Hoe weet ik wat het rendement van zonnepanelen in de toekomst zal zijn?
Je overweegt zonnepanelen, maar je wilt ook weten of dit voor de toekomst een verstandige beslissing is. Hoe zit het met het rendement van zonnepanelen na verloop van tijd?
Wijnand Wieles is een van de pioniers achter Zelfstroom, dat zes jaar geleden als een van de eerste partijen begon met het verhuren van Zonepanelen. Hij heeft niet alleen Zelfstroom zien groeien, maar ook de markt voor zonne-energie. “Je merkt dat zonnepanelen veel meer gemeengoed zijn geworden.” Toch merkt Wijnand dat mensen nog steeds met vragen zitten. Bijvoorbeeld over de levensduur van zonnepanelen en het rendement in de toekomst. Wijnand: “Ik snap dat ook, je neemt de stap immers voor de lange termijn. In het algemeen kun je zeggen dat een zonnestroomsysteem tussen de 25 en 30 jaar meegaat. Hoe lang dat systeem meegaat, wordt door drie factoren bepaald. In de eerste plaats is dat de installatiekwaliteit, die moet goed zijn. Dat zit in veel kleine dingen, zoals het kabeltraject in de woning, de aansluiting in de meterkast en de gebruikte montagematerialen.”
Geen omkijken naar omvormer
Een tweede factor die de levensduur bepaalt, is de kwaliteit van de omvormer. Dit onderdeel zet gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom. “Een omvormer slijt altijd iets. Een serie geschakelde omvormer gaat tussen de 10 en 15 jaar mee. De productgarantie bedraagt minimaal 10 jaar en bij huur heb je daar sowieso geen omkijken naar, omdat die garantie bij de huur is inbegrepen. De parallel geschakelde omvormers gaan tussen de 12 en 16 jaar mee. Omdat je panelen zeker 25 jaar meegaan, moet je de omvormer dus een keer vervangen. We hebben berekend dat een nieuwe omvormer tegen die tijd tussen de 300 en 400 euro kost. Een bedrag dat je er binnen een jaar al uit hebt, want met 12 panelen ligt je jaaropbrengst rond de 600 en 700 euro.”
Zeker 80% opbrengst na 25 jaar
De derde en laatste factor om rekening mee te houden is uiteraard de kwaliteit van de zonnepanelen zelf. “Die slijten niet, maar doordat het een natuurproduct is, degraderen ze wel iets. Maar dan heb je het maar over 0,5 tot 1 procent per jaar. Dat wil zeggen dat je na 25 jaar nog minimaal 80 procent overhoudt en vaak meer. De meeste fabrikanten van A-kwaliteit panelen geven dan ook een vermogensgarantie van 25 jaar af.”
En hoe zit het met onderhoud? “Dat is het mooie van deze techniek, die is in principe onderhoudsvrij. Alle panelen hebben een beschermende coating. Bovendien kunnen we bij onze huurpanelen op afstand de opbrengst monitoren, zodat klanten zich nooit zorgen hoeven te maken dat ze te weinig opwek hebben. Dat kunnen ze overigens ook eenvoudig zelf checken met onze app.” Als je zonnepanelen huurt, kun je die na afloop van de looptijd van 10 of 15 jaar tegen een marktconforme prijs overnemen. Volgens Wijnand is dat erg interessant. “Door die lange technische levensduur en de hoge vermogensgarantie kun je dus nog jaren plezier hebben van je systeem. Bovendien betaal je geen huur meer, dus profiteer je van de volle opbrengst van je panelen.”
Terugverdientijd blijft gelijk
Het rendement van je zonnepanelen wordt ook voor een deel bepaald door de huidige salderingsregeling. Met deze regeling mag je de stroom die je zelf opwekt één op één verrekenen met de stroom die je afneemt van je energieleverancier. Wijnand: “Deze regeling, blijft in ieder geval nog tot 1 januari 2023. Daarna wordt het salderen gefaseerd afgebouwd tot 2030. Dit betekent dat het tarief dat je terugkrijgt voor de stroom die je opwekt, maar niet direct gebruikt en aan het net terug levert, daalt.” Als je dus precies opwekt wat je verbruikt, maakt dat dus weinig uit? “Klopt, daarom is het ook belangrijk dat het zonnestroomsysteem nauwkeurig op je verbruik is afgestemd. Voor de regeling na 2030 ligt een ontwerp klaar vanuit de minister. Maar belangrijk is dat de regering de terugverdientijd van zonnepanelen ook in de toekomst op zeven jaar wil houden.”
Dé tip van Wijnand
Wat wil Wijnand nog kwijt aan mensen die twijfelen over zonne-energie? “Zonnepanelen zijn een goede keuze, ongeacht wat er verder nog aan duurzame maatregelen volgen. We leven in een tijd van elektrificatie, dus als je zelf voordelig stroom kunt opwekken is dat financieel super interessant. Het is een no-brainer. Als je dak geschikt is, is er echt geen reden om het niet te doen.”
Doe nu de dakcheck om te kijken of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen!