
Weertje hè? Zonnepanelen installeren bij kou, hitte, regen of wind
Het beste weer om zonnepanelen te plaatsen is met een graad of 18, zon en een klein briesje. Jammer genoeg zijn de weergoden ons in Nederland lang niet altijd goed gezind. Toch klimmen onze monteurs ook met minder weer het dak op. Dat wil zeggen: zolang het veilig is. In dit blog lees je onder welke weersomstandigheden we geen zonnepanelen installeren.
#1 Zonnepanelen plaatsen als het vriest
Nederlandse winters zijn over het algemeen vrij zacht. Zonnepanelen installeren in de winter is daarom gewoon mogelijk. Tenzij het vriest of sneeuwt. Monteurs mogen werken tot en met een gevoelstemperatuur van -5 graden Celsius. Is het kouder of ligt er sneeuw of ijzel op het dak, dan leggen ze het buitenwerk neer. Binnen kan het werk wel doorgaan. Denk hierbij aan de meterkast geschikt maken voor installatie en de omvormer bevestigen.
Daarnaast kan een plat dak bevriezen bij flinke vorst. Ga je er vervolgens op lopen, dan beschadig je de dakbedekking en ontstaan lekkages. Op een schuin dak is het risico op uitglijden te groot. De monteurs dragen dan wel valbeveiliging, het is niet de bedoeling dat ze deze nodig hebben omdat je dak veranderd is in een skihelling.
#2 Zonnepanelen installeren bij hoge temperaturen
Tegenover kou in de winter staat extreme hitte in de zomer. Ook met hoge temperaturen is het namelijk lastig om zonnepanelen te installeren. Wist je dat zonnepanelen in de volle zon wel 65 °C kunnen worden? De panelen zijn dan te heet om vast te pakken. Bovendien lopen monteurs lopen het risico op een zonnesteek en bij een plat dak kan dakbedekking zacht worden, waardoor de kans op uitglijden en beschadigingen toeneemt.
Wil dat zeggen dat je installatie tijdens een hittegolf sowieso niet doorgaat? Nee, we proberen om de grootste hitte te vermijden. Bijvoorbeeld door extra vroeg te beginnen, zodat de zon nog niet zo hoog staat. Alleen als de temperatuur het werken onmogelijk maakt, verzetten we de afspraak naar een koelere dag.
#3 Zonnepanelen plaatsen bij regen
Een beetje regen houdt onze monteurs over het algemeen niet tegen. Maar valt het de hele dag met bakken uit de lucht? Dan is het een ander verhaal. Regen kan daken glad maken en zo het risico op uitglijden vergroten. Ook kan het dak tijdens de werkzaamheden door gaan lekken en beschadigen.
Voorspellen de weerapps regen op de dag van je installatie, dan wegen we af wat het risico is. Bij een paar buien kunnen we – terwijl de regen valt – binnen aan de slag met het installeren van de omvormer en het voorbereiden van de bekabeling. De zonnepanelen plaatsen we dan als het droog is.
Staat er echter non-stop regen op het menu, dan moeten we de installatie verzetten. We prikken dan zo snel mogelijk een nieuwe datum.
#4 Zonnepanelen installeren als het waait
Harde wind kan een spelbreker zijn als het gaat om zonnepanelen installeren. Vanaf windkracht 6 mogen monteurs namelijk niet het dak op. Dat heeft te maken met de veiligheidseisen. Beeld je maar eens in dat de wind onder een losliggend zonnepaneel slaat en tegen iemand aan waait. Levensgevaarlijk. Maar ook het dragen van zonnepanelen bij wind kan risicovol zijn, omdat het paneel een soort vlieger kan worden.
Harde wind komt in Nederland best vaak voor. Gemiddeld zijn er per jaar 27 dagen waarop het harder dan 50 kilometer per uur waait (windkracht 7). Dit gebeurt vaker aan zee dan landinwaarts, en vaker in de winter dan in de zomer. Op hoogte en in open gebieden is de wind sterker dan op de grond. Daarom kan een monteur ook bij lagere windkracht oordelen dat het niet veilig is om het dakwerk uit te voeren.
#5 Zonnepanelen plaatsen bij onweer
Deze laatste spreekt voor zich: bij onweer is het niet mogelijk om zonnepanelen te installeren. Het risico op blikseminslag of elektrocutie is te groot. Daarnaast gaat onweer meestal gepaard met regen en harde wind, waardoor het nog gevaarlijker is om het dak op te gaan.
Komt het onweer onverwachts opzetten? Dan moeten de monteurs hun werkzaamheden staken en beschutting zoeken op een veilige plek. Pas als het minstens een kwartier niet bliksemt én er geen harde wind en regen meer is, kunnen ze weer verder.
Gaat mijn installatie door bij slecht weer?
Extreme weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat de installatie van je zonnepanelen niet doorgaat. Dat is vooral omdat de veiligheid van de monteurs dan in het geding komt. We willen graag dat iedereen ’s avonds weer gezond thuiskomt. Veilig werken staat daarom bij Zelfstroom voorop.
Natuurlijk vinden we het vervelend als de installatie niet doorgaat op de afgesproken dag. Je rekent er immers op en hebt misschien zelfs vrij genomen van je werk. Daarom doen we altijd ons best om je op tijd te informeren als de plaatsing niet gaat lukken op de geplande dag én om zo snel mogelijk een nieuwe datum te prikken. Zo weet je waar je aan toe bent.
Zonnepanelen laten plaatsen?
Twijfel je nog om zonnepanelen te laten plaatsen? Onze medewerkers denken graag met je mee. Bijvoorbeeld over of het nog interessant is om zonnepanelen te huren als je van plan bent om over een paar jaar te verhuizen. Of als je niet weet wat ze jou nou eigenlijk opleveren. Bel 085 20 10 160 om iemand te spreken of doe direct de dakcheck.
Disclaimer: in dit artikel noemen we algemene richtlijnen over de veiligheid bij het plaatsen van zonnepanelen. Of jouw installatie doorgaat, hangt af van veel factoren. Zo kan windkracht 5 ook al riskant zijn als de wind vrij spel heeft rond je woning. En hoeft vrieskou niet meteen te betekenen dat we de hele installatie afzeggen. We kijken daarom altijd per woning wat de situatie is, en bepalen dan of het veilig is om het dak op te gaan.