Waarom zonnepanelen nooit het maximale vermogen leveren
Zinderend zomerweer. Buiten straalt de zon en op het dak zijn je zonnepanelen hard aan het werk. Maar zo te zien aan de gegevens op je app haal je niet het maximale vermogen uit de panelen. Hoe kan dat nou?
Eerst even wat feitjes
Om goed uit te leggen hoe jouw panelen presteren, duiken we even de boeken in om de begrippen ‘opbrengst’ en ‘vermogen’ uit te leggen.
Het vermogen van jouw zonnepanelen drukken we uit in Wp (Wattpiek). Dat noemen we ook wel het nominaal vermogen.Dit is het maximale vermogen in Wp dat panelen kunnen leveren in een ideale testsituatie. Dat wil zeggen, loodrecht invallend zonlicht en een paneeltemperatuur van 25 graden.
De opbrengst van zonnepanelen meten we in kWh (kilowattuur). Het aantal kWh zie je ook terug op de app. De ideale omstandigheden zijn vrijwel niet haalbaar. Tijdens een hittegolf worden je panelen soms wel 60 graden. En bij elke graad boven de 25 graden, verlies je 0,4% opbrengst.
Daarnaast valt het zonlicht in Nederland niet loodrecht op je dak. Je kunt dus nooit het maximale vermogen behalen. Daarom rekenen we bij het opstellen van de offerte altijd met een rekenfactor. In het midden van ons land is dat bijvoorbeeld 0,90.
Opbrengst zonnepanelen rekenvoorbeeld
Met tien zonnepanelen van 300 Wp is op een onbewolkte dag een maximaal nominaal vermogen haalbaar van 3.000 Wp. Als we uitgaan van de rekenfactor van 0,90, dan is voor deze panelen een maximale opbrengst mogelijk van 2.700 kWh.
Boven de 25 graden neemt het vermogen met 0,4% per graad af. Als de panelen op een zomerdag in juli 60 graden warm zijn, dan betekent dit dat het vermogen van de panelen op die dag met 14% afneemt (35 keer 0,4% is 14%).
Conclusie
Het vermogen van jouw panelen is niet gelijk aan de maximale opbrengst die je kan behalen. Als onze adviseurs tijdens het gesprek de geschatte opbrengst berekenen, houden ze al rekening met opbrengstverlies. Denk aan verlies op basis van zoninstraling, locatie, verwachte zonuren en schaduwval.
Bij een aantal zeer goede maanden, zoals de lente en zomer van 2018, kan het voorkomen dat je zelfs méér opbrengst behaalt dan de geschatte opbrengst.
Heb je nog vragen hebben over de opbrengst? Neem dan gerust contact met ons op.