Binnen 5 weken
zonnepanelen op jouw dak!
Ga verder met de dakcheck en ontvang vrijblijvend en persoonlijk advies.
Een fout van de energieleverancier, een te laag ingeschat voorschotbedrag of een veel hoger energieverbruik dan gedacht. Wat de oorzaak ook is, een onverwacht hoge energierekening valt altijd rauw op je dak. Hieronder lees je hoe je een onverwacht hoge energierekening kan voorkomen.
Met zonnepanelen op je dak, wil je natuurlijk zo min mogelijk energie afnemen van je energieleverancier. Je kunt een aantal dingen doen waardoor je een onverwacht hogere energierekening kan voorkomen. Met deze tips word jij nooit meer verrast!
De meeste mensen zijn niet elke dag bezig met hun energieverbruik. Toch kun je in een paar stappen eenvoudig inschatten wat jouw energieverbruik is.Controleer eerst je meterstanden op regelmatige tijden. Bijvoorbeeld een maand lang, elke week op maandag. Zo weet je wat jouw gemiddelde dag- of weekverbruik is en kun je beginnen om individuele apparatuur te meten.
Bedenk daarna welke apparaten in huis de grootste verbruikers zijn. De oude koelkast in de keuken, de vriezer of het waterbed in de slaapkamer? Meestal kun je op de verpakking of op het internet het verbruik terugvinden. Je kan ook gebruik maken van handige verbruiksmeters. Je sluit de apparaten hier één voor één op aan. Zo ontdek je snel waar de pijnpunten zitten.Heb je de energieslurpers ontdekt, dan kun je besluiten om ze te vervangen door duurzame modellen. Je kan er ook voor kiezen om een niet duurzame wasmachine alleen te laten draaien in de daluren. Dat scheelt geld. Of vervang je oude verlichting door spaarlampen. Een spaarlamp is duurder in aanschaf, maar heeft een lager energieverbruik en gaat tot vijf keer langer mee dan de traditionele gloeilamp.
Een slimme meter is niet persé nodig als je zonnepanelen neemt. Toch hebben inmiddels al ruim 3 miljoen huishoudens een slimme meter. Jaarlijks komen er meer dan een miljoen slimme meters bij. Niet zo gek, want een slimme meter heeft veel voordelen. Zo kan jouw netbeheerder storingen en onveilige situaties sneller opsporen en oplossen.Heb jij nog geen slimme meter? Elke netbeheerder heeft een planning wie wanneer een slimme meter krijgt. Je krijgt bericht als je aan de beurt bent. Een slimme meter kost niets als je deze krijgt van jouw netbeheerder. Wil je een slimme meter vóórdat je bij de netbeheerder op de planning staat? Dat kan, maar dan zijn er wel extra kosten aan verbonden. De installatie kost momenteel €72,60.
Dit portal biedt een gratis onafhankelijk inzicht in het energieverbruik voor particulieren met een slimme meter. De gegevens uit je slimme meter worden uitgelezen en omgezet naar overzichtelijke grafieken, waardoor je inzicht krijgt in jouw werkelijke energieverbruik.In het portal kun je jouw verbruiksgegevens tot in detail bekijken. Zo kun je het gasverbruik per uur inzien en je stroomverbruik zelfs per kwartier. Daarnaast kun je jouw verbruik vergelijken met anderen. Op basis van huistype, omgeving en het totaal. Ook de teruglevering van jouw zonnepanelen zie je terug in deze portal. Superhandig dus!
En als je energierekening dan toch hoger is dan verwacht? Dan kun je een aantal dingen doen:
Je ontvangt van ons elke maand een factuur met je energierekening. Het voorschotbedrag schrijven we rond de 10e van iedere maand af van het ons bekende rekeningnummer.
Eén keer per jaar ontvang je de jaarafrekening. We vergelijken dan jouw betaalde voorschotbedragen met het daadwerkelijke verbruik en de kosten over 1 jaar. Klopt dit bedrag? Dan is er niets aan de hand. Heb je teveel betaald? Dan krijg je geld terug. Je ontvangt dit bedrag binnen 21 dagen na ontvangst van de factuur op jouw rekening. Heb je helaas te weinig betaald? Dan schrijven we dit bedrag af van het bij ons bekende rekeningnummer.
Wanneer het energiecontract wordt opgezegd ontvang je een eindafrekening. Ook kijken we dan naar je betaalde voorschotten en het daadwerkelijke verbruik. Het verschil incasseren we of betalen we uit.
Heb je een vraag over de energierekening? Neem dan contact met ons op.