt de huurder maandelijks een vast bedrag per maand voor een bepaalde periode. De huurperiode verschilt per aanbieder. Tijdens of na deze periode heeft de huurder (afhankelijk van de aanbieder) de mogelijkheid om de panelen tegen een marktconforme prijs over te nemen, al is dit niet verplicht. Bij deze vorm is er geen sprake van een lening en zal er dus ook geen registratie bij het Bureau Krediet Registatie (BKR) worden gedaan. Dat houdt in dat het huren van zonnepanelen geen invloed heeft op hoe een huurder van zonnepanelen financieel geregistreerd staat. Dit kan belangrijk zijn bij het verkrijgen van een hypotheek of andere leningen.

Zonnepanelen financial lease

Financial lease is eigenlijk een ander woord voor een lening. Met deze persoonlijke lening betaal je dan de zonnepanelen af. In deze vorm wordt de leasenemer (die dan officieel Lessee heet) direct eigenaar van de panelen. Voordeel hiervan is dat je als Lessee persoonlijk kan profiteren van subsidies en btw teruggave zonnepanelen. Een heel groot nadeel van deze vorm is dat het een lening is die bij het BKR moeten worden getoetst en daar wordt geregistreerd. Dat kan negatieve gevolgen hebben op een aanvraag en mogelijkheden van aanvullende financiële producten zoals een hypotheek, lening en een creditcard. Bij financial lease worden vaak hoge rentekosten in rekening gebracht die het totale financiële voordeel van de zonnepanelen lager maken.

Kijk bij het vergelijken van aanbieders dus altijd goed om wat voor lease- of huurvorm het gaat.

Waarom is zonnepanelen huren interessant?

Het grootste voordeel bij het huren van zonnepanelen is dat je zelf vooraf geen hoge investering hoeft te doen voor de zonnepanelen en je wel direct gaat besparen. De geldbesparing kun je op je spaarrekening laten staan of voor andere dingen gebruiken. Een bijkomend voordeel is dat je tijdens de looptijd van het huurcontract geen omkijken hebt naar het systeem. De verhuurder is formeel eigenaar van de zonnepanelen en is verplicht om te zorgen voor bepaalde onderhoudswerkzaamheden en mogelijke reparaties van de zonnepanelen. Vraag bij je verhuurder na welke werkzaamheden dit zijn.

Wanneer is zonnepanelen huren of leasen interessant?

Deze vraag hangt af van veel persoonlijke factoren. Een belangrijk gegeven is dat het kopen van zonnepanelen meestal voordeliger is dan huren. Immers, voor het huren zal er altijd een stukje rente betaald moeten worden in de maandtermijn, wat bij het kopen niet nodig is. Aan de andere kant kun je geld waarvoor je de zonnepanelen koopt, niet ergens anders aan uitgeven (of in investeren). Bij huren houd je dit geld dus beschikbaar.

De afweging tussen koop of huur blijft altijd een persoonlijke keuze, waarbij het belangrijk is om een vergelijking te maken over een periode van 30 jaar. Pas dan kan je namelijk de opbrengst van zonnepanelen goed in kaart brengen. Bij huur is de directe maandelijkse besparing niet meteen heel hoog, maar na de huurperiode heb je nog jaren opbrengsten en (op onderhoud na) geen kosten. Na het aflopen van de huurperiode is je financiële maandelijkse voordeel veel groter, want je maandelijkse huurbedrag vervalt. Dit voordeel over de jaren ná je huurtermijn, wordt nog te weinig meegenomen in berekeningen en offertes.

Wat zijn de verschillen in aanbod tussen de aanbieders?

1. De looptijd van het huurcontract

Het belangrijkste verschil tussen de aanbieders is de looptijd van het huurcontract. Dit bepaalt in grote mate de kosten over de totale looptijd. Het verschil kan enorm oplopen tussen een periode van 10 jaar (120 maanden) of 17 jaar (204 maanden). Met een fictief huur bedrag van €50 per maand scheelt dit over de hele looptijd wel €4.200 (!). Het verschil in looptijden is de belangrijkste reden waarom het verstandig is om je kosten over de levensduur van je zonnepanelen te berekenen (30 jaar).

