Zonnepanelen schoonmaken of reinigen: nodig of niet?
Eerlijk zeggen: wanneer heb jij voor het laatst je zonnepanelen schoongemaakt? Nog nooit? We hebben goed nieuws: dat is niets om je voor te schamen. Zonnepanelen reinigen is namelijk vaak helemaal niet nodig. In dit artikel lees je welke invloeden van buitenaf je zonnepanelen vies maken en wat je kunt doen om ze weer schoon te krijgen.
Oorzaak 1: Vuile zonnepanelen door Saharazand
De Sahara? Die ligt toch in Afrika? Dat klopt. Toch zorgen krachtige luchtstromen er soms voor dat het zand uit de woestijn helemaal naar ons kleine kikkerland afreist. Om daar samen met de regen naar beneden te vallen. Vervolgens zie je overal een roodbruine gloed. Op je tuinmeubels, je auto en ja, ook op je zonnepanelen.
Oorzaak 2: Stuifmeel in het voorjaar
De vogeltjes fluiten, de temperaturen stijgen en de bloemen komen in bloei. Als je last hebt van hooikoorts, hoeven we je niet te vertellen dat er in de lente een hoop stuifmeel door de lucht zweeft. Vooral bij warm, zonnig weer en een lage luchtvochtigheid vliegt het stuifmeel vrolijk in het rond. Tot de wind ‘s avonds gaat liggen en het lichtgele stof neerdaalt op je zonnepanelen.
Oorzaak 3: Vallende bladeren in het najaar
De herfstkleuren zijn prachtig, maar die vallende bladeren… Die hadden we graag achterwege gelaten. Hoewel de meeste bladeren op de grond vallen, komen bladeren van bomen die hoger zijn dan je dak soms ook tussen je zonnepanelen terecht. En als de regen ze vervolgens natmaakt, blijven ze daar ook nog wel even liggen.
Oorzaak 4: Luchtvervuiling van verkeer of industrie
Woon je naar een drukke weg of dicht bij een industrieterrein? Dan is de kans groot dat er wat van de luchtvervuiling op je zonnepanelen terechtkomt. Vooral in een lange periode van droogte kan het fijnstof zich ophopen. Niet alleen in de lucht, maar ook op je zonnepanelen.
Zonnepanelen wassen: ja of nee?
Als je kijkt naar alle manieren waarop je zonnepanelen vies kunnen worden, lijkt het misschien alsof je elke week het dak op zou moeten met een emmer water en een spons. Gelukkig is dat niet nodig. Dat heeft twee redenen:
Zonnepanelen liggen altijd in een hellingshoek. Hierdoor spoelt regenwater het vuil makkelijker weg.
- Zonnepanelen liggen altijd in een hellingshoek. Hierdoor spoelt regenwater het vuil makkelijker weg.
- Op je zonnepanelen zit een dunne, vuilafstotende laag. Deze helpt om stof, zand en stuifmeel makkelijk weg te laten spoelen.
Toch zijn er situaties waarin het wél slim kan zijn om de panelen schoon te maken. Bijvoorbeeld als de opbrengst terugloopt omdat de panelen vervuild zijn. Hoe je erachter komt of je opbrengst nog goed is, lees je in dit artikel over zonnepanelen monitoren.
Hoe kun je zonnepanelen schoonmaken?
Wek je inderdaad minder zonnestroom op omdat je panelen heel vies zijn? Dan is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Lees wel even deze tips door voordat je aan de slag gaat met het schoonmaken van je zonnepanelen:
- Maak je zonnepanelen alleen schoon als je er eenvoudig bij kan. Ga niet zelf, zonder veiligheidsmaatregelen, het dak op. Zijn je panelen lastig bereikbaar? Schakel dan liever een professioneel bedrijf in, dat de zonnepanelen veilig en goed reinigt.
- Zet het zonnestroomsysteem altijd uit als je gaat schoonmaken. Zo voorkom je dat je per ongeluk onder stroom komt te staan.
- Zonnepanelen worden in de volle zon heel warm. Maak ze daarom schoon op een moment dat zonnestraling minimaal is, bijvoorbeeld in de ochtend- of avondschemer of op een bewolkte dag.
- Verwijder eerst het grovere vuil zoals bladeren met een zachte bezem. Gebruik voor het schoonmaken een tuinslang of een emmer met water. Afnemen kan met een zachte, natte spons of doek.
Je moet zonnepanelen in ieder geval niet schoonmaken met:
- Schuursponsje en schuurmiddel;
- Algemeen reinigingsmiddel;
- Hogedrukspuit;
- Ruitenkrabber.
Deze materialen tasten de beschermende laag en het glas van de zonnepanelen aan. Dat is slecht voor de werking, en dus voor de opbrengst. Gewoon water uit de kraan is genoeg om je zonnepanelen weer schoon te krijgen.
Doe je het schoonmaken van zonnepanelen liever niet zelf, omdat je zeker wil zijn van een correcte uitvoering of uit veiligheidsredenen? Dan kun je ook een extern schoonmaakbedrijf hiervoor inschakelen. In dat geval zijn aan het schoonmaken van zonnepanelen uiteraard wel kosten verbonden.
Wat zeg je..? Nog geen zonnepanelen?
Heb je nog geen zonnepanelen? Zonde! Je verlaagt er niet alleen je energiekosten mee, maar helpt hiermee ook het klimaat een handje. Een win-win dus. Doe direct de dakcheck en zie wat zonne-energie in jouw situatie kan opleveren.