‘Het leeft in het dorp. Ik zie steeds meer daken met zonnepanelen.’
Dick woont samen met zijn vrouw in het Overijsselse Nijverdal. Hij is met pensioen, maar stilzitten is niets voor hem. Hij fietst graag en doet veel vrijwilligerswerk in de regio. Van het besturen van de wielerclub, tot het rijden van de buurtbus. We spreken hem over zijn zonnepanelen, hoe je de juiste aanbieder kiest en over waarom het belangrijk is om vooruit te denken.
Waarom zonnepanelen?
Dick: “De afgelopen jaren dacht ik steeds vaker aan het milieu. Het gaat steeds gekker met het klimaat. De aarde warmt op, hogere temperaturen in Europa en lange perioden van droogte. Dat zet me aan het denken. We kunnen niet langer zo doorgaan, denk ik dan. Ik moest iets doen. Iets waardoor we thuis duurzamer gaan leven, maar waarmee we ook de maandlasten verlagen. Voor nu en straks. Zonnepanelen passen daar voor mij perfect bij.”
Hoe duurzaam ben je zelf?
“Met zonnepanelen en isolatie van dak en muren kun je het energieverbruik flink verlagen. We hebben laatst ook een nieuw voorraam laten plaatsen, met kunststof kozijnen. Minder onderhoud en duurzaam HR++ glaswerk. Dat verschil merk je! Daarnaast pakken we graag de fiets en laten we de auto zoveel mogelijk staan.”
Hoe kies je nou de beste aanbieder?
“Om de juiste keuze te maken, heb ik in totaal vier offertes opgevraagd. Bij Zelfstroom, twee andere aanbieders en bij iemand uit de buurt die ik ken. Eerlijk gezegd raakte ik eerst best in de war van alle informatie die ik kreeg. Iedereen heeft andere merken, materialen en maakt andere berekeningen.”
Uiteindelijk gaf een gesprek met zijn zwager de doorslag voor Dick:
“Hij heeft al acht jaar zonnepanelen op zijn dak. Ik vroeg hem wat hij per maand betaalt, wat hij prettig vindt en wat juist niet en hoe hij zijn keuze heeft gemaakt. Dat zorgde voor meer overzicht.”
En waarom koos je voor Zelfstroom?
“Bij Zelfstroom kreeg ik mooiere, kwalitatief betere zonnepanelen. Het plaatje was ook direct duidelijk voor mij. Dat geeft toch vertrouwen. Jullie zijn niet de goedkoopste partij, dat zeg ik eerlijk. Maar jullie zijn transparant en leveren goede producten. Dat geeft mij een prettig gevoel en dat is voor mij belangrijker dan de laagste prijs. Kies voor de lange termijn, niet voor het snelle voordeel.”
Wat is je opbrengst?
“Ik zit na 2,5 maand zelf stroom maken op 1.262 kWh. Mei, juni en juli zijn natuurlijk de absolute topmaanden, dat snap ik. Gister heb ik bijvoorbeeld maar 10 kWh opgewekt, toen was het wat bewolkt. Die dagen zitten er ook tussen, gelukkig is dat ook in de berekening opgenomen. Ik kan na 12 maanden natuurlijk pas echt zeggen wat ik heb opgewekt, maar het gaat de goede kant op!”
Raad je zonnepanelen aan anderen aan?
“Jazeker! Met zonnepanelen op je dak belast je het milieu veel minder. En je wekt je eigen energie op. Dat levert nu een besparing op, maar denk ook eens aan de toekomst. Je verlaagt jouw maandlasten niet alleen nu, maar voor maar liefst 30 jaar. Zolang gaan zonnepanelen mee.”
Wat vinden de mensen in het dorp van jouw zonnepanelen?
“Wat ik vooral belangrijk vind is dat de achterburen geen last hebben van de zonnepanelen. Daarom heb ik ook gekozen voor de mooie, zwarte zonnepanelen die Zelfstroom aanbiedt. Zo voorkom ik vervelende schittering van de panelen. En de buurt kijkt niet tegen lelijke panelen aan. Op verjaardagen of bij de wielerclub laten we elkaar de app met opbrengst zien. Het leeft in het dorp. Ik zie echt steeds vaker panelen op de daken liggen. Zo gek is dat ook niet. Je bespaart op je energierekening én helpt het milieu!”
Heel Nederland op zonne-energie. Hoe doen we dat?
“Voor een deel hebben we daarbij de overheid nodig. Denk aan de nieuwe terugleversubsidie voor zonnepanelen. Ik voel wel aan dat de overheid gelooft in zonnepanelen. Maar je kan als burger niet wachten op de overheid. Je moet ook zelf iets doen. Ga achter jouw besparing aan. Doe een dakcheck, vraag een offerte op. En denk vooruit. Soms moet je eerst investeren, maar pluk je van die investering nog jarenlang de vruchten. Zo is dat ook met zonnepanelen.”
Wil je net als Dick zelf stroom opwekken? Zet nu de eerste stap en maak een belafspraak met een van onze adviseurs!