“Ik behaalde meer dan 300 kWh opbrengst in april!”
Vorig jaar in april zagen we de eerste echte lentezon. En op die warme dagen ben je natuurlijk direct benieuwd naar de opbrengst van jouw zonnepanelen. Ook veel van onze collega’s wekken zelf stroom op en ook zij staarden regelmatig enthousiast naar hun smartphone. Collega’s Ellen en Jeroen zijn enthousiast over de eerste zonnige lentemaand. Bekijk hieronder hun opbrengst!
Meer dan 300 kWh opbrengst in april
Ellen werkt op de afdeling klantenservice, woont in Ooij en maakt sinds januari 2018 zelf stroom met 12 TrinaSolar zonnepanelen van 275 Wp: “April was voor mij de beste maand van dit jaar, met een maandopbrengst van 314 kWh. In de week van 16 april schoot mijn dagopbrengst zelfs 4 opeenvolgende dagen boven de 21 kWh. Daar word ik wel blij van!”
Waarom warm weer niet altijd beter is
Toch behaalde ze met 22 kWh de beste dagopbrengst van dit jaar op een andere dag, in maart. Een relatief koude dag, maar wel eentje met veel zon. Ellen: “Zodra het warm en zonnig weer is, bellen mensen over de opbrengst van hun zonnepanelen. Ze zien dan dat ze niet het maximale vermogen halen. Ik snap die vraag, maar juist die warmte zorgt ervoor dat je het maximale vermogen niet haalt. Een koude dag met veel zon is eigenlijk ideaal.”

Volgens Ellen is warmte dus niet ideaal voor een hoge opbrengst van de panelen: “Alle zonnepanelen worden getest bij een gemiddelde temperatuur van 25 graden. Als het buiten 30 graden is, dan kunnen jouw panelen zelf in de volle zon misschien wel 60 graden warm worden. Boven de 25 graden neemt het vermogen met 0,4% per graad af. Dat betekent dat het vermogen van de panelen op die dag met 14% afneemt.” (35 x 0,4% = 14%)
Perfect: lage temperaturen en weinig bewolking
Collega Jeroen van Doorn werkt als adviseur bij Zelfstroom. Op het dak van zijn woning in Sint-Michielsgestel liggen 9 TrinaSolar 330 Wp zonnepanelen. “Met deze panelen behaalde ik in april een opbrengst van 259 kWh, met in week 16 een constante dagopbrengst van 16 kWh. Prima, maar ik ben eigenlijk meer tevreden over februari. Met 169 kWh wekten de panelen minder op, maar ik had wel een vrij constante maand. Een lage temperatuur, weinig bewolking en daardoor lekker veel zonne-energie voor deze tijd van het jaar.”
Bij de juiste omstandigheden kan het soms voorkomen dat je méér opwekt dan het maximale vermogen. Jeroen legt uit hoe dat kan: “Hoeveel je opwekt met jouw panelen wordt vooral bepaald door de dakligging, temperatuur en het aantal zonuren. We rekenen in Nederland met een omrekenfactor tussen 0,85 tot 1,05. Dat wil zeggen dat een paneel van 275 Wp ongeveer 233 tot 288 kWh per jaar op kan wekken.”
