Hoe kan ik zelf stroom gaan opwekken?
Zelf voordelig en duurzaam je eigen stroom opwekken met zonnepanelen. Dat klinkt heel mooi. Maar: wat komt daar allemaal bij kijken, wat heb je nodig en hoe pak je zoiets goed aan?
Als je het hebt over zonnepanelen, dan heb je het eigenlijk over een zonnestroomsysteem dat precies op maat gemaakt is voor jouw woning en jouw situatie. Iemand die precies weet hoe je zo’n systeem samenstelt en installeert, is Geert Mulders, Manager Operations bij Zelfstroom. Zijn team begeleidt klanten bij het complete proces van bestelling tot en met installatie. Geert merkt dat klanten veel vragen hebben over de techniek en de installatie van zonnepanelen. Hij vindt extra aandacht hiervoor belangrijk. “Dat er een grote cv-installatie op zolder staat, vinden we allemaal heel normaal. Maar dat je ook voor zonnepanelen een systeem nodig hebt met meerdere componenten, dat weet lang niet iedereen. Bovendien is het techniek die jou in staat stelt om zelfvoorzienend te worden. Mooi toch?”
Zo doe je dat
Na al die jaren ben je eindelijk niet meer volledig afhankelijk van je energieleverancier. Dat klinkt zeker aanlokkelijk. Maar hoe pak je dat aan? Geert: “We kijken allereerst naar het dak en naar de ligging. We installeren alles tussen oost en west. Alleen niet op het noorden. Met een plat dak ben je nog iets flexibeler, omdat je zelf de richting kunt bepalen.” Vervolgens moet de benodigde opbrengst goed worden afgestemd op het verbruik, legt Geert uit. “Omdat de huidige salderingsregeling in 2023 stopt, wil je niet meer opwekken dan nodig. Mocht je in de toekomst alsnog elektrisch gaan rijden, dan kun je vaak nog extra panelen nemen.” Nog een factor om rekening mee te houden, is schaduwval. “Een paneel bestaat uit allemaal zonnecellen die in serie zijn geschakeld. Als een paar cellen in de schaduw liggen, zou het hele paneel een lagere opbrengst krijgen. Dat voorkom je door optimizers te plaatsen. Tot slot kies je een geschikte omvormer en kabels van de juiste dikte, passend bij het vermogen.”
Altijd A-kwaliteit
Waar let je op bij de keuze van je zonnepanelen? “Dat ze van A-kwaliteit zijn. Moderne zonnepanelen zijn gemaakt van monokristallijn en dat is een natuurproduct. A-kwaliteit wil zeggen dat als er afwijkingen zijn, dat altijd afwijkingen naar boven zijn. Hierdoor haalt een paneel de opgegeven opbrengst, of meer. Ook voor de omvormer en montagematerialen is het belangrijk om hoogwaardige producten te kiezen die betrouwbaar zijn en lang meegaan.”
Je hebt nu dus een compleet systeem samengesteld. Kwestie van alles bestellen en installeren? “Nee, we gaan altijd eerst de woning bezichtigen. Een ervaren monteur checkt of we de juiste materialen hebben uitgezocht, hij maakt een plan van aanpak en bespreekt alle wensen van de klant. Op zo’n moment kun je als klant bijvoorbeeld aangeven waar de omvormer moet komen.”
Binnen een dag eigen stroom
Dan de installatie zelf. Wat moet je als klant daarvan verwachten? “Op de dag van installatie staan er twee monteurs op je stoep. Ze hebben alles bij zich, dus je hoeft zelf niks te regelen. Houd alleen rekening met ruimte voor een steiger voor of naast het huis. De monteurs checken of de situatie klopt met wat er tijdens de bezichtiging als aanpak is bepaald. Een monteur gaat het dak op, terwijl zijn collega binnen alvast op de afgesproken plek de omvormer installeert en een doorvoer in het dak maakt. Voor de aansluiting in de meterkast maken de monteurs vaak gebruik van de kabel van de wasmachine die ook vaak op zolder staat. Kan dat niet, dan trekt de monteur alsnog in overleg met de klant een kabel. Als de panelen op het dak liggen, alles is aangesloten, dan wordt het systeem grondig getest. Per direct wek je zelf je eigen stroom op. En dat allemaal binnen een dag.”
Dé tip van Geert
Tot slot heeft Geert nog een tip voor iedereen die zonnepanelen overweegt. “Wat ik vooral leuk vind aan dit werk, is dat we met ons team Nederland een stukje duurzamer maken. Wij zijn echt bezig om de energietransitie te versnellen. Dat geeft mij energie. Diezelfde energie moeten klanten ook van zonne-energie krijgen. Oriënteer je daarom goed, laat je uitgebreid voorlichten en kies voor een professionele partij die jou blij kan maken. En vooral: maak er een feestje van.”
Lees hier meer over wat is een zonnestroom systeem of doe de dakcheck om te zien of jouw dak geschikt is.