Hoe kan ik zien of mijn dak geschikt is voor zonnepanelen?
Ook in jouw wijk zie je ze steeds vaker op de daken liggen: zonnepanelen. Misschien is zonne-energie ook wel iets voor jou. Maar is jouw dak daar wel geschikt voor en hoe kun je dat zien?
Als je er eenmaal op gaat letten, zie je ze overal. Maar dat steeds meer Nederlanders zonnepanelen laten monteren, komt niet alleen door jouw interesse. Uit cijfers van het Nationaal Solar Trendrapport 2020 blijkt dat we in ons land bezig zijn met een enorme inhaalslag op het gebied van zonne-energie. In 2018 werden er in Nederland nog 4,5 miljoen panelen bijgeplaatst, terwijl dat er in 2019 al 8,1 miljoen waren: bijna een verdubbeling van de groei. Kennelijk zijn er dus veel geschikte daken in ons land. Iemand die daar alles over kan vertellen, is Irene van der Plas. Ze is support adviseur duurzame energie bij Zelfstroom. “In overleg met onze adviseurs maak ik de offertes en het technische legplan. Dus ik kijk of een dak geschikt is en bereken nauwkeurig hoeveel panelen er op passen. Zo stel ik voor onze klanten het meest gunstige zonnestroomsysteem samen met het hoogste rendement.”
Wanneer voldoet je dak?
In haar werk komt Irene dagelijks heel veel verschillende daken tegen. En in verrassend veel gevallen zijn zonnepanelen mogelijk. Welke eisen stelt zij aan het dak? “Ieder dak is anders en ook de voorwaarden voor zonnepanelen verschillen. Als we uitgaan van een standaard schuin dak, dan hanteren we een minimale hellingshoek van 15 graden voor een optimale instraling. Ook als er schaduwval is op het dak, door een boom of flatgebouw, kun je in principe nog steeds zonnepanelen monteren. Met optimizers kun je bijvoorbeeld de opbrengst verbeteren.” Irene hoort ook nog vaak het misverstand dat zonnepanelen alleen goed werken op het zuiden. “Dat was in het verleden ook zo, maar inmiddels is de techniek flink verbeterd, waardoor we ook op het westen en oosten een goede opbrengst behalen.”
Oudere en platte daken
Hoe kijkt Irene naar daken die al wat ouder zijn? “Dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Als het dakbeschot wat onder de pannen zit nog maar goed is, want dat zorgt voor de draagkracht van het dak. Is dat rot, moet je het eerst laten vervangen. Maar vaak is het dak sterk genoeg om de panelen te dragen.”
En dan zijn er ook nog platte daken. “Klopt, die zijn vaak voorzien van bitumen. Wij hanteren een maximale leeftijd van tien jaar. Als het er langer op zit, adviseren we om eerst een dakdekker te laten kijken. Anders kan na een aantal jaar lekkage ontstaan. Het voordeel van een plat dak is dat we de panelen altijd perfect op de zon kunnen plaatsen. Met het legplan houden we rekening met de wind, vooral in gebieden langs de kust. Door extra afstand tot de dakrand te bewaren, voorkomen we dat de wind onder de panelen komt. Wel zo veilig.”
Een nauwkeurige berekening
Om op afstand een offerte op maat en een gedegen legplan te kunnen maken, heeft Irene diverse hulpmiddelen. “De accountmanager voert samen met de klant eerst een snelle dakcheck uit, dat gebeurt met satellietsoftware. Als ik de offerte ga maken, kijk ik vervolgens meer in detail naar de woning. Eerst met Google Streetview, naar de ligging en de omgeving. Zijn er bijvoorbeeld bomen of gebouwen om rekening mee te houden? Daarna gebruik ik All-in View, een programma waarmee je nauwkeurig ziet hoe groot het dak is en waar de kadastrale lijn loopt van een woning. Verder zie ik de hoogte, de hellingshoek en de schaduwval op het dak. Uit al die data kan ik met behulp van KNMI-software berekenen hoeveel zon er in een jaar tijd op dat dak valt. In combinatie met het aantal panelen wat er op het dak past, levert dat een geschatte opbrengst op. Bij Zelfstroom zitten we altijd aan de voorzichtige kant, we hebben liever mee- in plaats van tegenvallers. Tijdens de technische schouw wordt voorafgaand aan de installatie altijd gecontroleerd of onze berekeningen en het legplan kloppen.”
Dé tip van Irene
Tot slot: welke tip heeft Irene voor alle twijfelaars en uitstellers die nog steeds wel zonnepanelen overwegen? “Dat zonnepanelen eigenlijk altijd interessant zijn. Zowel financieel als voor het milieu. Financieel is het op de lange termijn altijd rendabel, maar vaak ook al op de korte termijn. Bijvoorbeeld als je zonnepanelen huurt en gelijk op je energierekening bespaart. En het milieu profiteert altijd. Iedere kilowattuur die je met de zon opwekt bespaart CO2-uitstoot. Dus als je vragen hebt, aarzel dan niet om advies in te winnen. Of laat je overtuigen door de cijfers en vraag vrijblijvend een voorstel voor jouw woning op. Daar krijg je zeker geen spijt van.”
Wil je weten of je dak geschikt is voor zonnepanelen? Doe dan de dakcheck.