Hoe kun je zelf de opbrengst van je zonnepanelen monitoren?
Zelf je eigen energieleverancier worden: het kan met zonnepanelen. Maar dan wil je wel precies weten hoeveel je opwekt, wat je verbruikt en hoeveel je bespaart. Welke mogelijkheden zijn er nu om zelf je zonnepanelen te monitoren?
Dé grootste kick die de meeste mensen ervaren zodra hun zonnepanelen zijn aangesloten? Dat ze voor het eerst de elektriciteitsmeter zien teruglopen. Het gevoel dat je niet langer volledig afhankelijk bent van een energiemaatschappij, maar dat je grotendeels zelfvoorzienend bent geworden. De manier waarop je alle data van je zonnestroomsysteem kunt monitoren is sterk in ontwikkeling. Iemand die daar volop mee bezig is, is Robbert-Jan van der Dennen, Tech Lead bij Zelfstroom. Wat houdt die functie precies in? “Ik ontwerp en bouw samen met mijn team de software en infrastructuur van onze bedrijfsautomatisering en de Zelfstroom app.”

Altijd inzicht en controle
De monitoring van zonne-energie neemt momenteel een flinke vlucht, weet Robbert-Jan. “We merken dat klanten op elk moment van de dag inzage willen hebben in de prestaties van hun zonnestroomsysteem. Dat gaat steeds verder. Ik verwacht dat apps steeds slimmer gaan worden en uiteindelijk zullen uitgroeien tot energiemanagementsystemen. Daarmee kun je alle energiestromen in huis beheren. Tegen die tijd hebben we allemaal een thuisaccu om energie die we niet direct gebruiken op te slaan. We kiezen straks zelf met welke stroom we onze auto willen opladen. Gebruiken we zonnestroom of dalurenstroom? We hebben daar zelf de regie over.”
Alle energiestromen in beeld
Dat mag dan nog toekomstmuziek zijn, toch is er nu al veel mogelijk. “Ongeveer 70 procent van onze klanten gebruikt de Zelfstroom app elke maand. De helft daarvan zelfs dagelijks en dan vooral op de smartphone. Als je de app opent zie je meteen een schematisch overzicht van alle energiestromen in je huis. Je ziet in een oogopslag hoeveel stroom je opwekt en hoeveel je verbruikt. Je ziet hoeveel energie je hebt afgenomen van je leverancier, en hoeveel je teruglevert aan het net. En dat per dag, week, maand en jaar. Daarvoor heb je wel een slimme meter nodig.” Bovendien helpt data monitoring bij het oplossen van storingen. “We kunnen bij problemen meteen meekijken en zien hoe het systeem presteert. Als er opeens maar 400 kWh opwek blijkt te zijn, terwijl dat 2.000 kWh zou moeten zijn, dan kan er bijvoorbeeld een omvormer uitstaan.”
Real-time data
Wat is de volgende stap? “Er is steeds meer behoefte om al deze data real-time te kunnen bekijken, dus zonder vertraging. Nu zit er bij de slimme meter nog een dag tussen. De netbeheerder is nu de beperkende factor, omdat die zijn data pas na een dag doorgeeft. We zijn nu aan het kijken hoe we met een kleine aanpassing aan het systeem van de klant toch meteen alle actuele data kunnen laten zien. Als klanten daarmee een nog beter inzicht krijgen in hun verbruik en zo meer kunnen besparen, dan zijn ze daar zeker toe bereid merken we.”
Zelf krijgt hij ook veel energie van dit werk. “Ik wil graag met duurzaamheid bezig zijn. En het geeft mij voldoening om een systeem te bouwen dat heel stabiel en supersnel is. We hebben een uptime van ruim 99 procent en binnen één tiende van een seconde wordt de data naar de app gestuurd. En we voegen voortdurend nieuwe functies toe. We hebben alweer een nieuwe update van de app klaar staan met nieuwe features.”
Dé tip van Robbert-Jan
Tot slot, welke tip heeft Robbert-Jan voor iedereen die zonne-energie overweegt? “Ik heb zelf sinds een tijdje zonnepanelen op mijn dak en ik heb vooral goed geluisterd naar de ervaringen van vrienden en kennissen. Ga alleen in zee met een professionele partij die het vak goed verstaat. En ik zou altijd voor een bedrijf kiezen dat een eigen app heeft om de zonnepanelen te monitoren, dan kom je bij je jaarafrekening ook niet voor verrassingen te staan.”
Leer meer over de app op www.zelfstroom.nl/waarom-zelfstroom/zelfstroom-app/ of doe de dakcheck om te zien op jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.