
Problemen met terugleveren door een te hoge netspanning? Dit is wat je moet weten.
Een te hoge netspanning kan de oorzaak zijn van zonnepanelen die automatisch uitschakelen of in storing gaan. Hoe een te hoge netspanning ontstaat en wat je er zelf aan kunt doen? In dit artikel beantwoorden we al je vragen.
Hoe ontstaat een te hoge netspanning?
Op zonnige dagen wekken zonnepanelen grote hoeveelheden stroom op. Dit geldt voor jouw eigen zonnepanelen, maar ook voor de panelen van anderen in de buurt. Doordat er een grote hoeveelheid stroom op hetzelfde moment wordt terug geleverd aan het stroomnet en er nauwelijks stroom wordt afgenomen, ontstaat er overbelasting op het net. Het stroomnet kan de stroom niet goed kwijt en hierdoor ontstaat er een te hoge netspanning.
Het stroomnet kan de teruglevering van stroom niet altijd aan, hoe kan dit?
Het stroomnet is oorspronkelijk ontworpen om stroom van de energiecentrale naar jouw huis te voeren. De levering van stroom was dus heel lang éénrichtingsverkeer. Met de komst van zonnepanelen is dit in rap tempo veranderd en wordt er (zeker op zonnige dagen) massaal stroom terug geleverd aan het stroomnet. Hier is het Nederlandse stroomnet oorspronkelijk niet voor ontworpen, waardoor er in bepaalde regio’s drukte ontstaat op het net en niet alle stroom goed verwerkt kan worden.
Wat gebeurt er met mijn zonnepanelen als de netspanning te hoog is?
Als de spanning op het stroomnet te hoog is, dan schakelt de omvormer van jouw zonnepanelen zichzelf voor een korte periode automatisch uit of gaat in storing. Dit is een voorzorgsmaatregel vanuit de fabrikant, om te voorkomen dat er onveilige situaties ontstaan en de omvormer kapot gaat. Eigenlijk heel fijn dus! Maar hierdoor wekken jouw zonnepanelen tijdelijk geen stroom op en kun je geen stroom terugleveren aan het stroomnet. Dat is natuurlijk zonde! Maar zodra de netspanning op het stroomnet weer afneemt, dan start jouw omvormer gelukkig automatisch weer op en ga je weer stroom terugleveren.
Wat kan ik doen als ik problemen ervaar met het terugleveren van stroom?
Heb je zonnepanelen, dan is het zonde als je niet de maximale opbrengst haalt door een overbelast stroomnet. Dat snappen we! Maar wat kun je hier zelf aan doen? Neem allereerst contact op met je netbeheerder.* Laat de netbeheerder weten dat de spanning op jouw hoofdaansluiting vaak erg hoog is en dat jouw zonnepanelen hierdoor uitvallen. Zij kunnen de spanning nameten en bijstellen. Daarnaast kunnen zij bij veel problemen een langetermijnplan maken om het stroomnet in jouw regio uit te breiden. Naast het informeren van de netbeheerder, zijn er ook een aantal dingen die je zelf kunt doen.
- Gebruik zoveel mogelijk van je zelf opgewekte stroom en laat apparaten in huis draaien als de zon schijnt en jouw eigen opwek het hoogst is.
- In de toekomst sla je stroom op in een thuisaccu. Is het op een later moment rustig op het stroomnet, dan lever je jouw opgeslagen stroom alsnog terug.
*Weet je niet zeker wie jouw netbeheerder is? Zoek jouw aansluiting dan op in het EAN-codeboek.
Hoe lang duurt het voordat spanningsproblemen op het net zijn opgelost?
Netbeheerders doen er alles aan om problemen op het stroomnet zoveel mogelijk te voorkomen. Ze voorspellen waar aanpassingen nodig zijn en ondernemen in regio’s met veel spanningsproblemen actie. Zo worden er in deze regio’s extra elektriciteitskabels of –huisjes geplaatst om de capaciteit te vergroten. De groei van zonnepanelen gaat echter zo hard, dat het stroomnet nooit overal op tijd uitgebreid kan worden. Hierdoor is het lastig te voorspellen wanneer netbeheerders alle spanningsproblemen helemaal verholpen hebben.