Klant van de maand: Ronald van Wingerde
Zonder onze klanten, geen Nederland zonder fossiele brandstoffen. Daarom zetten we ze graag in het zonnetje. Deze maand vertelt Ronald van Wingerde hoe hij alle huishoudelijke energieslurpers laat draaien op zonne-energie.
Wie?
Ronald van Wingerde is sinds april 2016 klant bij Zelfstroom en komt uit Kwintsheul in het Westland.
Wat ligt erop je dak?
9 zonnepanelen, geïnstalleerd op plat dak. Ronald heeft gekozen voor een Alles-in-1-huursysteem, met aanvullende groene stroom en gas tegen kostprijs.
Waarom zonnepanelen?
We wilden al een tijdje zonnepanelen, maar een compleet systeem kopen en op het dak leggen is best duur. De koop van dit huis en de verbouwing waren op zichzelf al een behoorlijke investering. We hadden niet ook nog een potje voor zonnepanelen. De optie om te huren was precies wat we nodig hadden.
Zonder een grote investering, toch besparen op je energierekening. Dat klonk fantastisch, maar bleek voor mij ook echt de werkelijkheid. Ik ben per direct tientallen euro’s minder gaan betalen. En natuurlijk is het ook prettig om iets voor het milieu te doen.
Wat vinden anderen van je zonnepanelen?
Ze vinden het mooi hoor. Ik ben niet de eerste met zonnepanelen in de familie, dus ze waren er al aan gewend. Op verjaardagen zijn de panelen een veelbesproken onderwerp. Mensen weten bijvoorbeeld vaak niet dat je ook kan huren.
Mijn broer heeft zonnepanelen gekocht en vond het vervelend dat hij ineens veel geld moest investeren. Hij is trouwens superfanatiek en houdt alles dagelijks bij in zijn app. Ik ben er niet zo mee bezig, maar ik weet wel dat onze opbrengst hoger is dan die van hem.
Dat komt denk ik vooral omdat zijn zonnepanelen minder vermogen hebben en onze tuin op het zuidoosten ligt. Dat is heel gunstig en daar zijn we wel blij mee.
Waar maakte je jezelf vooraf zorgen over?
Ik had geen zorgen, de installatie is helemaal goed verlopen. We waren eerst wel bang dat de kabels niet goed konden worden weggewerkt. Na de laatste technische controle hebben we zelf aangegeven dat we alles door de centrale koker wilden hebben. Uiteindelijk is dat tijdens de installatie prima gedaan door de installateur. Mooi weggewerkt!
Hoe duurzaam is je levensstijl?
Het heeft me altijd al geïnteresseerd, maar ik ben er niet actief mee bezig. Een dag heeft maar 48 uur zeg ik altijd voor de grap. Met de zonnepanelen op het dak zijn we ineens een stuk duurzamer geworden.
Overdag draaien we de vaatwasser, wasautomaat en droogtrommel en onze inductiekookplaat op zonne-energie. Dat scheelt ongelofelijk veel grijze stroom. Goed voor onze portemonnee en voor het milieu. De wasdroger en wasmachine kunnen niet tegelijk draaien. Dat doen we bewust, zo verbruiken we nooit meer stroom dan de zon ons levert.
Daarnaast scheiden we het afval en nemen we geen plastic tasjes meer aan als het niet persé hoeft. We hebben een boodschappenkrat of nemen zelf een tas mee, dat werkt prima.
Waar krijg je energie van?
Lekker bezig zijn met mijn hobby’s nu ik er de tijd voor heb. Mijn computer en lekker klooien met mijn geluidsinstallatie. Ook help ik regelmatig in een tv-studio. Heerlijk om daarmee bezig te zijn.
Verder ben ik actief in onze eigen buurtvereniging. We hebben het er trouwens regelmatig over zonne-energie. Wie weet kan ik daar nog wat buren tippen over Zelfstroom.
Tips voor anderen?
1. Neem zonnepanelen!
Het huren van de panelen is niet gratis, het kost een paar tientjes in de maand. Maar daardoor bespaar je dus ook een boel tientjes. Doordat je zelf zonne-energie opwekt, gebruik je dus veel minder grijze stroom.
2. Laat alle energieslurpers draaien op zonne-energie
Als je het slim speelt draaien alle energieslurpers in huis voortaan op zonne-energie. In de bouwmarkt zijn schakelaars te koop voor €25,-. Daarmee kun je automatisch schakelen tussen de droogtrommel en de wasautomaat binnen één groep. Tijdens het opwarmen van het water van de wasmachine, schakelt het tooltje de droger tijdelijk uit. Zodat alle energie naar de wasmachine gaat. Na het opwarmen wordt de droger weer van stroom voorzien en deze vervolgt het programma weer.
Zo voorkom je dat beide apparaten gelijktijdig aanstaan en je meer energie verbruikt dan de zonnepanelen opwekken. Eenzelfde soort schakelaar hebben we sinds kort ook geplaatst tussen de elektrische magnetronoven en de close-in boiler. De over zit in de groep van de wasautomaat en de boiler in die van de droger. De oven heeft voorrang op de boiler, want die is voldoende geïsoleerd en houdt hierdoor zijn warmte prima vast tijdens het korte onderbreken door de oven.
3. Ga koken op stroom!
Onze inductieplaat kostte €450, maar daarmee bespaar je flink op gas. Dat is echt de grootste kostenpost wat energie betreft. Als je bij daglicht kookt, dan verbruik je ‘gratis’ zonne-energie. Met de moderne inductieplaten is de warmte prima te verdelen en kook je efficiënter dan op gas.
4. Neem de aansluitkosten mee in de huurprijs
Als je geen bedrag wilt investeren, dan is het een goed idee om de aansluitkosten mee te nemen in de maandelijkse huurprijs. Check goed je offerte en overleg met de adviseur van Zelfstroom wat je opties zijn.
Tips voor Zelfstroom?
1. Geef tips over duurzaamheid
Het is fijn als Zelfstroom mij informeert over duurzaamheid. Laatst vroeg ik mezelf bijvoorbeeld af wat ik eigenlijk moet doen om een hoger energielabel te krijgen. Zonnepanelen kunnen daaraan bijdragen, je maakt zo een aantal sprongen. Maar hoeveel zijn er dat? En wat kan ik nog meer doen om duurzamer te leven?
2. Hoeveel m2 zonnepanelen heb ik?
Dit kon ik nergens terugvinden. Misschien kun je dat heel handig uitrekenen, maar het was fijn geweest als dat ergens op staat onder anderen voor het aanvragen van een energielabel nodig bij verkoop van de woning.
3. Warmteboilers via een huursysteem aanbieden
In de toekomst willen we graag een warmteboiler. Het zou mooi zijn als we dat via Zelfstroom kunnen regelen. Wellicht via een huursysteem, want het is een behoorlijke investering.
Bedankt Ronald!
Interessante tips! We gaan zeker kijken hoe we jullie meer duurzame inspiratie kunnen geven. Heb jij ook inspirerende duurzame tips voor anderen? Of heb je tips voor ons? Laat het ons weten via een mail naar marketing@zelfstroom.nl.
Wil jij je opgeven voor klant van de maand? Stuur dan een mailtje naar marketing@zelfstroom.nl. Je krijgt sowieso een leuke verrassing!