Zelf minder co2 uitstoten? Zo doe je dat!
Werk aan de winkel! De uitstoot van broeikasgassen lag in ons land vorig jaar 1 procent hoger dan in 2015. Dat blijkt uit cijfers van Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar wat pak je als eerste aan om je eigen CO2-uitstoot terug te dringen? Ga je minder autorijden, minder vliegen of vaker vegetarisch eten? 5 praktische tips om je eigen uitstoot aan te pakken!
1. Maak zo min mogelijk vliegreizen
Vliegen is tegenwoordig spotgoedkoop. Vroeger ging je met de auto voor een paar dagen naar de Ardennen, tegenwoordig vlieg je voor een habbekrats naar Mallorca. Ook maken we meer intercontinentale vluchten. Een retourvlucht New York leidt al gauw tot bijna 2 ton CO2-uitstoot. Per persoon. Ter vergelijking: een gemiddeld Nederlands huishouden stoot per jaar 9,4 ton CO2 uit. Waarvan 4,2 ton CO2 aan gasverbruik en elektriciteit en 5,4 ton CO2 aan vervoer. Het is goed om je bewust te zijn van je eigen CO2-uitstoot.
Binnen Europa is de trein een goed alternatief voor het vliegtuig. Een retourticket Amsterdam-Parijs zorgt voor 200 kg CO2-uitstoot en een treinrit voor 17,8 kg CO2-uitstoot. Met de handige rekentool van Ecopassenger bereken je zelf wat jouw CO2-uitstoot is tijdens je reizen.
Ga je toch vliegen? Dan kun je ervoor kiezen om je CO2-uitstoot te compenseren. Bij veel maatschappijen kun je tegenwoordig ‘klimaatneutraal vliegen’. Met een kleine bijdrage aan een duurzaam bos- of energieproject kun je het klimaateffect van je uitstoot makkelijk en snel ongedaan maken. Of dat ook echt werkt, daarover zijn de meningen verdeeld.
2. Laat de auto (vaker) staan
Gemiddeld reizen werkende Nederlanders dagelijks 55,2 km per dag van en naar hun werk. Ga je met de auto, dan betekent dat een gemiddelde dagelijkse CO2-uitstoot van 12,1 kg. Op jaarbasis komt dat neer op 4 ton CO2-uitstoot. Een retourtje voor twee personen met het vliegtuig naar New York.
De auto helemaal laten staan is voor veel zakelijke reizigers onmogelijk. Maar je hebt wel de mogelijkheid om je elektrische kilometers te vergroenen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor de trein of door over te stappen op een elektrische auto.
- Elektrische autoDe aanschafprijs van een elektrische auto is nu vaak een behoorlijke drempel. De meeste elektrische auto’s zijn gericht op het hogere segment. Maar dat kan snel veranderen. Volgens het economisch onderzoeksbureau van ING is het al in 2024 goedkoper om elektrisch te rijden dan op traditionele brandstof. Sterker nog: vanaf 2035 verkopen de dealers alleen nog maar stekkerauto’s in Nederland.
- DeelautoGemiddeld staat een auto in Nederland 23 uur per dag geparkeerd (bron: CBS). Als je maar een paar dagen per week je auto gebruikt, dan kan een deelauto je financieel voordeel opleveren ten opzichte van een eigen auto. Je hebt dan geen vaste lasten of onderhoudskosten
Zo kun je via Snappcar auto’s huren van je buurtgenoten. Of huur je gemakkelijk een auto via GreenWheels, ConnectCar of MyWheels. En in de stad neem je eenvoudig een Uber als je snel ergens moet zijn. In Utrecht kun je bij We Drive Solar zelfs al kiezen voor een deelauto die rijdt op zonne-energie.
- Zuiniger rijdenHiermee maak je geen grote klapper, maar het scheelt toch iets. Door zuinig te rijden, bespaar je ongeveer 10% op je brandstof en CO2-uitstoot. Schakel op tijd over naar een hogere versnelling en rijd zoveel mogelijk met een gelijkmatige snelheid en een laag toerental. Goed voor het milieu en je portemonnee.
- TreinSinds 2017 rijden de Nederlandse treinen volledig op windstroom. Zo reis je klimaatneutraal naar je werk!
