Warm weer en volop zon: maar ga je ook meer opwekken?
In april was het al een aantal dagen goed zonnig. En mei is warmer en zonniger dan verwacht! Sterker nog, de warmste sinds 300 jarig volgens het KNMI. Maar betekent een hoge zonnekracht ook direct dat je meer stroom opwekt met zonnepanelen? We zochten het uit.
Zonkracht
Elke dag geeft het KNMI een zonkrachtverwachting. Andere partijen hebben een vergelijkbare radar en noemen dat de UV-index of UV-radar. De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. De zonkracht liep in het weekend van 26 en 27 mei uiteen van 6 op de Waddeneilanden tot 7 in het zuiden van het land. Een onbeschermde huid kan met dit weer al na 10 minuten verbranden. Goed smeren dus.
De zonkracht hangt vooral af van de stand van de zon. Daarnaast zijn bewolking en de hoeveelheid ozon in de lucht belangrijke factoren. Hoe hoger de zon aan de hemel staat, hoe groter de zonkracht. In de zomer is de kracht van de zon dus hoger dan in de winter.
Beste maanden
Voor de opbrengst van zonnepanelen geldt hetzelfde verhaal. Een zonnig uur tussen 13.00 uur en 14.00 uur in februari, levert minder op dan een uur zonlicht op hetzelfde tijdstip in mei. De zon staat in mei hoger dan in februari en dat zorgt voor een betere lichtinval. En dus ook voor meer zonkracht. November, december en januari zijn de maanden met de minste opbrengst. In de maand mei behalen zonnepanelen gemiddeld de hoogste opbrengst, gevolgd door juni en juli. Afgelopen maand mei waren er gemiddeld 290 uren zon, tegen een langjarig gemiddelde van 213. Dat is maar liefst 36% meer zon dan gemiddeld.
Zonkracht vs. beste maanden
We hebben de prestaties van een zonnnestroomsysteem van onze collega Jeroen over twee weekenden vergeleken. Daarbij hebben we gekeken wat de invloed is van de zonkracht. In onderstaande figuur je zie je de prestaties van het weekend van 26 en 27 mei. In dit weekend was er sprake van zonkracht 7 en gemiddeld 15 zonuren per dag. In totaal wekten zijn panelen 29,9 kWh op.
Beeld: opbrengst 26-5: 18,31 en kWh 27-5: 11,6 kWh
En hieronder zie je de prestaties van hetzelfde systeem één week daarvoor, in het weekend van 19 en 20 mei. Er was toen sprake van een gemiddeld lagere zonnefactor 5 en gemiddeld 6 zonuren per weekendag (8 op zaterdag en 4 zonuren op zondag). In totaal wekten zijn panelen 24,33 kWh op.
Beeld: Opbrengst 19-5: 5,28 kWh en 20-5: 19,05 kWh
Het zonnestroomsysteem wekt in het weekend van 26 en 27 mei 5,57 kWh meer stroom op dan in het weekend van 19 en 20 mei. Toch zijn de prestaties op 20 mei beter dan de prestaties op de andere dagen. En dat terwijl deze dag met zonnefactor 5 lager scoort op de UV-index dan de topdagen uit het weekend van 26 en 27 mei.
Hoge zonkracht= niet meer opwekken
Ook al is er een hoge zonkracht, toch ga je niet altijd meer opwekken. We kunnen niet zeggen dat jouw zonnepanelen op dagen met een hoge zonfactor altijd beter presteren. Het aantal zonuren, warmte, bewolking, de hoeveelheid ozon en fijnstof kunnen ervoor zorgen dat je panelen toch niet optimaal presteren.
Dus mocht je de volgende keer enthousiast jouw weerapp checken, kijk dan niet alleen naar de zonnekracht en temperatuur. Onze collega’s Jeroen en Ellen vertelden in een eerder blog al wat het beste weer is voor jouw zonnepanelen. Laten we hopen op nog veel zonnige dagen deze zomer!