2. Een aanbetaling of overname betalen

Er zijn aanbieders die een aanbetaling vooraf of overnamebedrag na afloop van het contract voor de zonnepanelen vragen. Neem deze kosten dus ook altijd op de juiste manier mee in de totale vergelijking. Het voordeel van een aanbetaling of overnamebedrag voor de klant is dat het te financieren restbedrag kleiner is. Daardoor hoeft er in totaal minder rente betaald te worden. En als je minder rente hoeft te betalen, maakt dat het maandbedrag weer lager.

3. Stijging van het maandbedrag

Sommige aanbieders hebben over de gehele periode een vast maandbedrag. Bij andere aanbieders wordt er jaarlijks een inflatiecorrectie of prijsstijging doorgevoerd. Dit is meestal zo rond de 2%, wat niet heel veel lijkt, echter is het wel jaar op jaar een stijging. Een maandbedrag van €54 stijgt dan in 17 jaar naar €74. Deze prijsstijging gaat ten koste van de opbrengsten. Als de energieprijs per jaar 2% stijgt maar de huur ook, dan is de extra besparing per saldo dus nul. Let er dus goed op met welke zonnepanelen prijs wordt gewerkt en of het maandbedrag vaststaat voor de hele huurperiode of dat er een jaarlijkse stijging in zit.

4. De flexibiliteit voor huurders

Aanbieders bieden soms wel of geen flexibiliteit. Denk hierbij aan een mogelijke verhuizing. Kan het huurcontract dan overgezet worden naar de volgende eigenaar van de woning? Kan het systeem mee verhuisd worden? En wat zijn de kosten als je het systeem tijdens de looptijd liever wilt overnemen? Moet je dan een boete betalen en kan dit gewoon tegen marktprijs? Zijn er vooraf vanuit de verhuurder al afspraken over overnameprijzen bekend? Dit zijn vragen die goed zijn om vooraf uit te zoeken.

Waar moet ik verder op letten bij het vergelijken van offertes?

1. Bereken je besparing altijd over een periode van 30 jaar

Zoals al eerder aangegeven is het belangrijk om de kosten en besparing te berekenen over een periode die langer is dan de looptijd van je huurcontract. Dit omdat de panelen nog langer stroom opbrengen dan dat het huurcontract loopt. Let hierbij ook goed op of het maandbedrag van de huur tijdens de looptijd zal gaan stijgen. Je echte besparing kan hierdoor een stuk lager uitvallen.

2. Bekijk kritisch hoe de besparing is opgebouwd.

Veel aanbieders laten je een berekening zien met jaarlijks stijgende energieprijzen (tussen de 2% en 7%). Het verschil tussen 2% of 7% prijsstijging kan wel meer dan €25.000 zijn over 30 jaar. Door deze rekenmethode lijkt het voordeel groter dan dat het voordeel in werkelijkheid kan zijn. Reken jezelf niet rijk en vergelijk iedere offerte met energieprijzen die gelijk blijven of licht stijgen (niet meer dan 2%). Niemand weet op dit moment wat energieprijzen in de toekomst gaan doen. Het is net als op de beurs: in het verleden behaalde resultaten beiden geen garantie voor de toekomst. En stijgen de energieprijzen? Dan heb je natuurlijk extra voordeel!

3. Is er sprake van een combinatieproduct?

Het huren van zonnepanelen wordt soms gecombineerd met andere producten zoals LED-lampen of aanvullende energie (tegen kostprijs). Dat levert in de berekening vaak een aanvullend voordeel op. Kijk goed naar de kostenberekening van het bijproduct over de totale looptijd. En of er dus niet teveel betaald moet worden voor het ‘bijproduct’. We kennen allemaal de voorbeelden dat je de ‘gratis’ iPad over een lange contractperiode zelf uiteindelijk 3 keer betaalt.

Conclusie: zonnepanelen huren kan voor veel mensen interessant zijn, maar het is de moeite waard om de aanbiedingen met bijbehorende voorwaarden goed te vergelijken. Kijk hierbij dus ook verder dan alleen de looptijd van de overeenkomst en vergelijk kosten en opbrengsten over een periode van 30 jaar!

Benieuwd wat jouw besparing kan zijn?

Heb je interesse in het huren van zonnepanelen? Vraag dan vandaag nog een gratis offerte op maat aan!

Direct offerte aanvragen