
Is vooral het bedrijfsleven verantwoordelijk voor de energietransitie?
Iedereen kan een positieve bijdrage leveren aan het klimaat. Dit geldt voor consumenten, overheden én organisaties. Toch kijkt men vaak extra kritisch naar de laatstgenoemde. In hoeverre geldt dit voor Nederlanders? Vinden zij vooral bedrijven verantwoordelijk voor de energietransitie? Zo ja, hoe vinden zij dat zulke organisaties op dit moment hun steentje bijdragen? Als dit onvoldoende is, is de werkende Nederlander bereid om zelf financieel bij te dragen? Om hier inzicht in te krijgen legde Zelfstroom een aantal stellingen voor aan 1.041 werkende Nederlanders van achttien jaar en ouder. De meest opvallende resultaten vind je hieronder.
Wanneer je de energietransitie op grote schaal aanpakt, maak je sneller stappen richting een beter klimaat. Mogelijk doordat bedrijven meer middelen tot hun beschikking hebben, vindt 68 procent van de Nederlanders dat vooral zij verantwoordelijk zijn voor die transitie. Met name Nederlanders die in het noorden van het land wonen leggen de verantwoordelijkheid neer bij het bedrijfsleven. Benieuwd naar de exacte verhoudingen tussen de verschillende regio’s? Bekijk dan de visual.

Verduurzamen van het bedrijfsleven is noodzakelijk, maar niet goedkoop. Omdat Nederlanders het wel belangrijk vinden dat dit gebeurt, zou je denken dat zij wel bereid zijn om hier zelf financieel aan bij te dragen. Het tegendeel blijkt waar: nog geen vijfde van de respondenten wil meer inkomstenbelasting betalen- en slechts een tiende wil salaris inleveren zodat het bedrijfsleven verduurzaamt. De precieze percentages per opleidingsniveau vind je in de visual.

Hoewel het bedrijfsleven nog flink kan verduurzamen, zijn er genoeg organisaties die wel veel aandacht besteden aan de energietransitie en duurzaamheid in het algemeen. In hoeverre zijn Nederlanders het hiermee eens? Slechts een kwart van hen vindt dat het Nederlandse bedrijfsleven voldoende aandacht schenkt aan verduurzaming. Met veertig procent zijn vooral mensen uit Flevoland hier positief over. Benieuwd naar hoe inwoners van jouw provincie hierover denken? Bekijk dan de visual.

De overheid heeft veel invloed op het bedrijfsleven. Door middel van subsidies en regelgevingen kan de regering bedrijven in de gewenste richting sturen. Aan de andere kant zorgen (financiële) straffen of belastingen ervoor dat organisaties ongewenst gedrag afleren. Wat betreft duurzaamheid ziet de gemiddelde Nederlander hier wel heil in: ruim driekwart van hen vindt namelijk dat de overheid niet-duurzame bedrijven meer moet belasten. De exacte percentages per leeftijdsgroep vind je in de visual.

Iedereen werkt graag voor een organisatie waar hij of zij trots op is. Tegenwoordig betekent dat vaak dat dit bedrijf maatschappelijk verantwoord onderneemt, oftewel goed omgaat met mens en milieu. Ruim een derde van de Nederlanders werkt dan ook liever voor een organisatie die zich meer bezighoudt met duurzaamheid dan nu het geval is. Dit geldt vooral voor jonge werkenden. Hoe mannen en vrouwen uit de verschillende leeftijdscategorieën hierover denken, zie je in visual.
