
Verlaag je energierekening met zonnepanelen en een hybride warmtepomp
Door de hoge gasprijzen is energie besparen voor steeds meer mensen geen wens meer, maar een bittere noodzaak. Je woning loskoppelen van het gas is alleen nog niet zo eenvoudig. Met een hybride warmtepomp zet je een grote stap, zeker als je deze combineert met zonnepanelen. In dit blog lees je hoe dat werkt.
Zo werkt een warmtepomp
Een warmtepomp vervangt de traditionele cv-ketel. Waar de cv-ketel water verwarmt met gas, doet de warmtepomp dit met natuurlijke bronnen, zoals de lucht, bodem of het grondwater. De pompen geven deze warmte vervolgens binnen af aan het verwarmingssysteem, waarmee je je huis opwarmt. Voor de omzetting van de warmtebron naar warmte voor in huis, heeft de warmtepomp elektriciteit nodig.
Combinatie (hybride) warmtepomp met zonnepanelen
Het duurzaamste én voordeligste is om deze elektriciteit zelf op te wekken met zonnepanelen. Een gewone warmtepomp – die volledig op elektriciteit werkt – is echter lang niet voor iedereen haalbaar. Om hem rendabel te maken moet je huis namelijk niet alleen heel goed geïsoleerd zijn, maar zijn er vaak ook aanpassingen nodig in de manier waarop je je huis verwarmt. Denk aan het aanleggen van vloerverwarming en het ophangen van aangepaste radiatoren.
Daarom is er de hybride warmtepomp. Deze draait grotendeels op elektriciteit, maar vangt piekmomenten op met gas. Het grote voordeel is dat je veel minder hoeft te investeren. Aanpassingen aan je woning zijn niet nodig, en zelfs in een slecht geïsoleerd huis bespaar je flink op je energierekening. Vooral als je de hybride warmtepomp combineert met zonnepanelen.
Benodigde zonnestroom voor hybride warmtepomp
Hoeveel zonnestroom je moet opwekken om in je eigen verbruik te voorzien, verschilt per huishouden. Een warmtepomp in een gemiddelde woning verbruikt zo’n 4.500 kWh per jaar. Om die hoeveelheid stroom op te wekken, heb je ongeveer 12 zonnepanelen nodig. Een hybride warmtepomp verbruikt per jaar zo’n 3.000 kWh. In dat geval heb je aan 8 panelen genoeg om de benodigde stroom op te wekken.
Zonnestroom optimaal gebruiken
Hoe zit dat dan met het opwekken en verbruiken van je eigen stroom? Je wekt immers alleen zonnestroom op als de zon schijnt. En je hebt vooral warmte nodig in de maanden dat onze gele vriend zich niet zo vaak laat zien. Dankzij de salderingsregeling merk je dit – in ieder geval tot 2025 – niet in je portemonnee. De stroom die je in de zomer over hebt, kun je verrekenen met de stroom die je in de winter extra afneemt.
Zonder salderingsregeling ziet het financiële plaatje er iets anders uit. Gelukkig komen er steeds meer slimme oplossingen die je helpen om je eigen stroom te gebruiken. Zo zijn er tools die je warmtepomp automatisch laten draaien op de momenten dat de zon schijnt. Je maakt dan optimaal gebruik van je zonnepanelen, zonder dat je hier zelf omkijken naar hebt.
Hybride warmtepomp en zonnepanelen combineren?
Overweeg je om zelf een hybride warmtepomp aan te schaffen en wil je weten wat dit betekent voor je zonnepanelen? Neem dan contact met ons op. Onze experts denken graag met je mee over het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om genoeg stroom op te wekken voor je warmtepomp én de rest van je elektrische apparaten. Bel meteen 085 20 10 160 of doe de dakcheck om te kijken of jouw woning geschikt is voor zonnepanelen.