
Hoe vind ik betrouwbare zonnepanelen installateurs?
Je denkt erover na om zonnepanelen te laten installeren op je woning of bedrijfspand. Maar hoe kies je nou uit al die aanbieders en mooie beloftes de juiste partij? Oftewel hoe vind je betrouwbare installateurs voor jouw zonnepanelen? In dit artikel vertellen we waar je op moet letten.
Tip 1: Doe grondig onderzoek
Als je een rondje Googelt op zoektermen als ‘zonnepanelen’ en ‘installeren’ dan raak je al snel het spoor bijster. Zie in de stortvloed aan advertenties en aanbieders maar eens een betrouwbaar bedrijf voor zonnepanelen te vinden. En toch is juist zo’n betrouwbare partij enorm belangrijk. Je kunt nog zulke mooie spullen kopen, maar als die materialen vervolgens beschadigd zijn tijdens het transport of slecht worden gemonteerd, dan is het eindresultaat alsnog negatief. Hierdoor wordt het lastig om de voordelen van zonnepanelen te behalen. Wordt een installatie niet volgens de voorschriften uitgevoerd? Dan krijg je daarnaast ook nog eens te maken met veiligheidsrisico’s. Helaas komt dit nog steeds voor en blijven er partijen actief die er alleen voor de snelle winst in zitten. Ga dus niet over een nacht ijs, maar vergelijk, vraag offertes op en doe grondig onderzoek.
Tip 2: Controleer het keurmerk van de zonnepanelen installateurs
Een goede eerste stap is om de certificering of het keurmerk van de zonnepanelen installateurs te controleren. Check bijvoorbeeld of de installateur een InstallQ-certificering met een erkenning voor elektra en zonnepanelen (beter bekend als PV) heeft. Dit certificaat toont aan dat er veilig en met kennis van zaken wordt gewerkt. En dat het bedrijf zegelrecht heeft. Zegelrecht geeft de monteurs toestemming van de netbeheerder om het zegel op de aansluitkast te verbreken. Zo kunnen de hoofdzekeringen verwijderd worden en wordt er zonder elektrische spanning gewerkt. Een belangrijke voorwaarde voor een veilige installatie.
Tip 3: Kies voor een bedrijf met een Zonnekeur certificaat
Naast de InstallQ-certificering zie je vaak het Zonnekeur keurmerk en Holland Solar genoemd staan op websites van erkende installateurs. Wat houdt dat precies in? Zonnekeur is het Nederlandse keurmerk voor zonne-energie. Dat geeft klanten vooral zekerheid als het op garantieclaims aankomt. Jaarlijks inspecteert Zonnekeur bij ons alle registraties en serienummers, om zeker te weten dat alles qua garanties goed geregeld is. Holland Solar is onze branchevereniging. Daarmee werken we samen om de Nederlandse zonne-energiesector verder te professionaliseren.
Tip 4: Vraag na met welke installatiepartner er wordt gewerkt
Ook tijdens het eerste contact met de zonnepanelen installateur kun je al meer te weten komen over de betrouwbaarheid. Zo adviseren we om goed door te vragen over het installatieproces. Hoe gaat de installateur te werk? En werkt het bedrijf met eigen monteurs of een externe installatiepartner? Om geld te besparen, worden veel opdrachten in deze branche namelijk weggezet naar goedkope zonnepanelen installateurs. Ons advies is om bij voorkeur voor een installatiebedrijf met vaste medewerkers te kiezen. Deze monteurs worden goed begeleid en zijn vakkundig opgeleid. Zo weet je zeker dat er betrouwbare zonnepanelen installateurs bij je aan de slag gaan. Bovendien is er voor kwaliteit ook trots nodig. Dat lukt alleen met eigen mensen die vrolijk worden van succesvolle projecten en nauw betrokken zijn bij het bedrijf.
Tip 5: Check tijdens de montage of er veilig gewerkt wordt
Het klinkt misschien gek, maar ook tijdens de installatie is het verstandig om na te gaan of er veilig gewerkt wordt. Allereerst mag er niet onder elektrische spanning worden gewerkt. Is de hoofdzekering omgezet? Dan is dit het geval en staat er geen stroom meer op het systeem. Daarnaast is het belangrijk om de risico’s op het dak te beoordelen. Zo zal een erkende zonnepanelen installateur nooit zonder valbeveiliging op hoogte werken. Bij een hoogte vanaf 2,5 meter óf verhoogd risico op vallen, is een valbeveiliging verplicht. Een valbeveiliging is bijvoorbeeld een hekwerk, steiger of leuning die voor extra veiligheid zorgt. Daarnaast zijn monteurs vaak uitgerust met persoonlijke valbeveiliging in de vorm van gordels, vallijnen, helmen en veiligheidsharnassen. Ook zijn er een aantal aandachtspunten, die moeilijker te controleren zijn. Zo moeten achter de panlatten op het dak voldoende montagehaken zitten en de klemmen van de zonnepanelen het juiste aandraaimoment hebben. Tot slot is de afzekering in de meterkast en de juiste aardlekbeveiliging belangrijk. Bij erkende zonnepanelen installateurs weet je zeker dat deze zaken goed op orde zijn.

Tip 6: Kies altijd voor een grote, erkende installateur voor het plaatsen van jouw zonnepanelen
De belangrijkste tip die we je mee willen geven is om altijd voor een grote, bekende installatiepartij te kiezen. Zo is de kans het grootst dat deze partij ook over een aantal jaar nog bestaat. Niet is vervelender dan een installateur die failliet gaat, waardoor je geen aanspraak meer maakt op service, garantie of überhaupt nog belangrijke vragen kunt stellen. Kies dus voor een erkende installateur waarvan je zeker weet dat ze ook in de toekomst nog zonnepanelen installeren. En tot slot, ga niet altijd voor de voordeligste offerte. Goedkoop is ook in de wereld van zonnepanelen helaas vaak duurkoop.
Benieuwd hoe wij te werk gaan of op zoek naar extra informatie? Lees dan ons blog: Installatie door Zelfstroom. Of plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek met één van onze adviseurs.