- FietsDe fiets is, naast wandelen, de meest duurzame keuze om naar het werk te reizen. In 76 steden in Nederland (gemeenten met meer dan 50 duizend inwoners) verplaatsen de inwoners zich voor ritten tot 7,5 km meer per fiets dan per auto. En dat aandeel blijft groeien. Fietsen naar je werk is beter voor je gezondheid, voor het klimaat, en je bespaart nog geld ook!
Bang om nat te regenen tijdens het forenzen? De kans op een regenbui tijdens een fietstocht van een uur is gemiddeld 10 procent. Met andere woorden, als je een uur per dag fietst (wat behoorlijk is), regen je maar 1 x per 2 weken nat.
3. Eet minder vlees.
Het is misschien geen verrassing meer, maar dierlijke producten hebben een behoorlijke ecologische voetafdruk. In Nederland eten we volgens Milieucentraal jaarlijks zo’n 40 kilo vlees per persoon (rund, varken en kip samen). Dat is maar liefst 800 gram per week. Dat is 300 gram per week meer dan het Voedingscentrum aanraadt. Slecht voor je gezondheid en slecht voor het milieu.
Van alle soorten vlees hebben rund- en lamsvlees de hoogste milieu-impact. Minder of geen vlees eten is een duurzame keuze. En er zijn genoeg alternatieven om toch je eiwitten binnen te krijgen. Plantaardige eiwitrijke producten (zoals peulvruchten en tofu) belasten het milieu het minst.
4. Eet lokaal geproduceerd voedsel van het seizoen
Lokaal geproduceerd voedsel is in de meeste gevallen milieuvriendelijker dan voedsel van ver weg. Andere tip: eet seizoensgroenten!
5. Bespaar energie in huis
Ook in je eigen huis kun je veel doen om het milieu te sparen. Van het zelf opwekken van energie, tot isolatie van je dak of muren. Of het koken op elektriciteit in plaats van gas. En natuurlijk het makkelijkste: lampen uitdoen als verlichting niet meer nodig is en apparaten uitzetten in plaats van stand-by.
- ZonnepanelenHet energieverbruik in huis van een gemiddeld Nederlands gezin (2 volwassen en 1 of 2 kinderen) zorgt jaarlijks voor een CO2-uitstoot van 4,2 ton. Met zonnepanelen op je dak kun je het verbruik van grijze stroom en gas flink terugdringen. Als je het slim aanpakt, kun je net als onze klant Ronald alle huishoudelijke apparaten laten draaien op zonne-energie.
Zonnepanelen zijn nu financieel veel bereikbaarder dan een aantal jaar geleden. Alhoewel de prijzen flink zijn gedaald, betaal je nog steeds een paar duizend euro voor een zonnestroomsysteem. Maar je hoeft zonnepanelen niet meer persé te kopen. Wil je liever geen spaargeld investeren? Dan kun je bij ons ook zonnepanelen huren.
- Dak-, vloer- en spouwmuurisolatieGoede isolatie zorgt voor meer comfort en een lagere energierekening. Na vloerisolatie gebruik je volgens Milieucentraal op jaarbasis gemiddeld 320 m3 minder gas. Dat scheelt € 200 per jaar op je energierekening en 600 kilo CO2-uitstoot.
Ook levert het isoleren van je huis geld op. Vergelijkbaar met een rente van 7 tot 11 procent op je spaarrekening. Bovendien wordt je huis door isoleren meer waard.
- Efficiënter verwarmenZuinig verwarmen kan door de thermostaat lager te zetten en de verwarming uit te zetten in ruimtes waar je niet bent. Ook met een slimme thermostaat kun je jouw huis efficiënter verwarmen.
- Kies energiezuinige huishoudelijke apparatenJe oude koelkast helemaal opgebruiken is misschien toch niet zo duurzaam. Moderne apparaten verbruiken bijvoorbeeld veel minder stroom. Kies daarom altijd voor een A+++ label. Dat is in aanschaf vaak wat duurder, maar je verdient dat geld in een aantal jaar weer terug.
Duurzaam leven geeft energie
Zuiniger leven heeft vooral te maken met een gedragsverandering. Nederland heeft een van de beste openbaar vervoersystemen ter wereld en ook onze infrastructuur voor elektrisch rijden is prima in orde. Er zijn genoeg opties om duurzaam te eten en om je huis duurzamer te maken. Onderzoek welke mogelijkheden het beste bij je passen en hou vol. Je zult zien dat je na een tijdje energie krijgt van jouw duurzame levensstijl!