Hoe weet ik of mijn zonnepanelen veilig worden gemonteerd?
Je overweegt zonnepanelen, maar hoe zit het met de installatie? Je laat niet zomaar iemand op je dak of in je meterkast werken. Dus hoe weet je nou of jouw zonnepanelen professioneel en veilig worden gemonteerd?
Om meerdere redenen is een professionele installatie van je zonnepanelen belangrijk. In de eerste plaats wil je natuurlijk zoveel mogelijk rendement uit je zonnestroomsysteem. Dat vraagt om een optimale plaatsing op je dak. Ook wil je dat de panelen, de omvormer op zolder en de kabel naar je meterkast netjes en veilig zonder brand- of spanningsgevaar worden gemonteerd. Maar wist jij ook dat je als huiseigenaar medeverantwoordelijk bent voor de veiligheid van de monteurs die op jouw dak werken? Je bent niet de enige.
Kwaliteit is veiligheid
Ron de Vries is bij Zelfstroom Montage verantwoordelijk voor ruim 70 monteurs die dagelijks tientallen woningen van zonne-energie voorzien. “Ik ben vooral trots op de manier waarop we dat doen. Kwaliteit en veiligheid gaan namelijk hand in hand. Ik verbaas me soms echt wat er op daken gebeurt in deze branche.” Volgens Ron zitten de gevaren vooral in het klimmen en het werken met elektra. Daarbij is gebrek aan kennis net zo gevaarlijk als beroepsdeformatie bij ervaren monteurs die alles denken te weten.
Eigen monteurs
Ook de Consumentenbond adviseert om altijd een vakkundige installateur in te schakelen. Ron: “Veel leveranciers van zonnepanelen werken met externe installatiepartners, vaak zzp’ers, waardoor er weinig grip op de kwaliteit en veiligheid is. Bij Zelfstroom installeren we uitsluitend met eigen monteurs, die intern worden opgeleid en gecontroleerd. Iedere monteur is VCA gediplomeerd, de standaard in Nederland voor veilig werken.”Een tip van Ron is om te controleren of een installateur is aangesloten bij InstallQ met elektra en zonnestroom erkenning een pre is dat ze ook aangesloten zijn bij Zonnekeur en Holland Solar. Check ook hoe het zit met de installatiegarantie als je zonnepanelen koopt. Huur je zonnepanelen, dan garandeert Zelfstroom tijdens de volledige huurperiode een optimaal werkend en veilig geïnstalleerd systeem hebt.
Goed voorbereid met schouwing
Goed, je hebt zonnepanelen besteld en je wilt ze natuurlijk snel aan het werk hebben. Een veilige installatie begint met een perfecte voorbereiding. Daarom komt bij Zelfstroom voor iedere klus eerst een ervaren monteur langs om de woning te schouwen. Ron: “Tijdens de schouwing bespreek je samen jouw wensen voor het trekken van de kabels, de montage van de omvormer en de aansluiting in de meterkast. Ook zal onze monteur een risicoanalyse maken en inschatten welke voorzorgsmaatregelen nodig zijn voor een veilige installatie. Dit advies kun je teruglezen in het schouwingsrapport. Maar het is ook handig om al tijdens de schouwing je vragen over veiligheid te stellen.”
Oogje in het zeil
Op de dag van installatie vergelijken de monteurs van Zelfstroom altijd ter plekke de huidige situatie met de eerdere risicoanalyse. “Mochten extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn, dan hebben onze monteurs altijd een complete uitrusting bij zich, inclusief steiger en dakrand beveiliging”, aldus Ron. Hij raadt aan om tijdens de installatie een oogje in het zeil te houden. “Jij bent verantwoordelijk voor het werk op en aan je woning, dus weet wat ze aan het doen zijn. Zo mag je een ladder alleen gebruiken om op het dak te komen, tot 8 meter hoog. Zonnepanelen mag je nooit met de ladder omhoog brengen, alleen met een lift of steiger.”
Check het zegelrecht
Een belangrijke veiligheidsplus van een erkende installateur is het zegelrecht. Ron: “Onze monteurs hebben toestemming van de netbeheerder om het zegel op de aansluitkast te verbreken. Door de hoofdzekeringen te verwijderen kan er veilig zonder spanning worden gewerkt. Na afloop herstellen ze het zegel weer.” Tot slot heeft Ron nog de volgende tip: “Als je merkt dat de veiligheid in het geding is, mag je de monteurs daar altijd op aanspreken. Doe je dit liever niet, bel dan het installatiebedrijf.”
Meer over de veiligheid van zonnepanelen lees je hier.