
Waarom zonnepanelen schoonmaken vaak helemaal niet nodig is
Heb je jouw zonnepanelen nog nooit schoongemaakt? Geen zorgen! Zonnepanelen schoonmaken is in de meeste gevallen helemaal niet nodig. Hoe dat zit? En wanneer je wel met een emmer sop het dak op moet? Je leest het in dit artikel.
Moet je zonnepanelen iedere week schoonmaken?
Nee gelukkig niet! In ons land regent het regelmatig, wat genoeg is om jouw zonnepanelen schoon te houden. De zonnepanelen liggen namelijk schuin op het dak. Hierdoor spoelt het meeste vuil er na een regenbui vanzelf vanaf. Zijn jouw zonnepanelen vies? Dan hoef je dus niet direct actie te ondernemen.
Toch zijn er ook een aantal situaties waarin het wél slim is om je panelen schoon te maken. Denk aan hardnekkig vuil, zoals vogelpoep of lange peridoes van droogte. Hardnekkig vuil heeft een negatief effect op de prestaties van je zonnepanelen. En dat is zonde! Want hierdoor valt jouw opbrengst lager uit dan vooraf berekend. In de volgende situaties adviseren we om met een emmer sop het dak op te gaan (of een schoonmaakbedrijf in te huren):
Saharazand op zonnepanelen
De Sahara? Die ligt toch in Afrika? Dat klopt. Toch zorgen krachtige luchtstromen er soms voor dat het zand uit de woestijn helemaal naar ons kleine kikkerlandje afreist. Om daar samen met de regen naar beneden te vallen. Vervolgens zie je overal een roodbruine gloed. Op je tuinmeubels, je auto en ja, ook op je zonnepanelen. Heb je last van Saharazand op je zonnepanelen en wordt er voor langere tijd geen regen verwacht? Laat dan je zonnepanelen schoonmaken.
Luchtvervuiling van verkeer of industrie
Woon je naast een drukke weg of in de buurt van een industrieterrein? Dan is de kans groot dat er wat van de luchtvervuiling op je zonnepanelen terechtkomt. Vooral in een lange periode van droogte kan het fijnstof zich ophopen. Niet alleen in de lucht, maar ook op je zonnepanelen.
Stuifmeel in het voorjaar
De vogeltjes fluiten, de temperaturen stijgen en de bloemen komen in bloei. Als je last hebt van hooikoorts, hoeven we je niet te vertellen dat er in de lente een hoop stuifmeel door de lucht zweeft. Vooral bij warm, zonnig weer en een lage luchtvochtigheid vliegt het stuifmeel vrolijk in het rond. Tot de wind ‘s avonds gaat liggen en het lichtgele stof neerdaalt op je zonnepanelen.
Vallende bladeren in het najaar
De herfstkleuren zijn prachtig, maar die vallende bladeren… Die hadden we graag achterwege gelaten. Hoewel de meeste bladeren op de grond vallen, komen bladeren van bomen die hoger zijn dan je dak soms ook tussen je zonnepanelen terecht. En als de regen ze vervolgens natmaakt, blijven ze daar ook nog wel even liggen.
Vogelpoep
Vogelpoep is hardnekkig en spoelt niet zomaar met water of regen van je zonnepanelen. Sterker nog; de uitwerpselen van onze geveugelde vrienden kunnen zelfs in de coating van de zonnepanelen bijten. Heb je last van vogelpoep op je zonnepanelen? Laat de zonnepanelen dan grondig schoonmaken!
Hoe kan ik mijn zonnepanelen schoonmaken?
Wekken jouw zonnepanelen inderdaad minder stroom op, omdat ze al lange tijd vies zijn? Dan wordt het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Maak je zonnepanelen alleen schoon als je er eenvoudig bij kan. Ga niet zelf, zonder veiligheidsmaatregelen, het dak op. Zijn je panelen lastig bereikbaar? Schakel dan een professioneel bedrijf in, die de zonnepanelen op een veilige manier schoon maken. Ga je toch zelf jouw zonnepanelen schoonmaken? Volg dan wel even deze tips:
- Zet het zonnestroomsysteem uit als je gaat schoonmaken. Zo voorkom je dat je per ongeluk onder stroom komt te staan.
- Zonnepanelen worden in de volle zon heel warm. Maak ze daarom schoon op een moment dat zonnestraling minimaal is, bijvoorbeeld in de ochtend- of avondschemer of op een bewolkte dag.
- Verwijder eerst het grovere vuil zoals bladeren met een zachte bezem. Gebruik voor het schoonmaken een tuinslang of een emmer met water. Afnemen kan met een zachte, natte spons of doek.
Waarmee kan ik zonnepanelen beter niet schoonmaken?
- Schuurspons
- Schuur-/schoonmaakmiddel
- Harde borstel
- Hogedrukspuit
Deze materialen tasten de beschermende laag en het glas van de zonnepanelen aan. Dat is slecht voor de werking, en dus ook voor de opbrengst. Gewoon water uit de kraan en een zachte doek zijn genoeg om je zonnepanelen weer helemaal schoon te krijgen.
Wanneer kan ik het beste mijn zonnepanelen schoonmaken?
De beste tijd om je zonnepanelen te reinigen is in het vroege voorjaar. Het liefst nog vóór de maand april. Vanaf april starten de beste maanden voor jouw zonnepanelen en gaan de panelen veel energie opwekken. Zijn jouw zonnepanelen vóór deze tijd mooi schoon? Dan profiteer je meteen van een hoge opbrengst.
Daarnaast raden we af om zonnepanelen op een hele warme en zonnige dag schoon te maken. De panelen zijn dan erg warm en gevoeliger voor beschadigingen. Het grote temperatuurverschil tussen de warme panelen en het koude water kan hierdoor voor problemen zorgen. Dat wil je natuurlijk voorkomen!
Wat zeg je..? Nog geen zonnepanelen?
Heb je nog geen zonnepanelen? Zonde! Je verlaagt er niet alleen je energiekosten mee, maar helpt hiermee ook het klimaat een handje. Een win-win dus. Doe direct de dakcheck en zie wat zonne-energie in jouw situatie kan opleveren.