‘Nederland stapt massaal over op de zon’
In Nederland zijn in 2017 ruim 3 miljoen zonnepanelen geplaatst, een record. Dat zijn 60% meer panelen dan in 2016. Zo blijkt uit het Nationaal Solar Trendrapport 2018 van onderzoeksbureau GOOD en Solar Magazine. Wij hebben wat highlights voor je op een rij gezet en delen graag wat leuke weetjes met je.
12 miljoen zonnepanelen
De groei is vooral te danken aan goedkopere zonnepanelen en steeds meer Nederlanders die zich bewust zijn van duurzaamheid en zonne-energie. In totaal zijn er nu in Nederland 12 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd, met een piekvermogen van 3.000 megawatt. In totaal is dat goed voor 2,2 procent van de Nederlandse energiebehoefte.
In Europa is Duitsland koploper op het terrein van zonne-energie. Wat betreft windenergie lopen de Scandinavische landen lopen voorop. Nederland bungelt ergens onderaan het lijstje van duurzame landen. We laten alleen Malta en Luxemburg achter ons. Het positieve nieuws is dat we een van de snelste groeiers zijn van alle Europese landen.
Leuke weetjes
Het Nationaal Solar Trendrapport staat boordevol handige informatie over zonnepanelen. We hebben een selectie gemaakt van de leukste weetjes:
- In 2017 werden er gemiddeld 12,4 zonnepanelen op een huis geïnstalleerd.
- Het gemiddeld vermogen per geïnstalleerd zonnepaneel is 278 wattpiek.
- Kristallijn zonnepanelen behalen een marktaandeel van ruim 97 procent, te weten 60 procent voor monokristallijn en 37 procent voor polykristallijn Dunne film zonnepanelen behalen een marktaandeel van ruim 2 procent. Meer weten over zonnepanelen? Lees ons blog ‘Waar moet je op letten als je zonnepanelen wilt vergelijken’.
- Ruim 35 procent van de solar industrie verwacht binnen 2 jaar energieopslag aan te bieden en 25% denkt binnen 2 jaar laadpunten voor elektrisch vervoer toe te voegen aan het portfolio.
- In Nederland is 5.500 km2 geschikt voor zonnepanelen, van agrarische terreinen tot wegen en dijken. Op dit moment benutten we slechts 12 km2, waarvan vooral daken. Een flinke groei is mogelijk!
- In 2050 kan zonne-energie dé belangrijkste energiebron van Nederland zijn. Dat kunnen we alleen bereiken als we het beschikbare terrein zo efficiënt mogelijk benutten.
Zelfstroom groeit ook flink
Ook Zelfstroom is het afgelopen jaar flink gegroeid. In 2017 hebben al onze klanten samen meer dan 5,1 miljoen kWh aan energie opgewekt. Daarmee hebben we 2,9 miljoen kg aan CO2-uitstoot bespaard. Ter vergelijking, dat staat gelijk aan de CO2-uitstoot van 1.431 retourvluchten Amsterdam – New York. Het aantal opgewekte kWh en bespaarde CO2-uitstoot hopen we komend jaar te verdubbelen.
Meehelpen aan de groei van zonne-energie in Nederland? Zodat we nóg meer CO2-uitstoot kunnen besparen? Geef Zelfstroom door aan anderen!