
Dit is waarom jij weinig merkt van file op het stroomnet
Als je de nieuwsapps mag geloven, is het elektriciteitsnet even druk als zwarte zaterdag op de Route du Soleil. Omdat we steeds meer stroom gebruiken, krijgt het stroomnet het zwaar. Zo zwaar dat er soms tijdelijk opstoppingen ontstaan. Wat betekent dat voor jou als je zonnepanelen hebt of wil laten leggen? Niet zoveel, gelukkig. In dit blog leggen we het uit hoe dat zit.
Voordat we gaan kijken naar filevorming op het stroomnet, is het goed om te weten hoe het elektriciteitsnet eruitziet. In Nederland bestaat dit uit drie niveaus:
1. Hoogspanningsnet: dit net bevindt zich grotendeels boven de grond. De dikke kabels lopen via hoogspanningsmasten naar centrale punten.
2. Middenspanningsnet: dit net loopt vanuit de hoogspanningskabels onder de grond richting wijken.
3. Laagspanningsnet: het laagste niveau van het stroomnet loopt vanuit een centraal punt in de wijk richting straten en huizen.
We gebruiken het stroomnet om elektriciteit van de ene plek naar de andere te krijgen. Meestal is dat vanuit een centraal punt naar je woning. Wek je zelf stroom op – bijvoorbeeld met zonnepanelen – dan geef je de stroom die je niet gebruikt juist af aan het net, zodat het elders opgeslagen wordt

Waarom raakt het stroomnet vol?
Was je vroeger nog de enige die het aandurfde om te investeren in zonnepanelen, tegenwoordig zijn ze voor bijna iedereen beschikbaar. Gelukkig maar: we willen immers samen streven naar een duurzame wereld. Maar deze toename in energieopwekking zorgt er ook voor dat het steeds voller wordt op het stroomnet. Vooral het middenspanningsnet lijkt in sommige regio’s soms op de Route du Soleil in hartje zomer.
Die drukte ontstaat natuurlijk niet alleen maar doordat steeds meer mensen zonnepanelen hebben. Vooral grootschalige initiatieven zoals windmolenparken of zonneparken maken dat het net hard moet werken om alle opgewekte stroom af te voeren. Aan de andere kant hebben grootverbruikers zoals datacenters flinke impact op de bezetting van het middenspanningsnet.
Wat gebeurt er als de netcapaciteit op is?
Je huis zit gelukkig aangesloten op het laagspanningsnet, waar relatief weinig files voorkomen. De gevolgen voor je zonnepanelen zijn dus minimaal. Maar áls het net vol is, dan schakelt je omvormer zich automatisch uit. In die – meestal korte – periode wekken je zonnepanelen geen stroom op. Registreert de omvormer dat de spanning op het net ver genoeg gedaald is, dan schakelt hij zichzelf weer in en start de teruglevering weer op.
Hoe vaak treedt netcongestie op?
Als het goed is komt het hooguit een paar keer per jaar kortstondig voor dat je omvormer zich tijdelijk uitschakelt. Het verlies in stroom valt daarom in de praktijk reuze mee. Bovendien valt wat jij opwekt met zonnepanelen op je dak in het niet bij het verbruik van de industrie. De kans dat jij (en je buren) files veroorzaken als jullie allebei zonnestroom opwekken, is daarom klein.
Kun je zelf iets doen om energieverlies te voorkomen?
Als je zonnepanelen hebt, is het natuurlijk zonde als je niet de maximale opbrengst haalt. Zeker met de hoge energieprijzen. Maar wat kun je doen om te voorkomen dat je omvormer uitschakelt als het net vol zit? Een thuisaccu is een goede oplossing. Hier kun je zonnestroom opslaan tot het net weer voldoende capaciteit heeft om het af te voeren. Daarnaast is het slim om zelf zoveel mogelijk van je eigen stroom te gebruiken. Laat apparaten daarom draaien als de zon schijnt.
Kan ik nog zonnepanelen nemen? (spoiler: ja)
Misschien vraag je je af of zonnepanelen voor jou nog wel genoeg opleveren. Het antwoord is: jazeker. De netcapaciteit loopt vooral tegen de grenzen op piekmomenten. De rest van de dag wekken je zonnepanelen gewoon op volle kracht stroom op. Zonnepanelen zijn dus zeker de moeite waard. En zeg nu zelf: je laat je vakantie toch ook niet schieten omdat er een kans is dat je in de file komt te staan? Precies.
Check hoeveel je opwekt in de Zelfstroom app
Ben je benieuwd hoeveel jouw zonnepanelen opwekken? Met de Zelfstroom app houd je dit eenvoudig zelf in de gaten. Bekijk hier hoe je de app installeert en klaarmaakt voor het eerste gebruik.
Download Zelfstroom app voor Android
Download Zelfstroom app voor Apple iOS