
De terugleververgoeding bij zonnepanelen: dit is wat je moet weten
Er is de laatste tijd veel nieuws over de terugleververgoeding bij zonnepanelen. Zo hebben verschillende grote energieleveranciers de terugleververgoeding flink verlaagd en kondigde Vandebron zelfs een heffing aan. Wat dit betekent voor jou als eigenaar van zonnepanelen en of het nog wel slim om aan zonnepanelen te beginnen als je ze nog niet hebt? We leggen het uit.
Wat is de terugleververgoeding?
De terugleververgoeding is het bedrag dat de energieleverancier aan jou betaalt voor het overschot aan stroom dat je teruglevert aan het net. Jouw energieleverancier is verplicht om jou hiervoor een ‘redelijke’ teruglevergoeding te betalen. Stel: je wekt op jaarbasis 3.000 kWh zonnestroom op en verbruikt hiervan 2.500 kWh. Dan heb je een overschot van 500 kWh. Hiervoor ontvang je een terugleververgoeding van jouw energieleverancier.
Waarom verlagen energiemaatschappijen de terugleververgoeding?
Een aantal grote energiemaatschappijen heeft de terugleververgoeding kortgeleden flink teruggeschroefd. Zo krijg je bij Eneco nog 9 cent per kWh die je teruglevert en betaalt Essent slechts 5 cent per kWh. Maar waarom eigenlijk?
Er zijn nu zóveel zonnepanelen in Nederland, dat er op sommige dagen heel veel stroom wordt opgewekt. Hierdoor ontstaat er op momenten een overschot aan stroom en is de prijs erg laag of zelfs negatief. Toch moet de energieleverancier jou de afgesproken vergoeding betalen. Daardoor zijn energiemaatschappijen steeds meer geld kwijt aan de vergoeding voor klanten. Hoe hoog de vergoeding is, mag de energieleverancier zelf bepalen. Zo kan de vergoeding bij de ene partij op € 0,05 per kWh liggen, terwijl een andere partij € 0,60 per kWh betaalt. Het is daarom slim om te overwegen of je energieleverancier nog bij je past.
Wat betekent een lagere vergoeding voor mijn situatie?
Dit is per situatie verschillend. Is jouw opwek gelijk aan je verbruik of verbruik je meer dan je opwekt, dan gaat er weinig voor je veranderen. Huishoudens waarbij meer stroom wordt opgewekt dan verbruikt, zullen het effect van de lagere vergoeding wél merken en dus minder geld terugkrijgen voor de stroom die ze terugleveren. Gelukkig merken de meeste Zelfstroom klanten hier weinig van. Wij stemmen de opwek met zonnepanelen namelijk af op je huidige stroomverbruik, óf toekomstige verbruik als je op korte termijn een laadpaal laat installeren, een warmtepomp aanschaft of een thuisbatterij laat plaatsen.
Benieuwd naar het effect van de verlaging van de terugleververgoeding voor jouw situatie? In dit artikel zetten we de cijfers op een rijtje
Wat kun je doen om de impact te verkleinen?
Wek jij meer stroom op dan je verbruikt? Geen paniek! Er zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om de impact hiervan te verkleinen:
- Kijk wat jouw energieleverancier doet met de terugleververgoeding voor zonnestroom. Er zijn nog steeds genoeg energieleveranciers met een goede terugleververgoeding en geen negatieve regels voor mensen met zonnepanelen
- Kies de beste deal voor zowel gas als elektriciteit. Laat je niet tegenhouden als je nu een goede deal hebt voor gas, je kunt namelijk een andere aanbieder hebben voor gas en elektriciteit.
- Zodra de salderingsregeling wordt afgeschaft is het slim om zoveel mogelijk van je opgewekte stroom direct zelf te verbruiken. Doe bijvoorbeeld overdag de was of werk thuis als dat kan
- Ben je van plan om in de toekomst elektrisch te gaan rijden, elektrisch te koken of een warmtepomp aan te schaffen? Dan is het slim om deze investering nu al te doen, want zo verlaag je jouw overschot aan zonnestroom door meer te verbruiken
- Verhoog je zelfconsumptie met een thuisbatterij. Gemiddeld gebruik je 30% van je eigen opgewekte stroom direct in huis. Met een thuisbatterij kun je dit percentage verhogen naar 60% tot 80%.
Zonnepanelen blijven interessant!
Ondanks de verlaging van de terugleververgoeding, blijven zonnepanelen een slimme investering. De terugverdientijd op zonnepanelen blijft namelijk kort en de opbrengsten van zonnepanelen liggen veel hoger dan het voordeel dat je misloopt met de lagere vergoeding.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws
Wil je graag op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom de terugleververgoeding bij energieleveranciers of de terugverdientijd bij zonnepanelen? Schrijf je via onderstaande knop in en wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws.