Wanneer is je dak geschikt voor zonnepanelen?
Het ene dak is het andere niet. Misschien ligt je dak deels in de schaduw. Of huur of deel je een dak. En wat als je een monumentaal dak hebt? Kortom: wanneer heb je een geschikt dak als je zonnepanelen wilt huren bij Zelfstroom?
Om zelf stroom te kunnen maken met zonnepanelen, moet je dak aan een aantal criteria voldoen. De meeste daarvan zijn logisch. Zo moet je dak natuurlijk groot genoeg zijn, anders passen er niet genoeg zonnepanelen op. Daarnaast moeten de hellingshoek en ligging ten opzichte van de zon gunstig zijn, anders behaal je geen goede opbrengst. Veel van die zaken kan Zelfstroom al op afstand controleren met behulp van slimme software.
Toch zijn er nog andere belangrijke factoren waarmee Zelfstroom bij de beoordeling rekening houdt. Hier komen ze:
Je dak ligt (deels) in de schaduw
Als een zonnepaneel helemaal of deels in de schaduw ligt, dan wekt het hele zonnestroomsysteem fors minder stroom op. Zonnepanelen zijn namelijk in serie geschakeld: als één paneel minder presteert, dan leveren ze allemaal minder opbrengst. Met name ‘harde schaduw’, bijvoorbeeld van een boom of dakkapel, werkt nadelig. Toch kun je in veel gevallen een opstelling bedenken waarbij de panelen in de zon blijven. Ook kun je micro-omvormers plaatsen, waarbij ieder paneel zijn eigen omvormer heeft en de schaduw dus alleen invloed heeft op individuele panelen, niet op gehele strings. Tenslotte kun je ook optimizers gebruiken. Die sluiten zonnepanelen met een minimale opbrengst af, zodat ze niet ten koste gaan van de opbrengst van het hele zonnestroomsysteem.
Je woont in een huurwoning
Als je een huurwoning hebt, is het helaas niet mogelijk om zelf zonnepanelen te huren bij Zelfstroom. Wij kunnen wel met de eigenaar van de woning een contract sluiten; dat kan alleen met particuliere verhuurders, geen woningbouwverenigingen. Op die manier hebben wij en de klant de zekerheid dat de zonnepanelen blijven liggen tijdens de huurperiode.
Een andere mogelijkheid is om zelf zonnepanelen te kopen voor op je huurwoning. Maar met als risico dat de verhuurder mag beslissen dat de zonnepanelen worden verwijderd.
Je deelt het dak met anderen
Als je zonnepanelen huurt, moet je zelf verantwoordelijk kunnen zijn over je eigen dak. Dat kan dus niet als je lid bent van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Dit zou problemen op kunnen leveren als de samenstelling van de VvE verandert. Wel kan er met de VvE besloten worden om zonnepanelen te kopen. Die mogelijkheid biedt Zelfstroom ook.
Je woont in een monumentaal pand
Dan kun je zonnepanelen laten plaatsen, mits je aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo heb je een omgevingsvergunning nodig, die je bij de gemeente of het omgevingsloket aanvraagt. Voor beschermde stads- en dorpsgezichten is soms geen vergunning nodig als de zonnepanelen op het schuine achterdakvlak worden geplaatst. De aanvraag wordt beoordeeld vanuit de omgeving en de invloed op de monumentale waarde van het pand. Daarnaast mogen de zonnepanelen niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. De dakbedekking op monumenten en panden in een beschermd stadsgezicht mag niet veranderd worden. Zonnedakpannen of in het dak geïntegreerde zonnepanelen zijn dus niet mogelijk.
Daarom Zelfstroom
Omdat iedere woonsituatie weer anders is, vinden we het bij Zelfstroom belangrijk dat iedereen een advies op maat krijgt. Veel aanbieders van zonnepanelen komen meteen met een offerte op de proppen. Vaak zonder zich eerst in de klant te verdiepen. Bij Zelfstroom inventariseren we in een kort telefoongesprek eerst jouw woonsituatie en wensen. Met dit gratis advies stellen we een zonnestroomsysteem op maat samen, waarmee jij een optimale opbrengst en een maximale besparing behaalt.
Wil je ook een vrijblijvend advies voor een zonnestroomsysteem maat? Klik dan hier.